Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 6.rész: Henry Etiosa Odia

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár

odia(honvedfc.hu)

Talán a mai “hősünk” az egyik legkevésbé ismert tagja a Magyarországon játszó külföldi focistáknak. Ráadásul eddigi klubja az afrikai légiósokra épült Budapest első osztályban szereplő Internationale CDF szezon közben meg is szűnt.

Herny Etiosa Odia 1990.09.05-én született. A nigériai labdarúgóról addig semmilyen információ nincs az interneten, hogy 2012 őszén a Budapest Honvédba nem igazolt volna. Összesen fél évet játszott a kispestieknél, ez idő alatt az NB I-ben háromszor (összesen 84 percet töltött a pályán), a második csapatban az NB II-ben szintén háromszor kapott lehetőséget. Végül 2013 januárjában elköszöntek tőle. Ekkor a moldovai Dacia csapatához került. De az itt töltött időszaka alatt összesen 2 élvonalbeli bajnokin játszott. Miután a moldovai csapattól elköszönt visszatért Magyarországra. Igaz magasabb osztályban szerződéshez nem jutott, így a Budapest bajnokságban szereplő Internationale CDF játékosa lett. A 2014/15-ös szezonban még a második vonalban szereplő csapatban 14/12-es mérleggel zárt. A következő idényben már a Budapest első osztályban 19 bajnokin 13 gól fűződik a nevéhez, míg idén 8  meccsen 6 góllal zárt. Igen zárt, ugyanis a csapatát kizárták a bajnokságból így szabadon igazolható lett. Valószínű, ha marad Magyarországon a megyei bajnokságok valamely csapatához el fog tudni szerződni. De feljebb nem hiszem. Idén egyébként volt szintén korábbi Honvédos csapattársa Toe Joel Sunnyboy személyében, de a libériai focista csak egy Ligakupa meccsen lépett pályára, az NB I-ben nem, így ő sorozatunknak nem lesz szereplője.

indexHenry Etiosa Odia
Született: 1990.09.05
Nemzetisége: nigériai
Profi magyar klubjai: Budapest Honvéd (NB I)
Jelenlegi klubja: Internationale CDF

Endrődi Dávid