Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Nem sikerült letaszítani a Bayernt a trónról! – félévértékelő

Az elmúlt 2-3 esztendőben közel sem volt ilyen szoros a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) élmezőnye. A Bayern München gyakorlatilag már féltávnál akkora előnyre tett szert, hogy szinte eldőlt a bajnoki cím sorsa, míg a többi együttes maximum a 2. helyért küzdhetett. Nos, ebben a szezonban teljesen más a szituáció, hiszen még több csapat is reménykedhet a bajnoki trófea megszerzésében. No, de vágjunk bele a dolgok lényegébe, azaz a félévértékelésébe, melynek keretein belül az élmezőnyhöz tartozó gárdák (1-6-ig) eddigi szereplését részletesebben bemutatjuk, míg a középmezőnyhöz illetve a tabella alsó feléhez tartozó klubok teljesítményét tömörebben összegezzük… 

Értékelő cikksorozatunk további részeiért KATT:

Bundesliga: Íme a góllövőlista és a kanadai táblázat állása

Bundesliga 2: Így áll a német másodosztály féltávnál

Bundesliga: Statisztikák, legek és érdekességek

bundesligafelev

Első: Bayern München: A bajorok rendkívül magabiztosan kezdték a szezont, hiszen öt fordulót követően 100%-os mérleggel álltak a tabella első helyén. Nos, a 6. és a 7. körben a Köln, majd a Frankfurt is rávilágította arra a többi csapatot, hogy Carlo Ancelotti legénysége mégse annyira sebezhetetlen. A kisebb megingás után Lewandowski zsinórban kétszer is diadalmaskodni tudtak, viszont utána jött ismét egy kisebb rövidzárlat a rendszerben. A Bayern München hazai környezetben pontokat hullajtott a Hoffenheim ellen, majd a Dortmund otthonában vereséget szenvedett a gárda. Ennek köszönhetően az együttes visszacsúszott a második pozícióba, ám a következő öt soron következő mérkőzését behúzták a bajorok, a Leipzig elleni győzelemnek hála pedig mégis a trón tetején várhatják a bajnokság folytatását. 

Második: RB Leipzig: Az abszolút újonc lipcsei gárda nem kis meglepetésre a második helyen zárt a félszezont. Ralph Hasenhüttl tanítványai könnyedén várhatták volna az első pozícióból a folytatást, ám a 16. fordulóban Wernerék nagy zakót kaptak a Bayern München ellen, így végül lejjebb csúsztak eggyel. No, de a Leipzig összességében rendkívül jól teljesített az idény első felében, hiszen a klub 13 találkozón keresztül nem talált legyőzőre, ezen sorozat folyamán a lipcseiek nyertek többek között a Dortmund, a Leverkusen, a Schalke vagy éppen a Wolfsburg ellen. Az első vereségüket az akkor még sereghajtó Ingolstadt otthonában szenvedték el. 

Harmadik: Hertha BSC: Szintén óriási meglepetésnek számít az is, hogy a Dárdai Pál által irányított berlini alakulat felfért a dobogó legalsó fokára. A szezon kezdete előtt a német sajtó úgy gondolta, a magyar szakember lesz egyik, akit felállítanak a padról, ám ez nem így történt. Nos, Dárdai legénysége végig kiegyensúlyozottan teljesített, a vereségek pedig nem tántorították el a játékosokat hosszabb időre. A Hertha az idény első felében legyőzte többek között a Kölnt, a Mönchengladbacht, a Schalkét, míg Dortmundból pontot tudott csenni az együttes. 

Negyedik: Eintracht Frankfurt: Niko Kovac a tavalyi kiírás során éppen csak bent maradt az első osztályban. A Frankfurt az osztályozó segítségével vívta ki a tagság megőrzését. Nos, az együttes azóta teljesen újjászületett, és a kiesés elkerülése helyett sokkal nagyobb célokért küzdhet a frankfurti alakulat. A klub többek között legyőzte a Dortmundot, a Schalkét, a Leverkusent, míg a Bayern Münchentől pedig pontot tudott csenni. Az Eintracht teljesen megérdemelten zárta a negyedik helyen a szezon első felét. 

Ötödik: Hoffenheim: Szintén hatalmas feltámadással őrizte meg tagságát a Julian Nagelsmann vezette együttes, amely féltávnál veretlen a bajnokságban. A Hoffenheim már korábban is képes volt 1-2 alkalommal oda érni egy előkelőbb pozícióba, de most akár a dobogóban is reménykedhetnek a csapat szimpatizánsai. Sandro Wagnerék legyőzték többek között a Schalkét, a Leverkusent, a Herthat, míg a Bayern München és a Dortmund ellen pontot tudtak csenni. A Hoffenheim összességében megérdemelten foglalja el az ötödik helyet féltávnál. 

Hatodik: Borussia Dortmund: Bár Thomas Tucheléknek nem kell lemondaniuk a komolyabb célokról, de összességében a szezon első felében csalódást keltett a BVB. Nos, emellett azt sem lehet elfelejteni, hogy rengeteg alapember is sérüléssel bajlódott az idény eddigi részében. A dortmundi gárda továbbá eléggé kétarcú a mutatott játék szempontjából, hiszen egyik pillanatban bárkit képes legyőzni a csapat, míg a következő alkalommal akár egy Darmstadt is képes kifogni rajtuk. A Borussia nyert többek között a Bayern München, a Wolfsburg és a Mönchengladbach ellen is. A szezon második felében valószínűleg 1-2 hellyel előrébb fog lépni a csapat, de a bajnoki cím begyűjtésére nagyon kicsi az esélyük. 

Középmezőny: Köln, Freiburg, Bayer Leverkusen, Mainz: E négy együttes tartozik még abba a kategóriába, amelyeknek nem kell túlságosan hátra figyelgetniük, viszont egy esetleges Európa-liga helyezésbe gyakorlatilag mindegyik gárda bízhat még. A Köln jó ideig az élmezőnybe is oda tartozott, aztán szépen lecsúszott a klub, míg a többi csapat nagy hullámzóan teljesít, főleg igaz ez a Bayer Leverkusenre, a “gyógyszergyáriaknak” messze jobb kerete van, mint néhány élmezőnybe tartozó csapatnak, de valahogy nem akar stabilizálódni a mutatott játékuk. A Mainz és a Freiburg összességében egyenletesen teljesít. 

Mezőny alsó része: Schalke, Augsburg, Wolfsburg, Mönchengladbach, Werder Bremen, Hamburg, Ingolstadt, Darmstadt: A tabella hátsó része is rendkívül sűrű, legalábbis a 12-17. helyig tartó, míg a sereghajtó Darmstadt helyzete kilátástalannak tűnik. Bár a Schalke valószínűleg kilép e zónából, illetve idővel minden bizonnyal a Gladbach és a Wolfsburg teljesítménye is felfog javulni. Tehát ebből kifolyólag az Augsburgnak, a Werdernek, a Hamburgnak, az Ingolstadtnak és a Darmstadtnak kell majd ádáz harcot vívni a bent maradás érdekében…

A tabella állás féltávnál:

teljes-kepernyo-rogzitese-2017-01-10-213447

A tabellát köszönjük az eredmények.com-nak!

Németh Boldizsár