Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Harc az Aranycipőért – Íme a jelenlegi Top10

Aranycipő, a támadók legrangosabb elismerése a bajnoki klubfutballban, egy olyan trófea, mely teljesítmény alapú és nem úgy ítélik oda, mint például az aranylabdát. Az adott szezon legeredményesebb labdarúgója kapja, persze súlyozva a bajnokságok erejét. Így fordulhat elő, hogy míg az NB I-ben egy gól egy pontot ér, addig a spanyoloknál kettőt. Vannak köztes bajnokságok másfeles pontszorzóval. A jelenlegi címvédő Luis Suarez, a 2015/16-os szezonban 40 bajnoki találatig jutott, így 80 ponttal ő nyert.

aranycipo

Az Aranycipőt eddig Cristiano Ronaldo hódította el a legtöbbször, a portugál klasszisnak négy szobrocskája van otthon a vitrinben. A jelenkor másik klasszisa Lionel Messi három alkalommal zsebelte be a nívós elismerést, s övé az abszolút rekord, hiszen a 2011/12-es szezonban 50 gólig, tehát 100 pontig jutott. Luis Suarez nem csupán címvédő, hanem rekorder is, hiszen egyedüliként három különböző bajnokságban, három különböző klub (Ajax, Liverpool, Barcelona) játékosaként sikerült neki elhódítania az Aranycipőt.

Mindössze öt bajnokságban ér egy találat két pontot (spanyol, angol, olasz, német és a portugál). Utóbbi több ízben vita tényét képezi, mondván a francia bajnokság is van olyan erős, a Ligue 1-ben viszont egy gólért csak másfél pont jár. Példának jeléül a román és az osztrák bajnokságban szerzett gólokért is másfél pont jár, míg a magyar NB I-es találatokért már csupán egy. Ez a három kategória létezik, ez pedig össze van egyeztetve a bajnokságok koefficienseivel, mely az elmúlt évek nemzetközi eredményei alapján folyamatosan változik.

Eddig a múltról beszéltünk, jöjjön a jelen, avagy a 2016/17-es szezon harmadánál egyelőre sem a címvédő Luis Suarez, sem pedig Lionel Messi nincsen a tízes listán. Egyikük sem marad el azonban sokkal, hiszen mindketten egyel jegyeznek több gólt, mint Cristiano Ronaldo. A Real Madrid klasszisa zárja jelenleg a listát, ám a szezon ezen szakaszában minden nagyon gyorsan változik, alig-alig vannak még különbségek. Minden évben vannak meglepetés játékosok, olyanok, akik alacsonyabb pontszorzóval érkező ligából érkezve is ott tudnak lenni a legjobbak között. Tavaly például Nemanja Nikolics tartotta magát nagyon sokáig az élmezőnyben, idén pedig egyelőre elkezdhettünk ismerkedni a Guimares és a Gaz Metan gólfelelősének nevével. Zlatan Ibrahimovic távozását követően a PSG-nél Cavani vette át a stafétát, s teszi ezt igen eredményesen. Diego Costa és Alexis Sanchez is kiváló szezonrajton van túl a Premier League-ben, és igaz ez csapataikra is.

Az Inter pocsékul szerepel, s mi lenne velük Icardi nélkül? Az argentin nagyon szépen termeli a gólokat, csakúgy mint az AS Roma mezében Dzeko. A bosnyák azonban megsérült, hosszú időre kidőlt, így vele már nem sokáig számolhatunk a lista élmezőnyében, hétről-hétre szépen hátra fog csúszni. A legnagyobb meglepetés eddig Modeste lábában van, a Köln francia csatára élete formájában focizik, ez pedig jelenleg a második helyre elegendő. A mezőnytől ellépett és a legjobb gól/perc átlaggal bír Aubameyang, a Borussia Dortmund gaboni klasszisa.

123