Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS Finálé: Idegenben lett bajnok a Seattle! – videóval

Az MLS 21. Nagydöntője eddig példátlan eredményt hozott: először nem esett gól a finálék történetében, így jöhetett a ráadás, majd végül a tizenegyesek!

czxjpjbveaaznpn

A panamai nemzetiségű Torres (közepén, 29-es) döntötte el a trófea sorsát! (forrás: twitter.com/mls)

Az MLS 21. kiírásának fináléjában hazai pályán szerepelhetett az egyik döntős, méghozzá a Toronto FC csapata, amely ellenfele a Dempsey-t nélkülözni kénytelen Seattle Sounders volt, ám a pályán nagy nevekből így sem volt hiány egyik oldalon sem.

Az első komoly helyzet a Torontóé volt, amikor a 15. percben Altidore passzát követően Osorio löketét kellett védenie a Sounders kapusának. Nem volt valami izgalmas a kapuk előtt a helyzet, félóra elteltével is csupán ezt az egy kapura irányuló próbálkozást könyvelhettük el, miközben mezőnyben kiegyenlített volt a játék, a Seattle első helyzete pedig még váratott magára. A 31. percben Giovinco végezhetett el ígéretes helyről szabadrúgást, de csak a Sounders sorfalát találta el, ahogy tette ezt a 37. minutumban is, hasonlóan jónak ígérkező pozícióból. Az olasz egyébként is árnyéka volt önmagának, talán ebben a félidőben nyújtotta leggyengébb teljesítményét a szezonban. A hazaiak még végül a hosszabbítás második percében kerülhettek volna előnybe, de Bradley ívelése után Moor fejesét kivédte Frei, az állás pedig gól nélküli döntetlen maradt az első játékrészt követően. Mezőnyben a játék kiegyenlített maradt a szünetig, ám a Seattle lövésig sem jutott el.

A folytatás elején közel állt a Toronto a gólszerzéshez, Giovinco kezdett talán magára találni, de csak az oldalhálóba sikerült lőnie a labdát a 49. percben – mindenesetre ígéretes helyzet volt ez. Innentől kezdve mintha megállt volna az élet, semmi komoly kapura lövés, akciója viszont akadt azért a Torontónak, de egyik befejezése sem ment kapura. Azért villant volna a Seattle is, de Mears lövése a 82. percben Lodeiro passza után távolról nem talált kaput, majd Ivanschitz próbálkozása tévesztett célt a 87. percben a Sounders részéről. Akárhogy is, az első gól nélküli MLS Nagydöntő színvonalon alulira sikeredett, többet várhatott a publikum. Bár jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás, amelyben a játékosok mindkét oldalról kárpótolhatták drukkereiket. Javarészt erre mégis inkább a kaput sem találó Seattle-nek volt szüksége, természetesen a kanadai klub szurkolói sem eshettek hasra, de csapatuk azért biztatóbb játékot mutatott a másik finalistánál.

A hosszabbítás első helyzete a kanadai klubé volt, de Cheyrou lövését védte Frei a 94. percben. Giovinco számára a 103. percben véget ért a döntő, a hazaiak kiválóságát Ricketts váltotta ekkor. Az olasz váltását követő percben Altidore igyekezett betalálni a Seattle kapujába, de résen volt a svájci hálóőr, az eredmény ekkor sem változott. Lassacskán fordulhattak is a felek, az első tizenöt perc ennél több izgalmat nem hozott, a Toronto felé billent helyzetek alapján a mérleg nyelve.

Mintha egyre jobban lendült volna bele a Toronto FC, de legalább olyan elánnal játszottak a hazaiak, mint eddig. A 107. percben Ricketts akart jó cserének bizonyulni, de tizenhatoson kívülről leadott lövése a kapu jobb oldala mellett ment el kevéssel. A következő minutumban jött az újabb helyzet a kanadai együttestől, Altidore fejesénél pedig Ricketts beadása után védenie kellett Freinek. Cheyrou passza után a 119. percben eldönthette volna a meccset a torontói gárda, de Ricketts lövését is védte a svájci portás, így jöhetett a büntetőpárbaj!

A tizenegyeseket a Toronto kezdte Altidore révén, az amerikai pedig nem hibázott, ahogy a Seattle részéről Evans sem (1-1)! A második sorozatot a hazaiak csapatkapitánya, Bradley kezdte, de pocsék tizenegyesénél nem akadt nagy dolga Freinek, lényegében a kapus kezei közé lett gurítva a labda! Jött Ivanschitz, aki pedig előnyt szerzett a Sounders számára (1-2)! A harmadik körben Cheyrou nagy gólt vágott be, míg ezúttal a Seattle hibázott, Fernandez rúgott hasonló büntetőt, mint Bradley az állás újból egyenlő volt (2-2)! A következő körben Johnson, valamint Jones sem hibázott, magabiztosan lőttek be a maguk büntetőjét (3-3), majd Moor, valamint Lodeiro is így tett, utóbbin múlott minden, hogy lesz-e folytatás, vagy nyer a Toronto, ám a Seattle versenyben maradt (4-4)! Olyannyira versenyben maradt, hogy ezután Morrow a keresztlécet találta telibe, a vendégek részéről viszont Torrent nem hibázott, így története során először lett bajnok a Seattle Sounders (4-5)!
A ligához 2009-ben csatlakozott klub Dempsey nélkül is a csúcsra ért, és egy olyan klubot gyűrt le a fináléban, amely méltán volt a trófea fő várományosa. Úgy tett a Seattle, mint az elmúlt szezonban a Portland – mindkét együttes idegenben tudta megnyerni az MLS Cup-ot! Hiába volt a meccs egészében jobb a Toronto, a végső, döntő momentumokban pontosabbak voltak a Sounders játékosai, így a Seattleé lett a trófea a 21. döntőt követően!

mls_cup_logo

Toronto FC – Seattle Sounders 0-0, tizenegyesekkel: 4-5
Helyszín: BMO Field, Torontó. Vezette: Alan Kelly
Gólszerzők:
Sárga lapok: Bradley (90+3.), ill. Marshall (45+1.), Jones (72.)
Kiállítás:

Toronto FC: Clinton – Zavaleta, Moor, Hagglund – Beitashour, Cooper (Cheyrou 85.), Bradley, Osorio (Johnson 77.), Morrow – Altidore, Giovinco (Ricketts 103.). Vezetőedző: Greg Vanney

Seattle Sounders: Frei – Mears, Torres, Marshall, Jones – Alonso, Roldan – Morris (Evans 108.), Lodeiro, Friberg (Fernandez 66.) – Valdez (Ivanschitz 73.). Vezetőedző: Brian Schmetzer

Nagy Dávid