Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Amit az A csoportról tudni érdemes

Hamarosan kezdetét veszi a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája, amelynek küzdelmeit a házigazda Gabon és Bissau-Guinea összecsapása indítja majd el január 14-én. Addig is beharangozó cikkek keretein belül igyekszünk minél pontosabb képpel szolgálni a közelgő kontinensviadallal kapcsolatban, bemutatni a csoportokat, a csapatokat, a helyszíneket, valamint minden érdekességet, amely az ANK-hoz köthető. Most az A csoport bemutatása következik!

acsoport

CSAPATOK

GABON – (Világranglista-helyezés: 110.)

Stílszerűen a házigazda ország válogatottjával kezdjük a sort.

Gabon nem tartozik Afrika tradicionálisan nagyágyúnak számító nemzetei közé. Ezen megállapítás miatt talán még azok sem sértődnek meg, akik a sárga-kékekkel szimpatizálnak majd a tornán. A házigazda csapat még soha nem került igazán közel az Afrikai Nemzetek Kupája megnyeréséhez, legjobb eredményük két negyeddöntő – 1996-ból és 2012-ből.

Azonban most egyértelműen vérmesebb reményekkel futnak ki a “Párducok” a szép zöld gyepre! Ugyan nagyon kevés tétmeccset játszott a “braziloknak” is becézett együttes, de mindenképpen úgy érzik Gabonban, hogy idén lehet keresnivalójuk a kupán. Reményük legfőbb megtestesítője egyetlen személy, egészen pontosan a 2015-ös év legjobb afrikai játékosának választott Pierre-Emerick Aubameyang. Aki jártas az egyetemes labdarúgásban, annak nem kell bemutatni a gaboni gólvágót. Aubameyang a Borussia Dortmund nagy becsben tartott támadója, aki idén is szekérderéknyi gólnál jár, hiszen 22 meccsen 20 találatot jegyez a német klubcsapatban. Mindemellett hazája válogatottjáért is rendre odateszi magát a villámléptű csatár, 21 találattal ő a gaboni nemzeti csapat gólrekordere. Joggal várják tehát tőle, hogy a kontinenstornán minél tovább repítse a sárga-kékeket.
Aubameyangon kívül alighanem Mario Lemina neve csenghet igazán ismerősen a futballszerető ember számára. A középpályás nem másutt, mint Olaszország rekordbajnokánál, a Juventusnál pallérozódik. Mindössze 23 éves, a gaboni futball egyik nagy reménységének tartják.

Azt ugyanakkor nem mondhatni, hogy Gabon túl acélosan készült az Afrika-kupára. Felkészülési meccseik nagy részét elveszítették José Antonio Camacho fiai, többek közt a csoportrivális Kameruntól is kikaptak 2-1-re. A világbajnoki selejtezőket két döntetlennel kezdték, legutóbb pedig felkészülési összecsapáson sikerült leikszelniük Comoros nem éppen világverő válogatottjával. Nagy kérdés tehát, hogy a néhány nagy egyéniség mennyire lesz képes lendíteni Gabon szekerén, ha nem megy a játék?

Szövetségi kapitány: José Antonio Camacho
A legvérmesebb futballimádóknak a spanyol trénert sem kell külön bemutatni. Játékosként kiváló volt a mester, a Real Madrid és a spanyol válogatott oszlopos tagja volt, edzőként pedig több spanyol kis csapat padja mellett egy ideig a “Galaktikusok” kispadján is helyet foglalt. Gabon nemzeti csapatát tavaly óta irányítja a 61 éves szakember.

KERET:
Kapusok: Didier Ovono (Oostende), Yves Bitséki (Mounana), Anthony Mfa Mezui (Seraing United)
Védők: Bruno Ecuele Manga (Cardiff City), Lloyd Palun (Red Star), Aaron Appindangoyé (Laval), Johann Obiang (Troyes), Benjamin Zé Ondo (Mosta), Franck Obambou (Stade Mandji), Yoann Wachter (Sedan)
Középpályások: André Biyogo Poko (Karabükspor), Lévy Madinda (Gimnástic), Guélor Kanga (Crvena zvezda), Samson Mbingui (Raja Casablanca), Merlin Tandjigora (Meizhou Hakka), Didier N’Dong (Sunderland), Mario Lemina (Juventus), Cédric Ondo Biyoghé (Mounana), Denis Bouanga (Strasbourg), Serge-Junior Martinsson Ngouali (Brommapojkarna)
Csatárok: Pierre-Emerick Aubameyang (Dortmund), Malick Evouna (Tianjin Teda), Serge Kevyn (Uniao Leiria)

615x340_foot_gabon_teamGabon

BURKINA FASO (Világranglista-helyezés: 50.)

Ha csupán a világranglistára tekintünk, azt mondhatnánk elhamarkodottan, hogy Burkina Faso nemzeti csapata jóval esélyesebb a házigazda Gabonnál. A képlet azonban nem ennyire egyszerű. Egyrészt Burkina Faso a rendezővel ellentétben sok tétmérkőzést játszott az utóbbi időben, hiszen a világbajnoki selejtezők mellett az Afrikai Nemzetek Kupájára is kvalifikációs sorozat keretein belül jutott ki. Márpedig a zöld-pirosak ottani eredményeire semmiféle panasz nem lehetett. A “Csődörök” ugyanis megnyerték selejtező csoportjukat, hat mérkőzésből csupán egyszer hajtottak fejet, Botswana verte meg 1-0-ra őket. A világbajnoki kvalifikációs sorozatban eleddig veretlenek, legutóbb a Zöld-foki-szigetek válogatottját páholták el 2-0-ra.

Nem rosszak tehát az előjelek Burkina Faso számára. Azonban ha végignézünk a kereten, igazán ismert egyéniséget nem igazán találni. Három játékos viszont kiemelkedik a listáról! Egyikük nem más, mint a válogatott meccsrekordere és egyben csapatkapitánya, Charles Kaboré. A középpályás igazán neves ligában szerepel, hiszen az orosz első osztályban focizik, méghozzá az ottani egyik élcsapatnál, az Európa-liga legjobb 32 csapata közé is bemasírozó Krasznodarnál. A keret legnagyobb tehetségének ugyanakkor a csupán 21 esztendős Bertrand Traorét tartják. A Chelsea nevelése jelen pillanatban a holland Ajaxnál szerepel kölcsönben, 19 mérkőzésen 5 gólja van a csatárként és támadó középpályásként is bevethető ifjoncnak. A harmadik név pedig Bakary Koné, aki 2011 és 2016 között az Olympique Lyonban focizott, ami nem kis szó. Jelenleg a Málagában játszik, ugyanakkor sok sikerélménye nincs az andalúziai együttesnél, csupán 5 bajnokin játszott idén.
Akárhogy is nézzük, Burkina Faso nem mondható a csoport esélyesének, de az elmúlt időszak eredményei is mutatják, hogy potenciális veszélyt jelenthetnek bárkire a tornán.

Szövetségi kapitány: Paulo Duarte
A portugál tréner igazán nagy klubnál vagy válogatottnál még nem dolgozott, fiatalnak is számít a szakmában, hiszen csak 47 esztendős. Az viszont érdekes adalék vele kapcsolatban, hogy egy évig a gaboni válogatottat is irányította, így tudhat egyet s mást a házigazdák nemzeti csapatáról!

KERET:
Kapusok: Germain Sanou (Beauvais), Kouakou Koffi (Mimosas), Aboubakar Sawadogo (Kadiogo)
Védők: Bakary Koné (Málaga), Steeve Yago (Toulouse), Issoufou Dayo (Nahdat Berkane), Patrick Malo (Smouha), Yacouba Coulibaly (Bobo Dioulasso), Issouf Paro (Engen Santos), Ernest Congo (Khemisset)
Középpályások: Charles Kaboré (Krasznodar), Alain Traoré (Kayserispor), Abdou Razack Traoré (Konyaspor), Adama Guira (Lens), Bakary Saré (Moreirense), Issoumaila Lingane (Hapoel Ashkelon), Blati Touré (Omonia Nicosia)
Csatárok: Jonathan Pitroipa (Al-Nasr), Aristid Bancé (Mimosas), Préjuce Nakoulma (Kayserispor), Bertrand Traoré (Ajax), Jonathan Zongo (Almería), Banou Diawara (Smouha), Cyrille Bayala (Sheriff Tiraspol)

1355656298_burkina_fasoBurkina Faso

KAMERUN (Világranglista-helyezés: 65.)

Az A kvartett harmadik tagja az egyik legszebb becenévre hallgató afrikai válogatott, a “Szelídíthetetlen Oroszlánok”, azaz Kamerun. Az Afrika-kupa négyszeres győztese nem mostanában éli legfényesebb időszakát. A 2014-es világbajnokságon botrányok közepette leszereplő válogatottról leginkább azért lehetett hallani az elmúlt hónapokban, mert a csapat meghatározó játékosai közül többen is lemondták a válogatottságot. Legjellemzőbb indokként azt hozták fel az érintettek, hogy nem akarják elveszíteni helyüket a klubcsapataikban, ezért inkább nem utaznak a tornára. Mondhatjuk tehát, hogy Kamerun nemzeti csapata alaposan megitta a levét annak, hogy az Afrika-kupa gyakorlatilag épp félszezonkor kerül megrendezésre, amikor a klubok nem igazán szeretik elengedni legjobbjaikat. Így végül nem lesz ott a kameruni csapatban a liverpooli Joel Matip, a Schalkéban játszó Choupo-Moting, vagy épp a West Bromwich jobb bekkje, Allan Nyom sem.

Ugyanakkor így is remek kerettel utazik Gabonba a zöld mezes együttes. Noha a válogatott gólrekorderéhez, Samuel Eto’o-hoz mérhető klasszisokat nagyítóval sem találunk a kameruni keretben, azért akadnak jó futballisták. Egészen biztosan kiemelhető a tehetséges lyoni védő, Nicolas Nkoulou, valamint a támadósor két nagyágyúja, a marseille-i Clinton N’Jie és a Besiktas gólvágója, Vincent Aboubakar. Utóbbi kettő összesen 20 gólt jegyez a szelídíthetetlenek nemzeti csapatában, ami nem rossz mutató ahhoz képest, hogy egy 23 és egy 24 esztendős futballistáról beszélünk.
Kamerun nagyon régen nem kapott ki tétmeccsen, az elmúlt egy évben csupán Franciaország ellen veszítettek, az is csupán barátságos mérkőzés volt, és 3-2-es kék győzelemmel végződött. A világbajnoki selejtezőket ugyanakkor nem kezdte túl jól Hugo Broos csapata, ugyanis két döntetlen jött csak össze Zambia és Algéria ellen.
Kamerun közelmúltbeli jó eredményei mindenesetre bizakodással töltik el a közép-afrikai ország lakóit. A közvélemény egyértelműen továbbjutást vár az “Oroszlánoktól”, a kiesés ebből a kvartettből nem elképzelhető a számukra.

Szövetségi kapitány: Hugo Broos
Ha van hendikepje Kamerunnak ebben a csoportban, akkor az sokak szerint a 64 éves szakvezető. A belga tréner 2016 februárja óta tevékenykedik a kameruniak kispadján, és bár az eredmények nem rosszak, igazán nagy dolgokat még nem mutatott eddigi karrierje során az edző. Játékosmúltja ugyanakkor kiválónak mondható, hiszen 24-szer öltötte magára Belgium mezét, és olyan neves belga klubokban szerepelt, mint az Anderlecht vagy a Club Brugge. Mindkettőnek volt edzője is.

KERET:
Kapusok: Fabrice Ondoa (Sevilla Atlético), Jules Goda (AC Ajaccio), Georges Bokwé (Coton Sport)
Védők: Nicolas Nkoulou (Lyon), Ambroise Oyongo (Montreal Impact), Mohamed Djeitei (Gimnástic), Fai Collins (Standard Liége), Michael Ngadeu-Ngadjui (Slavia Praha), Adolphe Teikeu (Sochaux), Jonathan Ngwem (Progresso), Ernest Mabouka (Zilina)
Középpályások: Sébastien Siani (Oostende), Georges Mandjeck (Metz), Arnaud Djoum (Heart of Midlothian), Franck Boya (Apejes)
Csatárok: Vincent Aboubakar (Besiktas), Benjamin Moukandjo (Lorient), Jacques Zoua (Kaiserslautern), Edgar Salli (Saint-Gallen), Karl Toko-Ekambi (Angers), Clinton N’Jie (Marseille), Robert Ndip Tambe (Szpartak Trnava), Christian Bassogog (Aalborg)

FBL-WC-2018-AFRICA-ALG-CMRKamerun

BISSAU-GUINEA (Világranglista-helyezés: 68.)

Megtévesztő lehet Bissau-Guinea helyezése a FIFA világranglistán, hiszen ez alapján azt mondhatnánk, a zöld mezeseknek igenis van esélye továbbjutni a kvartettből. Esély persze mindig van, de ettől még tény, hogy Bissau-Guinea továbbjutása csodaszámba menne.

Selejtező csoportját megnyerte Bissau-Guinea, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy a nem túl acélos Kongótól oda-vissza képesek voltak kikapni, és egyébként sem a legerősebb csoportból sikerült kijutniuk a tornára. Persze ettől még Bissau-Guinea lelkes csapat, de az erősebbnek tartott válogatottak ellen rendre elvéreznek.

Ha megnézzük a keretet, igazoltnak láthatjuk azt a tézist, hogy Baciro Candé csapata nem éppen a továbbjutás legfőbb esélyese. Több Európában futballozó játékosuk is van, a rivális csapatokkal ellentétben Bissau-Guinea légiósai leginkább Portugáliában pallérozódnak (ennek nyilván történelmi okai is vannak), ugyanakkor rendre kis klubokban találjuk őket, sok esetben pedig még kiegészítőembernek is csak igen nehezen mondhatóak. Nem lenne könnyű bárkit is kiemelni a keretből, de a csapatkapitány Bocundji Cával talán megtehetjük. 2016 óta a Paris FC játékosa a 30 éves futballista, viszont még egy bajnokin sem léphetett pályára a francia harmadik ligában, ezt megelőzően pedig jó ideig klub nélkül volt. Mindez mutatja, hogy Bissau-Guinea lehetőségei bizony behatároltak lesznek ezen a tornán.

De a válogatottnak szurkoló megannyi embert ez egyáltalán nem zavarja, hiszen Bissau-Guinea nemzeti együttese először kvalifikálta magát az ANK-ra! Ez pedig örömteli még akkor is, ha a csoportkörben elbúcsúzik a zöld mezes csapat.

Szövetségi kapitány: Baciro Candé
Az A kvartettben található csapatok kapitányai közül egyedül a bissau-guineai szakember afrikai származású. A 68 éves Candé Bissau-Guinea szülötte, 2001 és 2010 között már tevékenykedett a válogatott vezetőedzőjeként. 2016-ban visszatért, és azzal a lendülettel ki is vezette hazája nemzeti csapatát a kontinensviadalra!

KERET:
Kapusok: Jonas Mendes (Salgueiro), Rui Dabo (Cova da Piedade), Pape M’Baye (Orellana)
Védők: Emmanuel Mendy (Ceahlaul), Rudinilson Silva (Lechia Gdansk), Juary Soares (Mafra), Agostinho Soares (Sporting Covilha), Mamadu Candé (Tondela), Eridson Mendes Umpeca (Freamunde)
Középpályások: Nani Soares (Fekgueiras), Zezinho (Levadiakos), Bocundji Ca (Paris FC), Toni Silva (Levadiakos), Piqueti Djassi Brito (Braga), Idrissa Camara (Avellino), Jean-Paul Mendy (Quevily-Rouen), Francisco Santos Jr. (Strömgodset), Lassana Camara Sana (Academie Viseu), Toni Silva Brito (Uniao Leiria)
Csatárok: Joao Mario (Chaves), Abel Issa Camara (Belenenses), Amido Baldé (Olhanense), Frédéric Mendy (Ulsan Hyundai)

guinea-bissau-lined-up-a-strong-side-against-kenya_1s56kl2shkp51xsdzo7ro2tj2Bissau-Guinea

VERDIKT

Nehéz megmondani, mely csapatok juthatnak tovább ebből a csoportból. Az ugyanakkor biztos, hogy a nemzetközileg legelismertebb játékossal Gabon rendelkezik a négy válogatott közül, természetesen Pierre-Emerick Aubameyangra gondolunk. Ráadásul Gabon házigazda is egyben, ez a tény pedig sokat jelenthet egy ilyen tornán. Ha a kereteket vesszük figyelembe, Burkina Faso és Kamerun mindenesetre felveszi a versenyt Gabonnal, sőt talán bizonyos posztokon még jobb is a két zöld mezes válogatott kerete, mint a sárga-kékeké.
Bissau-Guinea sötét lónak tekinthető, nagyon nehéz megmondani, labdába rúghatnak-e akármelyik riválisuk ellen. Hogy akkor mégis miben bízhatnak? Egyrészt az Afrika-kupa messze földön híres kiszámíthatatlanságában, továbbá azt sem árt megemlíteni, hogy a 2012-es győztes, Zambia sem számított esélyesnek annak idején….

A meccsek időpontjai:

Január 14., 17.00: Gabon – Bissau-Guinea
Január 14., 20.00: Burkina Faso – Kamerun
Január 18., 17.00: Gabon – Burkina Faso
Január 18., 20.00: Kamerun – Bissau-Guinea
Január 22., 20.00: Bissau-Guinea – Burkina Faso
Január 22., 20.00: Kamerun – Gabon

Szerző: Draskovics Tamás