Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 12. rész: Edouard Ndjodo

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza
8. Yannick Mbengomo (kameruni) STC Salgótarján
9. Egejuru Godslove (nigériai) Iváncsa

10. Volodimir Ovszijenko (ukrajnai magyar) Fehérgyarmat
11. Vinicius Galvao (brazil) Ibrány

d0005725ddd73a56eb1d7-nso-hunso.hu

Mai hősünk idén nyáron tért vissza a magyar amatőr labdarúgás vérkeringésébe. Érdekes módon ő az előzetesen összegyűjtött listán nem is szerepelt, a mai napon véletlenül akadtam rá, s így nem szerettem volna a végére hagyni. Ndjodo megfordult korábban a Ferencvárosnál is, igaz csak az NB II-ben, de a szezon végén házigólkirályként ünnepelték volna, ha addigra nem akaszkodott volna össze a szurkolókkal, s játékostársaival.

Edouard Ndjodo 1985.09.25-én született. Magyarországra többedmagával érkezett, mégpedig Joseph Ngalléval (ő szintén szerepel a sorozatban, sőt ő lett volna a mai) és a később komolyabb karriert befutó Dorge Rostand Koumemahaval. Kouemaha a Tatabánya után játszott Debrecenben, majd több európai csapatban Németországban és Belgiumban. (németeknél Frankfurt, Duisburg)

20070808-ujfiuk-2-tempofradi-hu(tempofradi.hu)

2006-ban Tatabányára érkezett a kameruni különítmény, s hamar megkedvelték őket. Igaz az előbb említett Kouemaha azért más szint volt, mint a jelenleg is Magyarországon játszó másik két társa… Ndjodo az első fél évben 12 bajnokin 0 góllal mutatta meg, hogy azért nem az a tipikus befejező csatár. Igaz többször csak egy-két percre állt be. 2016 második felében is maradt a Bányászvárosban, s akkor már megtalálta a góllövő cipőjét. Az őszi idényben tizenkét meccsen négy góljával felhívta a figyelmét a Budapest Honvédnak. A Honvéd pedig ebben az időben nagyon szeretett afrikai focistákat alkalmazni. Tavasszal hatszor vetették be a kameruni csatárt, s két gólig jutott. A következő ősszel egy meccs után pedig kölcsönadták a Ferencvárosnak. A Fradi a kizárásának második évében járt, ekkor szerepelt “Retro Fradi” néven, hiszen több már leszálló ágban lévő korábbi Fradista tért vissza Csank János legénységéhez, s hozzájuk csatlakozott Ndjodo. Sok mindent elmond a csapatról, hogy az idény után többen visszavonultak. Ndjodo ennek ellenére azt tudta bizonyítani, hogy a másodosztályban megállja a helyét. huszonöt bajnokin tizennégy góllal zárt. A bajnokság végét fegyelmezetlensége miatt nem várhatta meg, elküldték ugyanis a zöld-fehér vezetők. 2008/09-ben így visszatért az NB I-be, előbb a Honvédnál kapott négy meccsen szerepet, majd megint kölcsönadták, de ezúttal Siófokra. Tizenöt találkozón három gólig jutott. Visszatért a Honvédhoz, de nem marasztalták, felbontották a szerződését. Ekkor Ausztriába alacsonyabb osztályba igazolt az SV Horn-hoz. Majd Tunéziába a Club Africainhez. 2011 őszén újra felbukkant Magyarországon, korábbi sikerei színhelyén a Tatabányánál az NB II-ben. Ősszel összesen négyszer becserélték, így nem okozott meglepetést, hogy nem maradt. 2012 tavaszán már a Vecsést próbálta bent tartani a másodosztályban. A tizenkét meccsen lőtt egy gólja ehhez kevés volt. A kameruni csatár azóta játszott Görögországban, Vietnamban és Máltán is. Nem kell arra gondolni, hogy világverő csapatoknál, hiszen alacsonyabb osztályokban próbálkozott. Azért közbe vissza-visszatért Magyarországra is 2012/13-ban az NB III-as Nagybátony színeiben 13 meccs 6 gól. 2013/14-ben a Nógrád Megyei első osztályban 2 bajnokin 3 gólos teljesítményt tudott felmutatni. 2016/17-ben pedig a Baranya Megyei elsőosztályban a PVSK csapatában ontja a gólokat, hiszen eleddig kilenc bajnokin kapott lehetőséget, s hat góljával már magyarországi gólcsúcsát kezdi ostromolni a kameruni focista.

Ndjodo is az a fajta labdarúgó, akit a “szél mindig visszafúj”. Valószínűleg már magasabb osztályban nem látjuk, hiszen a légiós korlátozások miatt, az NB I-ben már nem fog kelleni, hiszen azt már bizonyította, hogy nem élvonalbeli képességekkel megáldott focista. Az NB II-ben és NB III-ban a csapatok inkább a több támogatást választják, de ennek ellenére megszerette Magyarországot, s valószínűleg ő is itt fogja már leélni az életét.

edouard-ndjodoEdouard Ndjodo
Született: 1985.09.25
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Tatabánya (NB I,NB II), Bp. Honvéd, Siófok (NB I), Ferencváros,Vecsés (NB II)
Jelenlegi klubja: PVSK (Baranya Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid