Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 4.rész: Samuel Ato

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény

190326_ellis_samuel_ato-baranyafoci-hubaranyafoci.hu

Somogy Megyében hétvégén rangadót rendeztek a Balatoni Vasas a Toponárral játszott. A Balatoni Vasasból már pénteken megírtuk Harunát, míg a Toponárnál két ismerőst fedezhettek fel a kilátogatók. Mai részünkben Samuel Ato-val (igaz ő pont nem lépett pályára vasárnap), holnap pedig Eugene Fomumbuddal foglalkozunk. Ato már nyolc éve Magyarországon él, ő is tipikus “esete annak”, aki ide nősült, s ezért is maradt itt. Ő főleg másodosztályú csapatokban játszott, s ugye a légiós korlátozások miatt, az ő karrierje is a megyeiben folytatódik.

1989.04.29-én született. Alig volt 19 éves mikor felbukkant el magyarországi csapatánál a Kaposvárnál. A 2008/09-es idényben ősszel három NB I-es találkozón húzhatta magára a kaposvári zöld-fehér mezt. Télen a több játéklehetőség reményében csapatot és osztályt váltott, megyét viszont nem, hiszen a kaposvári fiókcsapathoz a Kaposvölgyéhez került. Ekkor tizenhárom NB II-es találkozón két gól fűződött a nevéhez. Teljesítményére felfigyelt a Győr. A győrieknél egy évet töltött, de csak a második csapatban küldték pályára, szám szerint tizennégyszer, s egy gólt szerzett. Újabb fél év következett Kaposvölgyénél, tizenöt bajnokin két gól, majd újra feljebb lépett, leigazolta a Pécs. A Munkásnál két bajnoki jutott tavasszal, de így is osztályváltást ünnepelhetett. A következő idényben őszre kölcsönbe került a fiókcsapathoz Kozármislenybe, ahol is tizenegy bajnokin két gólig jutott. Visszakerült Pécsre, s itt egyszer pályára lépett az NB I-ben, s így elérte a négy élvonalbeli bajnokiját mely már nem nőtt, s nem is fog emelkedni. 2013 nyarán a merész terveket szövögető Dunaújváros Pálhalmára igazolt. (itt egyébként újból együtt játszhatott egyik jó barátjával, az azóta szintén még mindig Magyarországon játszó Egejuru Godslowe-val – róla is írunk majd) Egy év alatt tíz bajnokin lépett pályára, összesen 375 percet (tehát nem mondanánk meghatározó játékosnak) 2014 nyarán a Dunaújváros feljutott az élvonalba, de Ato már nem maradhatott. Ő ekkor a Pest Megyei első osztályban szereplő Nagykőrösi Kinizsihez igazolt. 15 megye egyes bajnokin kilenc gólt szerzett. 2015/16-ban visszatért Baranyába, ahol is a Szigetvár csapatánál tizenkét bajnokin kilenc gólig jutott. (csapattársa volt itt is Eugene Fomumbod) Idén nyáron pedig újra megyét váltott, ezúttal vissza a gyökerekhez Somogyba, s a Toponárhoz került. Ebben az idényben hat bajnokin négy gól a mérlege.

644_bigSamuel Ellis Ato
Született: 1989.04.29
Nemzetisége: ghánai
Profi magyar klubjai: Kaposvár (NB I), Kaposvölgye, Győr II., Kaposvölgye (NB II), Pécs (NB I, NB II), Kozármisleny, Dunaújváros (NB II)
Jelenlegi klubja: Toponár (Somogy Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid