Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Championship: Benítez újra az élvonalba vezényelheti a szarkákat – félidei körkép

Az angol labdarúgó másodosztály is az erős, színvonalas ligák közé tartozik. A Championship őszi idényében izgalmas mérkőzéseket láthattunk és ennek kapcsán visszatekintünk a másodosztály őszi eseményeire, és egyben megmutatjuk a tabellát is és egyes gárdák teljesítményét is összegezzük.

championship

Az angol másodosztály is az erős, színvonalas ligák közé tartozik. A Premier League-től eltérően itt nem 20 csapat hanem 24 gárda küzd hétről-hétre azért, hogy minél jobb eredményt tudjanak elérni. A szezon első részét a Championshipben a tavaly éppenhogy a biztos feljutó helyről lemaradó Brighton & Hove Albion csapata zárta az élen. A brightoniak mögött a tavaly a PL-ből kiesett Newcastle zárt a második helyen. Az éllovas Brighton & Hove Albion egy elképesztő veretlenségi szériával zárta a féltávot az élen, 18 veretlenül megvívott mérkőzéssel. A sirályok legutóbb szeptember 10-én hazai pályán kaptak ki a Brentford csapatától 2:0-ra. A Brighton legeredményesebb játékosa a 15 gólig jutó támadójuk Glenn Murray volt, de francia középpályásuk Anthony Knockaert is 8 alkalommal volt eredményes. A sirályok legnagyobb ellenfele a szezon második felében az élvonalból kipottyanó és visszavágyó Benitez által vezényelt szarkák lehetnek. A Newcastle sokáig magabiztosan vezetett a Championshipben azonban az év végéhez közeledve két vereség is becsúszott Benitez fiainak és így a Brighton került az élre.

PL-ből kiesett csapatok

A legnagyobb név egyértelműen Rafa Benítez csapata a Newcastle volt. A szarkák a másodosztályban remekül kezdtek és rögtön első évükben visszatérnének az élvonalba, erre minden esélyük megvan. A Gerrard által jégcsapnak valamint taktikai zseninek nevezett Benítez, akit a liverpooli legenda nemrég megjelent életrajzi könyvében nevezz így, a Newcastle élén komoly nagytakarítást végzett nyáron. Igaz ebben a másodosztálybeli tagság is közrejátszott, távozott a csapattól Wijnaldum, Doumbia, Krul, Sissoko, Janmat, Saivet, De Jong, Thauvin, Cabella, Cissé és Townsend is. Azonban érkezett a  Crystal Palace csapatától az eddigi szezon legeredményesebb játékosa név szerint Dwight Gayle aki 19 gólig jutott. Gayle-n kívül olyan játékosok is érkeztek, mint az Atletico Madirdtól Jesús Gamez vagy a Hull Citytől Diamé valamint a palermoi Lazaar. Benitez csapata 48 góllal a liga legproduktívabb csapataként zárta a féltávot.

A Premier League-ből a másik csapata amely kiesett az Aston Villa volt. Az oroszlánok rekordszámú 11 döntetlent játszottak 25 mérkőzésükön az angol másodosztályban, csupán hat vereséget szenvedtek amivel a tabella 12. helyén zártak féltávnál. Az élvonalből való kiesést követően az oroszlánokat elhagyta Adama Traoré, Jordan Veretout, Carlos Sanchéz, Scot Sinclair, Brad Guzan, Idrissa Gueye és Carles Gil a nagyobb nevek közül. A Villa legeredményesebb játékosa a 9 gólig jutó elefántcsontparti Kodjia volt a szezon első felében. A januári átigazolási szezonban a csapatot szintén elhagyta a PL-ben szereplő Middlesbrough kedvéért Rudy Gestede is.

A harmadik gárda aki szintén az élvonalból esett ki a Norwich együttese volt. A kanárik felemás teljesítménnyel rukkoltak elő a szezon első felében, ugyanis 10 vereséget is elszenvedtek és a tabella kilencedik helyén zártak 37 ponttal, öt ponttal az osztályozót érő hatodik helytől. Pedig komoly távozója nem volt a Norwich együttesének, mindössze Nathan Redmond igazolt Southamptonba, illetve Van Wolsfinkel Hollandiába, valamint Mbokani Ukrajnába a Dinamo Kyjevhez.

League One-ból feljutott csapatok

A harmadosztályból három gárda csatlakozott a Championship mezőnyéhez a Wigan, Burton és Barnsley csapata. A feljutók közül a Wigan neve volt leghangzatosabb, hiszen 2005 és 2013 között a PL-ben is szerepeltek. A másodosztályba való feljutás után pocsék őszi szezont produkált a Wigan és 24 csapatos Championshipben a utolsó előtti 23. helyen zártak. Legutóbbi 7 mérkőzésükön nem tudtak nyerni a második vonalban és ebből hat vereséget is szenvedtek. A Wigan csapatát erősíti Bogdán Ádám is aki kölcsönbe érkezett Liverpoolból azonban hosszú ideje nem léphetett pályára sérülés miatt.

A másik csapat, amely egyenest kiharcolta a feljutást az a Burton csapata volt. Az 1950-ben alapított Burton a szezon féltávjánál a kiesőzóna előtt zárt a 21. helyen. Legeredményesebb játékosig a 8 gólig jutó Irvine volt.

A harmadik feljutó a Barnsley csapata volt, akik osztályozó után harcolták ki a feljutást a Championshipbe. A három feljutott gárda közül a Barnsley nyújtotta a legkiegyensúlyozotabb teljesítményt és az előkelő 8. helyen zártak féltvánál. A Barnsley a másodosztályban a második legtöbb találatot érte a Newcastle után 43 góllal. Legeredményesebb játékosuk a 11 gólig jutó támadójuk Sam Winnall volt, mellette még Watkins 6 gólt és 7 gólpasszt jegyzett valamint Hourihane emelkedett ki 5 góllal és 11 gólpasszal.

Harc a feljutó helyekért

A harmadik feljutó helyért több csapat is versenyben van, a legnagyobb verseny a Reading, Huddersfield, Leeds United, Sheffield Wednesday, Derby County és Barnsley között kezd kibontakozni. A harmadik Reading és a nyolcadik Barnsley között mindössze 8 pont a különbség. De a Preston, Aston Villa, Norwich négyest sem szabad leírni ugyanis 10 ponttal vannak csupán lemaradva ha egy jó tavaszi szezont produkál bármelyik gárda is könnyen átrendezőthet a tabella. Egy biztos izgalmas és színvonalas mérkőzéskre van killátás a tavaszi szezonban is.

A Championship tabellája féltávnál

championship

PL: A BAJNOKSÁG LEGEREDMÉNYESEBB JÁTÉKOSAI – GÓLOK ÉS GÓLPASSZOK
PREMIER LEAGUE: KIEMELKEDŐ HATOSFOGAT! – FÉLÉVÉRTÉKELŐ

Tabella: eredmenyek.com

O.G.