Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Lengyel Kupa: Gyurcsóék és Kádárék is az elődöntőben

Akárcsak nálunk, Lengyelországban is kupamérkőzések zajlottak kedden és szerdán, de ott már a negyeddöntők visszavágóit játszották a héten. Az eredményekből kitűnik, hogy a Lengyel Kupa legjobb négy csapata közé csak északi klubok kerültek be.

puchar1

A Pogoń Szczecin magabiztosan, kettős győzelemmel jutott tovább a korábban a Korona Kielcét és a Lechia Gdańskot is búcsúztató, harmadosztályú Puszcza Niepołomnice nevű kiscsapat ellen. Az első meccsen idegenben 2:1-re, otthon pedig 2:0-ra nyertek a szczeciniek.

Pogoń Szczecin – Puszcza Niepołomnice (III.) 2-0
Tj:
a Pogoń Szczecin 4:1-es összesítéssel, kettős győzelemmel

Az Arka Gdynia – bár az első meccsen idegenben 2:1-es vereséget szenvedett a másodosztályú Bytovia Bytówtól – hazai pályán, egy 76. percben szerzett góllal 1:0-ra tudott nyerni, így nagy nehezen, idegenben lőtt több góllal jutottak tovább. A Bytovia korábban a Śląsk Wrocławot és a Zagłębie Lubint is kiütötte a küzdelemből.

Arka Gdynia – Bytovia Bytów (II.) 1-0
Tj:
az Arka Gdynia 2:2-es összesítéssel idegenben lőtt góllal

A negyeddöntő harmadik párharcát a negyedosztályban (!) vitézkedő, sziléziai GKS Jastrzębie és a második ligás Wigry Suwałki játszotta. A Wigry 2:1-re nyerte idegenben az első meccset, előnyét pedig megtartotta a tegnapi visszavágóra is, ott 1:1-re végeztek. Ezzel egyetlen másodosztályú csapatként jutottak tovább a négy közé.

Wigry Suwałki (II.) – GKS Jastrzębie (IV.) 1-1
Tj:
a Wigry Suwałki 3:2-es összesítéssel

A negyedik párharcot a Wisła Krakko és a Lech Poznań vívta egymással. Az egy hónappal korábbi első meccsen Poznańban, üres stadion előtt 1:1-es döntetlen született, a szerdai krakkói visszavágón pedig 4:2-re nyert a Lech. A poznaniak továbbjutása nemigen forgott veszélyben, miután a félidőre már 3:0-ra is elhúztak.

Wisła Krako – Lech Poznań 2-4
Tj:
a Lech Poznań 5:3-as összesítéssel

15304268_10154120770002061_9349236707220257_o

Rögtön ez utóbbi mérkőzés lefújása után meg is tartották az elődöntő párosításainak sorsolását is, mely alapján jövő márciusban és áprilisban Lech Poznań-Pogoń Szczecin és Wigry Suwałki-Arka Gdynia párharcokat rendeznek. A döntőt – a hagyományoknak megfelelően – május 2-án rendezik a varsói Nemzeti Stadionban.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a Lech Poznań szurkolói egész éves eltiltást kaptak az idei kupasorozattól, mégpedig a tavaly májusi kupadöntőn bemutatott túl sok szurkolói hangulatfokozó miatt. Ebben a szezonban az összes hazai kupameccsüket zárt kapuk mögött, az idegenbelieket pedig üres vendégszektorok előtt rendezték. Nem lesz ez másképp egy esetleges döntőbe jutás esetén sem, azaz oda nem utazhatnának el – legalább is hivatalosan. Más kérdés, hogy a poznaniak évtizedek óta jóban vannak az arkásokkal, így a két csapat döntőbe kerülése esetén valószínűleg ott lennének azért a Lech szurkolói is.

A Pogoń Szczecin utoljára 2010-ben játszott kupadöntőt, de akkor alulmaradt a Jagielloniával szemben. Az Arka 1979-ben szerepelt utoljára döntőben és akkor meg is nyerte a kupát – gyakorlatilag ez a klub történetének egyetlen trófeája. Az 1947-ben alapított Wigry Suwałki számára pedig már ez a mostani elődöntőbe jutás is minden idők legnagyobb teljesítménye.

Forrás: ekstraklasa.hu