Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Cristiano Ronaldo 2016 aranylabdása

Hétfő este kiderült, hogy melyik futballista kapta meg a legrangosabb egyéni elismerést, az év legjobbjának járó Aranylabdát! A győztes 173 újságíró szavazata alapján alakult ki.

4fc54

A Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda az európai labdarúgás legfontosabb egyéni trófeája, melyet a legjobb teljesítményt nyújtó labdarúgó kaphatott meg. A díjat 1956-ban alapította a francia labdarúgó szaklap, a France Football. A választás szabályai az idők folyamán változtak,1995 óta az Európában játszó labdarúgók is megkaphatják, vagyis nem számít, hogy milyen nemzetiségűek, csak európai csapatnál legyenek leigazolva. 2007-ben pedig kiterjesztették valamennyi labdarúgóra.  2010-ben a díjat összevonták a FIFA év játékosa díjjal. 2016. szeptember 16-án bejelentették, hogy a France Football ismét önállóan adja át a díjat, valamint, hogy még az év vége előtt ismertetik a győztes kilétét az elmúlt évek gyakorlatától eltérően, a győztesekre pedig ismét csak az európai újságírók szavazhatnak.

A francia szaklap hivatalos honlapján és twitter csatornáján hivatalosan tette közzé a helyezeteket. A szűkített listára 30 játékos került fel azonban a francia szaklap a 17. helytől ismertette a végeedményt, mivel  11 játékos nem kapott szavazatot, az ő nevüket csak később hozza nyilvánosságra a France Football.

A francia szaklap 20 óra magassában tette közé hivatalos honlapján, hogy 2016-ban a Real Madrid sztárja Cristiano Ronaldo lett az aranylabdás az újságírók szavazatai alapján. A portugál zseni 2008 után másodszor kapta meg a France Football önálló díját, mivel 2010-től 2016-ig összevonva adták át FIFA Aranylabdának nevezett díjat. Összeségében pedig negyedszer lett aranylabdás a Real Madrid portugálja. Idén Bajnokok Ligáját és Eb-t nyert a királyi gárdával illetve a portugál válogatottal.

Forrás: France Football