Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 3.rész: Sadjo Haman

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi

sadjo-nso-hunso.hu

Még, hogy nem erős a magyar bajnokság. A megyei ligákban is külföldi válogatottak játszanak. Korábban már írtunk a gambiai válogatott Jammeh Harunáról, most pedig a kameruni nemzeti csapatban kétszer szereplő Sadjo Haman következik. Az egyik legismertebb külföldi labdarúgó, ki magyar amatőr bajnokságban szerepel. Rá majdhogynem minden magyar focit kedvelő szurkoló emlékszik, pedig utólag belegondolva a hatvanhat NB I-es meccse kilenc év alatt az nem valami sok. Jelenleg a Veszprém megyei elsőosztályban szereplő Csétény labdarúgója tíz meccsnél és négy gólnál jár. De akkor most ismerjük meg jobban a kiváló felépítésű balhátvédet.

sadjo-dvtk-nsonso.hu

1984.11.28-án született. Magyarországra 2007 januárjába igazolt, hely szerint Diósgyőrbe. Hamar a szurkolók kedvence lett, a közép-afrikai köztársasági Kethevoama Foxival egyaránt. 2007 nyarán a klubigazgató Sallói István Újpestre szerződött, s a lila – fehérek úgy készültek, hogy a 2007-08-as szezon végére bajnokok lesznek, s egy tíz éves bajnoki cím nélküli időszakot letudnak. (ez most a szezon végén már 19 éves széria lesz) Sallói több kiváló labdarúgót Újpestre csábított, köztük két diósgyőri játékosát Foxi és Sadjot is. A kameruni balhátvéd huszonhárom bajnokin két gólig jutott, nem rajta múlt, hogy nem lettek sikeresek. A szezon végén vissza kellett térnie “anyaklubjához” a nigeri Sahel SC-hez. Innen másfél évre a lichtensteini Vaduzhoz került. (erről a csapatról is “szép emlékeket” őriznek a lilák). Ez a csapat a svájci élvonalban szerepel, s hősünk tizenöt bajnokin kapott szerepet Svájcban. 2010 februárjában Sadjo Haman újra Magyarországon bukkant fel, első csapatánál a Diósgyőrnél. A piros-fehéreknél ekkor óriási pénznélküliség volt, több ekkori meccse a bírósági tárgyalások jegyzőkönyvében is szerepel. Jó pár labdarúgó pedig azóta is eltiltását tölti, a bundázások miatt. Az idény végén a DVTK ki is esett. Sadjo tizenegy bajnokin kapott szerepet. Jött a nyár szerződtette a Budapest Honvéd. Itt már kevésbé jó teljesítményt mutatott, de azért hússzor pályára küldte Supka Attila. A negyedik helyet szerezték meg a bajnokságban, ennek ellenére a vezetőedzővel sem hosszabbítottak illetve több játékos is távozott, köztük Sadjo is. Aki meglepetésre az NB II-es Szigetszentmikósnál kötött ki. Tizenkét bajnokin két gólt szerzett, télen pedig váltott, de már nem Magyarországon belül. A kazahsztáni Akzhayik ötvenezer eurót fizetett a játékjogáért. Két évet töltött ennél a csapatnál, majd egyszer csak újra Magyarországon látták. Mégpedig Veszprém megyében, lévén a családja ott lakik. Tehát érthető volt, hogy a kameruni miért is tért “haza”. Sadjo csapatkeresésbe kezdett, de a bevezetett légiós-szabályozások miatt a magasabb osztályú csapatok (NB II, NB III) nem igazán jöhettek szóba, az NB I-ben pedig a másfél éves kihagyás után semmi esélye nem volt bekerülni. 2016 tavaszán bejelentették, hogy a Veszprém Megyei elsőosztályban szereplő Veszprém leigazolta a focistát. A csapat a feljutást tűzte ki célul, mely sikerült is a szezon végén. A kameruni tizenkét bajnokin két góllal járult hozzá az osztályváltáshoz. Még ha tudta is, ezzel a saját sorsát is befolyásolja, hiszen feljutás esetén befejeződik számára a veszprémi kaland. Így is lett, miután a Veszprém feljutott, Sadjo Haman-nal nem hosszabbítottak szerződést. Ő egy ideig nézelődött, de végül hamar talált magának csapatot, ugyanúgy a Veszprém Megyei elsőosztályban szereplő klubhoz került, Csetényhez. Ebben a szezonban tíz bajnokinál és négy gólnál jár.

Sadjo családja Veszprém megyében él, a kameruni játékos azért is van itt. A kameruni válogatottban kétszer kapott szerepet, első meccsén Tansania ellen küldte pályára Otto Pfister szövetségi kapitány, a találkozót Samuel Eto’o két góljával nyerték meg 2-1-re. A légiós-szabályozás miatt valószínűleg őt már a magyar NB I-ben nem láthatjuk.

honvedfcSadjo Haman
Született: 1984.11.28.
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Diósgyőr, Újpest, Diósgyőr, Bp. Honvéd (NB I), Szigetszentmiklós (NB II)
Jelenlegi klubja: Csetény (Veszprém Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid