Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Fernando Fernandez

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts
13. Paul Shaw
14. Túlio Costa
15. Leonardo Santiago
16. José Luque
17. Francisco Gallardo

Luque és Gallardo jó teljesítménye után már nem is okozott meglepetést, hogy egy újabb spanyol játékos érkezett 2012 januárjában a Diósgyőrhöz. Ráadásul személyében már az eddigieknél is nagyobb név érkezett Magyarországra, hiszen a Real Madridban nevelkedő játékos korábban 268 spanyol élvonalbeli meccset is lejátszott. (míg Luque és Gallardo együtt nem lépett pályára ennyit a LaLigában)

fernando1nso.hu

1979.06.02-án született Malaga városában. A Real Madridnál járta végig a szamárlétrát az ifjúsági csapatokban. 1999-ben került fel a Castillába. (ez ugyebár a Real Madrid második csapata) 2000 január elsejével pedig már a Real Madrid első keretének volt a tagja. Április 15-én be is mutatkozhatott a világhírű csapatban, egy Real Zaragoza elleni bajnokin 90 percig viselhette a sztárcsapat mezét. (Casillas – Ivan Helguera, Karanka, Michel Salgado – Ivan Campo, McManaman (Geremi), Redondo, Savio (Baljic), Fernando, Morientes (Anelka), Raúl). Nyáron a Valladolid vette kölcsön. Itt igazán meghatározó szerepet töltött be, az összes sorozatot figyelembe véve 49 meccsen 20 gólt szerzett. Majd mikor lejárt a kölcsön visszatért a Madridhoz, de a következő egy évben nem jutott szerephez. 2002-ben már végleg elhagyta a királyiakat. A Real Betis csapott le rá, s hat évig ott is maradt. Itt igazán meghatározó szerepet töltött be a csapat életében, hiszen összesen 172-szer húzhatta magára a csapat mezét, s 27 gólt szerzett. (nem csak bajnokin, hiszen szerepelt a Bajnokok Ligájában is, illetve ugyebár ott volt a Király Kupa is) 2008 nyarán ismét csapatot váltott, s szülővárosa csapatához a Malagához írt alá. Három évig maradt a csapatnál, 75 meccsen 6 gólt szerzett. 2011 nyarán a 32 éves focistával már nem hosszabbítottak szerződést. Fél évig csapat nélkül volt, mikor is 2012 januárjában bemutatták a DVTK vezetői az új igazolást. Óriási várakozás előzte meg a bemutatkozását, hiszen egy olyan focistáról beszélünk, aki tényleg világsztár, hiszen ritkán fordult meg az NB I-ben 268 LaLiga meccsel a háta mögött egy focista.

A Kecskemét ellen márciusban át is esett a tűzkeresztségen. Negyedik bajnokiján az Újpest ellen az ő góljával szerezték meg a három pontot. Az első fél évben tíz bajnokin ez az egy gólja született. A második szezonjában, mely egyben az utolsó is volt, 26 bajnokin 5 gólt termelt. A szurkolók őt is nagyon megszerették, nagyon sajnálták is visszavonulását. Az előző részekben írtunk a másik két spanyol Luque és Gallardo búcsújáról, Fernando is akkor hagyta el Miskolcot. Egyben azon a meccsen a Pápa ellenin zárta le 34 évesen profi pályafutását is.

amigeleken-hu(Fotó: amigeleken.hu)

Fernando mióta lezárta pályafutását edzősködéssel foglalkozik hazájában. Jelenleg a CD El Palo vezetőedzője. Mikor korábban “edzőválság” volt Diósgyőrben felmerült, hogy esetleg leülhet a miskolci kispadra.

indexFernando Fernandez
Nemzetisége: spanyol
Sikerei: spanyol kupagyőztes
Magyarországon játszott: 2012-13
Magyar klubok: Diósgyőr
Válogatottság:

Endrődi Dávid