Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Afrika Kupa idei rendezője: Gabon

A 31. alkalommal megrendezésre kerülő afrikai kontinenstornának először ad otthont önálló rendezőként Gabon. A közép-afrikai országban január 14.-e és február 5.-e között vonulnak fel Afrika legjobbjai. A végső győztes kvalifikálja magát a nyári, oroszországi Konföderációs Kupára!

Az Afrikai Nemzetek Kupájával kapcsolatos további felvezetőinkről itt olvashattok:

Amit az A-csoportról tudni érdemes

gabon

Az országról

Gabon az afrikai kontinens közepén található köztársaság, melyet nyugatról az Atlanti-óceán határolja, míg keleten és délen a Kongói Köztársaság, északon pedig Kamerun és Egyenlítői Guinea.
Fővárosa Libreville, az országban pedig a francia a hivatalos nyelv. Lakossága a 2013-as népszámlálás szerint több, mint másfél millió fő (1.671.111), melyet 2014. júliusában 1.711.000 főre becsültek. Az ország területe 267.677 négyzetkilométer.
Függetlenségét Franciaországtól nyerte el 1960. augusztus 17-én. Gabon jelenlegi elnöke Ali Ben Bongo Ondimba.

gb-lgflag

Gabon zászlaja

Talán nem Gabon a legbizalomgerjesztőbb ország úticélként, hiszen érdemes fokozottan elővigyázatosnak lenni, és egyes csúnya kórok ellen beoltatnia magát az embernek, ha oda akar utazni – van ami ellen kötelező is. Ha ezen viszont túl van az utazni vágyó, akkor a túrázók kedvencévé válhat Gabon, hiszen az ország 90%-a csodás erdős, dzsungeles terület. A természet kedvelőinek lehet izgalmas hely. Ugyanakkor afrikai viszonylatban nem tartható túl érdekesnek a fővárosa, talán ezt ellensúlyozza a sok dzsungeles vidék az országban, ráadásul a közutak nincsenek valami fényes állapotban. Ennek ellenére érdemes lehet meglátogatni a A Pointe-Denis Beach-et, amely csupán fél órára van a fővárostól.

_52678227_gabon

Gabon elhelyezkedése az afrikai kontinensen (forrás: bbc.com)

Az ország lakosai közt az átlagéletkor a nőknél 64, míg a férfiaknál 62 év.

A torna ideje alatt meleg, esős és egyben nedves évszak van, erre kell számítaniuk a labdarúgóknak, nem sok esély van talán esőmentes, vagy éppen alacsony páratartalomban lejátszott meccsekre, viszont nem a legeesősebb hónap Gabonban a januári.

Sport

Gabon nem igazán híres a sportjáról, futball válogatottja viszont már a kontinensen egyre jobb, azonban még világbajnokságon sosem szerepelt. Leghíresebb játékosa egyerletműen a Borussia Dortmund támadója, Pierre-Emerick Aubameyang. Gabon a 2012-es Afrikai Nemzetek Kupájának közösen adott otthont Egyenlítői-Guineával, ezúttal pedig önállóan rendezheti meg a kontinensviadalt.
A nemzeti tizenegy a legutóbbi, 2015-ös tornán nem tudott továbbjutni kvartettjéből.

A válogatott

A tavaly év végi FIFA világranglistán csupán a 110. helyet foglalja el Gabon nemzeti csapata, úgy, hogy a december 22-i helyezése jobb, mint a korábbi. Azt hozzá kell azonban tenni, hogy legalacsonyabb helyezése is csak a 125. volt még 2003-ban. De hogy pozitívumot is említsünk, legelőkelőbb helyezését 2009-ben érte el a gaboni válogatott, amikor a 30. helyen állt!
Eddig 6 alkalommal vett részt a fekete kontinens tornáján, első alkalommal 1994-ben. Legjobb eredménye a negyeddöntőbe jutás, amelyet kétszer sikerült elérni – 1996-ban, valamint 2012-ben. Ez utóbbi tornán tizenegyesekkel esett ki a válogatott Mali ellen. Akkor a rendes játékidőben 1-1 lett az eredmény, Gabon pedig úgy búcsúzott a tornától, hogy az összesen 3 gólt szerző Aubameyang kihagyta a saját büntetőjét, így bukták el a párbajt 5-4-re a gaboniak.

A Dortmund és a gaboniak ásza

Pierre-Emerick Aubameyang mára már  a sárga-feketék kiválósága, talán elképzelhetetlen is nélküle a BVB. A Bundesliga egyik leghíresebb, és egyik legnépszerűbb klubja 2013-ban szerezte meg a támadót. A 27 éves játékos Franciaországban született. Gabon kiválósága 52 alkalommal ölthette magára az afrikai ország címeres mezét. Ezalatt 21 gólt szerzett, míg klubcsapatában 111 meccsén összesen 70-szer volt eredményes! Ő lehet a mostani Afrika Kupán is Gabon kulcsa a győzelmekhez, és ahhoz, hogy a rendező boríthassa a papírformát, és nyerhessenek hazai környezetben. Erre nagy esély túlzottan nincs, de lehetetlen sem, így fontos kulcsembere lesz ezen a tornán is Aubameyang hazája válogatottjának.

Nagy Dávid