Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Legia Warszawa “hősei”! – Az EL-folytatás margóján…

Telik az idő a szerdai meccset lezáró hármas sípszó óta, és lassan kezdjük felfogni, hogy a Legia Warszawa valami olyasmit hajtott végre, amelyet talán még maguk a játékosok sem hittek komolyan. Akárhogy is volt, a tény az tény: a lengyel bajnok harmadik lett a Borussia Dortmund és a Real Madrid mögött, megelőzve a portugál Sportingot!

NIKOLICS: “TÁVOZOM”! – A KONKRÉT AJÁNLATAIRÓL IS BESZÉLT A CSATÁR (Részletekért KATT)

17sporting2_f66

Nem szeretnénk itt most szakmai elemzésekbe belemenni, hogy mi és miért történt. Mindenki láthatta az első csoportmeccsen hazai pályán a kilátástalan „játékot”. Megvolt annak is az oka, de a szégyen az szégyen marad, az albán edzőnek mennie kellett. Ekkor jött Jacek Magiera egyenesen a lengyel másodosztályból, mindenféle elsőosztályú és nemzetközi tapasztalat nélkül. És kiderült, mint már oly sokszor, hogy a fanatizmus és a klubhűség csodákra képes. Ha nem is lehet vele BL-t nyerni, de segít átlendülni a nehéz pillanatokon, segít felrázni a letargikus állapotban lévő játékosokat és képes hitet adni.

Magierának két napja volt a lisszaboni meccs előtt, ki is kapott a Legia 2:0 arányban, de a csapat már legalább úgy nézett ki, mintha tényleg egy csapat lenne. A portugál kaland után jött két meccs a címvédővel. A madridi meccseredménye (5:1) ránézésre rossznak tűnik, de aki látta, tudja, hogy a játék kifejezetten jó volt. Madridban ki lehet kapni négy góllal az aktuális címvédőtől. Ráadásul, ha van egy kis szerencséje a Legiának, akkor két-három gól is lőhetett volna. Nem volt… Majd jött a hazai zártkapus meccs. Nem tartom kizártnak, hogy az az eredmény a zártkapunak is köszönhető. A Real rúgott két gólt és szépen belealudt a meccsbe. A varsóiak megérezték, hogy van keresnivalójuk és olyannyira éltek vele, hogy a végén majdnem megnyerték a meccset (3:3).

Szögezzük le: az Aranylabda várományosa, az EB-győztes Christiano Ronaldo 180 perc alatt sem talált be a Legiának, valamint a lengyel bajnok összesen négy (!) gólt lőtt a Real Madridnak!

Aztán újra jött a Dortmund. Számíthattunk rá, hogy a német gárda az első meccshez hasonló gólfesztiválra készül, így is lett. A 8:4-re végződött meccs egyben BL-rekordot jelentett, de azt mégsem lehet elvitatni a Legiától, hogy négy gólt lőtt Dortmundban! Nem semmi teljesítmény ez még a nyolc kapott gól ellenére sem.

Végül az eredmények úgy alakultak, hogy az utolsó Legia–Sporting ki-ki meccs lett. Aki győz, az lesz a harmadik és az mehet tavasszal az Európa-liga legjobb 32 csapata közé. Ki gondolta volna? Ebben a csoportban? Hát igen, a Real elleni döntetlen nagyon sokat ért. A Sporting erre nem volt képes.

A meccs képe olyan volt, amilyenre számítani lehetett. A Sportingnál a labda, a hazaiak csak futkároznak. Láthatólag a portugálok nem döntetlenre játszottak, hanem egy gyors góllal el akarták dönteni a továbbjutás kérdését. Ez azonban olyannyira nem sikerült, hogy Prijovic egy kontrából gólt lőtt, fájdalom, les miatt érvénytelen volt a találat. De a tény, hogy egy kontrából gólt lehet lőni, bebizonyosodott. Nem is kellett sokat várni az újabb kontrára, amit ezúttal is Prijovic fejezett be, sajnos csak oldalháló lett belőle. Majd a harmadik próbálkozás már gólt ért. A kis brazil Guilherme helyezett a kapu sarkába: 1:0. A stadion szó szerint felrobbant! Persze sok volt még vissza, de valahogy mindenki érezte, hogy nem, ma ezt a győzelmet nem veheti el senki a Legiától.

Persze a meccs hátralévő része egyáltalán nem volt egy sétagalopp, a portugálok időnként nagyon beszorították a Legiát, de valahogy nem sikerült igazi helyzetet teremteniük. Ha pedig igen, akkor Malarz védett, vagy a szerencse segített.

A második félidőben egy nagyon tudatos Legia jött ki. A védelem jól zárt. Nem volt egy centiméter üres hely sem, Pazdan már-már az EB-n mutatott formáját hozta, és Jakub Rzeźniczak is régen játszott ennyire lelkesen és jól.

Ahogy telt-múlt az idő, és ahogy várni lehetett, a portugálok egyre idegesebbek lettek, ezáltal pedig egyre pontatlanabbak. Az utolsó húsz percben az egész stadion teljes erővel énekelt, a Sporting pedig egyre céltalanabbul focizgatott.

A vége Legia győzelem és továbbjutás. Magiera a teljesen szétesett, motiválatlan Legiából három hónap alatt egy Sporting-verő gárdát faragott. Persze nincs itt semmilyen mágia, ahogy az edző szerényen megjegyezte a meccs után, de azért mégis van valami benne, ami Hasiban nem volt meg. Ez pedig a fanatizmus. Ez elég volt ahhoz, hogy a Legia – ahogy 21 évvel ezelőtt is – nem az utolsó helyen végezzen a BL-csoportkörben.

Összességében a BL-csoportkörben szereplő 32 csapatból nyolc is rosszabbul szerepelt, mint a lengyel bajnok. A Baselnek 2, a Celticnek 3, a PSV-nek 2, a CSZKA Moszkvának 3, a Sportingnak 3, a Bruggenek és a Zágrábnak pedig nulla pontja lett a végére. A Dinamo Kijev pedig ugyan szerzett 5 pontot, de ezzel is csak az utolsó helyet tudta végül elfoglalni.

A varsóiak a kapott gólokat (24), illetve a gólkülönbséget (-15) tekintve – holtversenyben a Dinamo Zagrebbel – végeztek az utolsó helyen. A rúgott gólokkal kapcsolatban pedig elég azt megemlíteni, hogy a 9 góllal az élmezőnybe kerültek a varsóiak. A Zagreb például 6 meccs alatt gólt sem tudott lőni.

A várható ellenfelek az EL-ben:

A Legia biztos, hogy nem lesz kiemelt, tehát a következő csapatokat kaphatja tavaszra:
BL-ből: Besiktas, Lyon, Koppenhaga, Tottenham
EL csoportelsők: Fiorentina, Fenerbahce , APOEL, Anderlecht, Zenit, Roma, Bilbao, Ajax, Sahtar Donyeck, Schalke 04, Sparta Praha, Osmanlispor.

Hétfőn sorsolás, kíváncsian várjuk!

Forrás: ekstraklasa.hu
Kövessétek facebookon: Ekstraklasa Lengyel Bajnokság