Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Öt ok a Barca gyengébb szereplése mögött

Elég erős kijelentés, hogy a bajnokságban második, a Bajnokok Ligája csoportjában első helyen álló Barcelonánál probléma van, viszont évek óta ez a legrosszabb szezonkezdetük. A La Ligában az El Clasico után is 6 ponttal vannak lemaradva a vezető Real Madrid mögött, és 28 pontjukat 8 győzelemmel, 4 döntetlennel és 2 vereséggel érték el. A Bajnokok Ligájában jobb a helyzet, eddig csak a Manchester City tudta legyőzni őket az Etihad stadionban. A spanyol Marca öt pontot szedett össze, hogy mi lehet az ok a szerényebb teljesítmény mögött, amelyet mi is kiegészítettünk néhány részlettel. 

640x360_03181514img_1845

Forrás: laliga.es

1. A kapus

Miután Claudio Bravo elhagyta a Barcelonát, az addig második számú kapus, André Ter Stegen első számúvá lépett elé Egész nyáron erről cikkezett a sajtó, hogy a német kapus akar az első kapus lenni, és a vágya teljesült. Azonban Ter Stegen sok hibával játszik és bizonytalan még. A legnagyobb bakija pedig a Celta Vigo ellen történt, ami miatt ki is kaptak.

2. Mascherano 

Eredetileg csak hiánypótló megoldás volt az argentin középső védőként való játszatása, aztán megmaradt ebben a pozícióban, hiszen jól végezte a munkáját. Az elmúlt hetekben azonban rengeteg hibával játszik, és nagyon sok szabálytalanságot követ el. Emiatt is lehet, hogy többször Umtiti volt Luis Enrique első számú választása a védelembe, aki nagyon jól beilleszkedett a csapatba, és úgy tűnik Piquével is megértik egymást.

3.  Jobbhátvéd probléma

Dani Alves távozásával pótolni kellett a játékost. Erre érkezett volna Alexis Vidal, de teljesítményével nem tudta meggyőzni Luis Enriquét, és nem is játszatja már a játékost, és azóta is arról cikkeznek, hogy jobbhátvédet fog vásárolni a téli átigazolási szezonban. Kényszermegoldásként Sergi Roberto játszik a jobbhátvéd szerepében, és a támadásoknál nagyon is jól teljesít, viszont a védekezésben elég sok hibát vét.

4. A középpálya

Talán itt van a legnagyobb probléma. Andres Iniesta kiesésével kezdődtek a problémák, és amikor visszatért az El Clasico második félidejében fel is javult a Barcelona játéka. Sergio Busquets éveken keresztül végezte csendesen és szinte tökéletesen a munkáját, viszont idén ő sem játszik a legjobb formájában. A középpálya harmadik fontosabb tagja lenne Rakitic, viszont a mostani szezonban ő sem közelíti meg eddigi formáját, és sokszor ki is marad a kezdőből, főleg a nagyobb meccseken. A katalánok két új igazolása, André Gomes és Denis Suarez eddig nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és egyikük sem tudta kellőképpen pótolni Iniestát. Egy másik opciónak ott lehet még Arda Turan, a török viszont nem középpályás, hanem támadó, így ezeket a feladatokat nem tudja tökéletesen ellátni.

5.  A támadóhármas pótlása

Az elmúlt meccseken a Messi, Neymar, Suarez hármas sem működött tökéletesen, legalábbis nem úgy, ahogy azt eddig megszokhatták a szurkolók. A legutóbbi négy meccsükön a bajnokságban csak három gólt lőttek, ebből kettőt Messi, egyet pedig Rafinha. Az egyik támadó kiesése miatt a Barcelona egész nyáron egy csatárt keresett, aztán az utolsó pillanatban elhozták Paco Alcacert a Valenciától, viszont a fiatal spanyol eddig egyáltalán nem vált be. 9 meccs és 413 perc játékidő után sem sikerült egyetlen gólt sem jegyeznie eddig, de az ellenfelek kapujára is alig volt veszélyes. Összevetésképpen Munir, akinek a helyére érkezett, három gólnál tart a Valenciában.

Szigeti Andrea