Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 5.rész: Eugene Fomumbod

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár

eugene-nso-hunso.hu

Hétfőn már írtunk Samuel Ellis Ato-ról. Ato jelenlegi csapattársa a Toponárnál Eugene Fomumbod, már tíz éve Magyarországon keresi a kenyerét. 1985.02.22-én született, kameruni középhátvéd,védekező-középpályás.

Fomumbod Eyah Eugene 2006-ban bukkant fel Magyarországon. Először Siófokon még az NB II-ben, ahol is másfél év alatt, harminc bajnokin egy gólig jutott. 2007-ben feljutást ünnepelhettek, s az első félévben az NB I-ben tizenegyszer kapott játéklehetőséget. Fel is figyeltek rá Győrben, ahol is egy évig tartozott a kerethez. Az NB I-ben tizenháromszor, a második csapatban négyszer vetették be. 2009 tavaszára ezért újból kölcsönadták Siófokra, ahol összesen három alkalommal lépett pályára. 2009 nyarán a kölcsön lejárta után visszatért Győrbe. Újabb két év a Rába partján, s 21 alkalommal az NB I-ben, és 17 alkalommal a második csapatban kapott lehetőséget. Élvonalbeli pályafutását mily meglepő Siófokon zárta a kameruni labdarúgó 2012-ben, ahol is háromszor vetették még be. Hat év alatt 52 NB I-es meccsen volt csapata biztos pontja. 2012/13-as szezonban az NB II-es Veszprém profija volt, hatszor játszott a másodosztályban, majd eltűnt.

Egy év pihenő után  a Bács-Kiskun Megyei első osztályban Kiskunhalason bukkant fel újra, majd a Baranya Megyei első osztályban Szigetváron rúgta a bőrt. 2016 nyarán újból csapatot váltott ezúttal a Somogy Megyei első osztályú Toponár focistája lett. Jelenleg is itt játszik, ő is a légiós-szabály áldozata lett. Nem is valószínű, hogy a megyei bajnokságnál magasabb osztályban újra láthatjuk, hiszen 2013 óta csak megyei bajnokságban szerepelt, s előtte sem volt már olyan biztos pont a csapatainál, mint korábban.

eto-huFomumbod Eyah Eugene
Született: 1985.02.22.
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Siófok, Győr (NB I), Veszprém (NB II)
Jelenlegi klubja: Toponár (Somogy Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid