Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Itt ragadt légiósok – 13.rész: Joseph Ngalle

Az elmúlt húsz évben számtalan külföldi labdarúgó megfordult a magyar NB I-ben. Közülük többen rövidebb látogatást tettek nálunk. Volt olyan is aki feljebb jutott, s olyan is, aki hosszú idő után máshova igazolt. Viszont volt olyan focista is aki hosszú ideig maradt, hiszen ugyan az NB I-ben már nem, de alacsonyabb osztályban továbbra is nálunk játszik. Közülük fogunk az elkövetkező hetekben szemezgetni.

Sorozatunk előző részei:
1. Jammeh Haruna (gaboni) Balatoni Vasas
2. Robson de Souza (brazil) Nagykőrösi Kinizsi
3. Sadjo Haman (kameruni) Csetény
4. Samuel Ellis Ato (ghánai) Toponár
5. Eugene Fomumbod (kameruni) Toponár
6. Henry Etiosa Odia (nigériai) Internationale CDF

7. Christian Ebala (kameruni) Kecskemét – Hetényegyháza
8. Yannick Mbengomo (kameruni) STC Salgótarján
9. Egejuru Godslove (nigériai) Iváncsa

10. Volodimir Ovszijenko (ukrajnai magyar) Fehérgyarmat
11. Vinicius Galvao (brazil) Ibrány
12. Edouard Ndjodo (kameruni) PVSK

totkomlos-facebookTótkomlós Facebook

Az előző részben említettem, hogy Joseph Ngalle jött volna, de mivel Ndjodora bukkantam így eltoltuk a kameruni játékos bemutatását. Hát akkor a mai napon jöjjön a Csongrád megyében élő labdarúgó rövid története.

Ndjodonál írtuk, hogy 2006 januárjába Sisa Tibor kapcsolatainak köszönhetően három kameruni labdarúgó érkezett Tatabányára, a korábban megírt egykori Fradi – csatár, Dorge Rostand Kouemaha, aki karrierje során a német Bundesligában is megfordult később, s Joseph Ngalle.

bekesfoci-hubekesfoci.hu

Az 1985.03.13-án született középpályás a 2006-os évet töltötte a Bányászvárosban. Összesen 20 NB I-es bajnokin jutott szóhoz, s ezeken egy gólt szerzett. Ekkor megsérült, s hosszú – hosszú ideig nem volt csapata. Felépülése után az NB II-es Makóhoz került. Másfél év alatt, harmincnégy NB II-es meccsen, tizenhárom góljával bizonyította, hogy több van benne. Le is igazolta, az NB I-be feljutó Szolnoki MÁV. Itt tizenkilenc bajnokin egy gólig jutott. Az idény végén csapata búcsúzott az élvonaltól, s a szolnoki vezetők elküldték a légiósokat. 2011/12-ben Szigetszentmiklósra igazolt az NB II-be. Tizenöt meccs egy gól. Nem tudott meghatározó játékos lenni a zöld-fehér csapatnál, általában csereként vették számításba. A következő idényben már Kazincbarcikán rúgta a bőrt. Igaz csak ősszel, a tavaszt már az NB III-ban töltötte. Az őszi 11/1-es NB II-es mutatóhoz, egy 13/5-ös NB III-as mutatót tudott hozzá tenni a Mórahalom csapatánál. Ngalle a szezon után újból csapatot váltott, a ma már NB II-es SZEOL-hoz (akkori nevén Tisza Volán) igazolt a Csongrád Megyei elsőosztályba. Huszonkét meccsen kilenc góljával feljutáshoz segítette csapatát. Így újra az NB III-ban játszhatott, ahol is 27/4-es szezont futott. A bajnokság után viszont elváltak útjaik. Ngalle visszatért a megyei fociba. Ezúttal már a Békés Megyei elsőosztályban szereplő Tótkomlós együttesét erősítette. Jelenleg is itt játszik. Egy év alatt (hiszen idén került oda) tizennyolcszor küldte pályára edzője, ő ezt hét góllal hálálta meg. Csapata jelenleg az utolsó előtti helyet foglalja el a tabellán, tehát egyelőre nem sikeres a békési kaland.

A rendkívül szimpatikus Ngalle, már biztos, hogy Magyarországon éli le életét. Nagyon szeretik a mindenki által csak Zsozsónak becézett focistát. Mikor a Tótkomlós leigazolta így jelentették be: “Az egyesület vezetőségének sikerült megegyeznie egy kivételes képességű kameruni labdarúgóval, aki több éve Szegeden él, Csongrád megyében óriási megbecsülés veszi körül”

Ezekből a szavakból is látszik milyen szép is a labdarúgás, hiszen valaki csak idejön Magyarországra játszani, s utána családot alapít, a foci pályafutását már nagyjából lezártnak tekintheti, hiszen már jó ideje dolgozik. A TAO-s támogatások miatt pedig már magasabb osztályban nem fogják alkalmazni, hiszen NB I-ben még játszhatna, de az már nem az ő szintje.

ngalle_850313Joseph Martial Ngalle
Született: 1985.03.13.
Nemzetisége: kameruni
Profi magyar klubjai: Tatabánya, Szolnok (NB I), Makó, Szigetszentmiklós, Kazincbarcika (NB II)
Jelenlegi klubja: Tótkomlós(Békés Megyei elsőosztály)

Endrődi Dávid