Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Babatunde Fatusi

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

nso-fatusi-simonSimon Tibor is nagyon kedvelte a nigériai játékost (nso.hu)

Első részünk egyből formabontó, hiszen Babatunde Fatusi csak azután lett válogatott, hogy elhagyta Magyarországot, igaz olimpiai bajnokká úgy vált, hogy közben még papíron a Ferencváros labdarúgója volt. Mármint kölcsönben, hiszen a Fradinál ő csak egy évig játszott a Servette focistájaként.

1977.09.17-én született Babatunde Fatusi magyarországi pályafutása Pécset kezdődött. Az 1994/95-ös idényben bukkant fel a Mecsek-alján. A Servette játékosaként került Magyarországra kölcsönbe. A Pécsnél nyolc élvonalbeli meccsen két gólt szerzett. Miután lejárt a kölcsönadása visszatért Svájcba, de még nyáron újra itt találtuk. Novák Dezsőnek ugyanis megtetszett a játéka, s kölcsönvette a Fradi. Itt viszont nagyon nehéz volt bekerülnie a csapatba, hiszen a posztján Zoran Kuntics, Goran Kopunovics, Nagy Zsolt, Zavadszky Gábor tavasztól pedig már Igor Nicsenko is az Üllői úton rohamozott. Egy évet volt a Ferencvárosnál kölcsönben, s tizenegy bajnokin ölthette magára a zöld – fehér mezt, de a BL-Fradinak a tagja volt, sőt a csoportmeccseken is lehetőséget kapott. Húsz évvel ezelőttre visszaemlékezve az juthat eszünkbe róla, hogy egy rendkívül gyors labdarúgót tisztelhettünk benne, s ügyetlenkedett többször a pályán, de a szurkolók szerették. Többször mikor játékra jelentkezett megtapsolták, s buzdították. Az 1996-os atlantai olimpiára magával vitte a kapitány, s három meccsen ott is pályára lépett. Ezek után viszont már nem maradt a Fradinál. Visszatért Svájcba, egy évvel később a Espérance de Tunis labdarúgója lett. 1998-2000 között a Dél-Afrikai Köztárságban játszott méghozzá a Mamelodi Sundowns FC csapatánál. Majd Belgiumban a KSV Roeselare gárdájánál bukkant fel. Később Lengyelországban, Németországban, Szaúd-Arábiában, Nigériában és Vietnam láthatták a szurkolók. Érdekes módon 2007/08-ban felvetődött, hogy visszatér a Ferencvároshoz. Vagyis ki tudja, mennyi volt a valóságalapja. Abban a szezonban tértek vissza a régi focisták a Fradihoz, ekkor csúfolták “RetroFradinak” az NB II-ben szenvedő csapatot, s valaki megkérdezte Fatusitól lenne -e kedve újra itt játszani, mire ő kapásból azt mondta, hogy igen. Végül ebből nem lett semmi, s nagyon fiatalon 2008 nyarán befejezte profi pályafutását.

babatundefatusiBabatunde Fatusi
Nemzetisége: nigériai
Sikerei: olimpiai bajnok (1996)
Magyarországon játszott: 1995-1996
Magyar klubok: Pécsi MSC, Ferencváros
Válogatottság: 5/1 (a csehek ellen góllal mutatkozott be 1996-ban)

Endrődi Dávid