Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Francisco Gallardo

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw
14. Túlio Costa
15. Leonardo Santiago
16. José Luque

dvtk-eudvtk.eu

Előző részünkben az egyik legnépszerűbb diósgyőri légióssal foglalkoztunk, José Luquével. Egy időben játszott vele Miskolcon egy másik (sőt egy harmadik is), spanyol kiválóság Francesco Gallardo is.

1980.01.13-án született. Gallardo Sevilla városában született és szintén  ott nevelkedett, mint Luque. 2000-ben 20 évesen került fel a felnőtt csapatba. Többször kölcsön is adták, 2004-ben a Getafe, 2005-ben a portugál Vitoria Guimáres, 2006 januárjában a Deportivo La Coruna, 2006 nyarán a Murcia vette kölcsön. 2007 nyarán végül véglegesen megszerezte a Murcia. 2008 nyarán viszont szabadon igazolhatóvá vált, így elhagyta addigi kenyéradóját. Fél évvel később 2009 márciusába visszatért a Murciához és fél éves szerződést kötött korábbi csapatával. Nyáron ismét szabad lett, végül ősszel a Huesca szerződtette. Két évig maradt ennél a csapatnál. Elérkezett 2011 nyara, s már pedzegették, hogy Luque annyira megalapozta a spanyol játékosokba vetett hitet Miskolcon, hogy követői lehetnek. Gallardo 126 spanyol élvonalbeli meccsen elért 5 góljával és 45/1-es spanyol másodosztályú mérlegével már korábban bizonyított, így a DVTK szerződést kínált a korábbi hétszeres spanyol U21-es válogatott középpályásnak. Két évig büszkén viselte a diósgyőri mezt. 40 NB I-es bajnokin 3 góljával igyekezett meghálálni a felé áradó szeretetet melyet a szurkolóktól kapott. Utolsó bajnokiját ő is akkor játszotta, mikor Luque. (és Fernando is) Az előző részben már írtunk róla, hogy milyen nagy felhajtás csináltak a diósgyőri szurkolók kedvenc spanyol játékosaik búcsújának.

luque-9-gallardomezA 7.percben Gallardo mezét emelték a búcsújakor Diósgyőrben

Gallardo tehát nem maradt Miskolcon, de a visszavonuló Luque és Fernando után ő úgy döntött folytatja a pályafutását. Egy évig maradt még játékban, ráadásul Magyarországon, hiszen a gyengén rajtoló Puskás Akadémia szerződtette. A felcsútiaknál 20/1-es mutatóval zárta a bajnoki idényt, mellyel egyébként le is zárta sikeres pályafutását. 2014 nyarán, alig több, mint 34 évesen ugyanis szögre akasztotta a stoplist.

Vele kapcsolatban is többször felmerült, hogy esetleg valamilyen beosztásba a DVTK-hoz visszatér, de eddig ez nem történt meg. Igaz már több spanyol játékosnak segített Miskolcra kerülni, Nono bemutatkozó interjújakor is elmondta, hogy kikérte Gallardo véleményét a miskolci csapatról. Egy biztos vele is egy nagyon szimpatikus labdarúgót veszített a magyar futball visszavonulása pillanatában.

francisco_gallardo_leon1-300x200Francesco Gallardo
Nemzetisége: spanyol
Sikerei:
Magyarországon játszott: 2011-14
Magyar klubok: Diósgyőr, Puskás Akadémia
Válogatottság: spanyol U21 7/-

Endrődi Dávid