Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Statisztikák, legek és érdekességek!

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 2016/2017-es idényének első fele rendkívül izgalmasra sikeredett. Ez javarészt annak is köszönhető volt, hogy a vártnál jóval sebezhetőbb volt a Bayern München, de emellett jó pár nagyobb együttes teljesített jócskán a várakozások alatt, míg néhány kis/középcsapat képes volt óriási meglepetéseket okozni. Nos, a kedves olvasók számára több érdekességgel, statisztikával készültünk. Az adott témák kapcsán egyaránt a TOP 5 csapatot vonultattunk fel, melynek értelemszerűen két oldala lesz, azaz egy pozitívabb és egy negatívabb…

Értékelő cikksorozatunk további részeiért KATT:

Bundesliga: Íme a góllövőlista és a kanadai táblázat állása

Bundesliga 2: Így áll a német másodosztály féltávnál

bundesligastat

A sort a pozitívabb statisztikákkal, érdekességgel indul, melynek keretein belül nyolc téma lesz kielemezve, majd ezt követően természetesen jön a negatívabb felhozatal, ahol értelemszerűen a már meghatározott témák ellentettjei lesznek nyilvánosságra hozva. De ezek mellett ráadásként látható lesz a félszezon 10 legszebb találata is.

TOP 5:

Legtöbb gólt lövő csapat:

Ötödik: FSV Mainz: A Martin Schmidt nem panaszkodhatott játékosaira a gólok tekintetében, hiszen a 26 találat egyáltalán nem mondható rossznak, sőt! A csapat eredményességét az is rendkívül jól tükrözi, hogy mindössze négy meccsen nem sikerült betalálniuk az eddigi tizenhatból. Többek között Hoffenheim és a Freiburg hálóját négy, míg az Augsburg és a Hamburg hálóját három alkalommal vette be az együttes, de a Bayern München és a Borussia Dortmund ellen is betalált egyszer-egyszer a Mainz. 

Negyedik: Hoffenheim: Julian Naglesmann legénysége az eddig 16 forduló során 28 találatot hozott össze, ráadásul tanítványai csupán két alkalommal nem tudott betalálni, amely valóban egy elképesztő teljesítmény. A csapat többek között négyet lőtt a Mainznak és a Kölnnek, hármat a Leverkusennek, míg a Dortmundnak kettőt

Harmadik: RB Leipzig: Ralph Hasenhüttl tanítványai 31 alkalommal voltak eredményesek 16 meccs alatt, és akárcsak a Hoffenheim, az újonc gárda is csupán két találkozón nem tudott betalálni. Többek között az együttes négyet rúgott a Hamburgnak és a Freiburgnak, míg a Leverkusennek vagy éppen a Mainznak hármat

Második: Borussia Dortmund: Thomas Tuchel futballistái 35 találatot hoztak össze féltávnál. A BVB szintén nagyon ritkán, szám szerint mindössze három meccsen nem szerzett gólt. A német sztárcsapat a Darmstadtnak hatot vágott, a Hamburgnak vagy éppen a Wolfsburgnak ötöt, míg a Mönchengladbach-nak négyet gurítottak Aubameyangék. 

Első: Bayern München: A Carlo Ancelotti vezette bajorok 38 gólig meg sem álltak, és csupán egy mérkőzésen nem talált be a csapat. Az olasz mester tehát egyáltalán nem panaszkodhat a játékosaira, az együttes többek között hatot lőtt a Werder Bremennek, ötöt gurított a Wolfsburgnak, míg a Leipzignek vagy éppen a Herthának három gólt vágott.  

Legkevesebb gólt kapó csapat:

Ötödik: Augsburg és Hoffenheim: Valamely szinten meglepetés, hogy ez a két csapat felfért erre a listára. Az Augsburg elsődlegesen azért is, mert a bajor együttes nem éppen az élmezőnyhöz tartozik, míg a Hoffenheim szezonja úgy indult, oké a támadószekciója kifogástalan lesz, viszont ennek tükrében kapnak egy pár gólt. A hátsó alakzatot idővel stabilizálták, és ezt az állítást gyorsan el lehetett vetni. A két klub mindössze 17 bekapott gólnál tart. 

Negyedik: Hertha BSC: A berliniek gyakorlatilag minden mérkőzésükön stabilan védekeztek, Dárdai Pál tehát maximálisan büszke lehet a hátsó alakzatára, úgy pedig még inkább, hogy a félszezon végéhez közeledve több védőjét is elveszítette sérülés miatt. A Hertha mindössze 16 bekapott gólnál tart. 

Harmadik: RB Leipzig és Köln: Az újonc lipcsei alakulat és a kölniek is odafértek a képzeletbeli dobogó legalsó fokára a legkevesebb gólt kapó csapatok “versenyében”. A két együttes mindössze 15 bekapott gólnál tart. 

Második: Eintracht Frankfurt: A tavalyi kiírás során éppen csak bent maradt együttest teljesen kicserélték. Niko Kovac a nyári alapozás alatt csodát művelt ezzel a csapattal, amely rendkívül stabilan védekezik, a mindössze 12 bekapott gól pedig rendkívül jól tükrözi ezt az állítást. 

Első: Bayern München: A legmagasabban kiemelkedő hátsó alakzata értelemszerűen a bajoroknak van, persze a kiváló védők mellé dukál egy klasszis kapus is Manuel Neuer személyében, akit rengetegen a világ legjobb portásaként emlegetnek az elmúlt pár év alapján, amit azért meg is lehet érteni. A Bayern mindössze 9 bekapott gólnál tart. 

Legkevesebb szabálytalanságot elkövető csapat:

Ötödik: Bayer Leverkusen: (224)

Negyedik: Hertha BSC: (222)

Harmadik: Borussia Mönchengladbach: (204)

Második: Borussia Dortmund: (192)

Első: Bayern München: (163)

Legkevesebb sárga lapot begyűjtő csapat:

Ötödik: Wolfsburg: (27)

Negyedik: Hertha BSC: (26)

Harmadik: Borussia Dortmund és Bayern München: (22)

Második: Bayer Leverkusen: (21)

Első: Borussia Mönchengladbach: (19)

Legkevesebb piros lapot begyűjtő csapat:

Ötödik: Hamburg: (4)

Negyedik: Frankfurt, Ingolstadt: (3)

Harmadik: Darmstadt, Wolfsburg, Dortmund, Leverkusen: (2)

Második: RB Leipzig, Freiburg, Schalke, Köln, Augsburg, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach: (1)

Első: Hoffenheim és Bayern München: (0)

Legeredményesebb hazai csapat:

Ötödik: Hoffenheim: Julian Nagelsmann együttese féltávnál kilenc hazai mérkőzésen van túl, melyből négyet megnyertek, míg ötször döntetlen játszottak a tanítványai. A maximális 27 pontból tehát 17-et gyűjtött be saját stadionjában a Hoffenheim, amely összességében jó eredménynek számít. 

Negyedik: Frankfurt és Dortmund: Niko Kovac és Thomas Tuchel csapata egyaránt nyolc-nyolc találkozót vívott odahaza a szezon első felében. A frankfurti és a dortmundi alakulat egyaránt öt alkalommal győzött, míg háromszor döntetlent ért el a két együttes. A megszerezhető 24 pontból tehát 18-at gyűjtöttek be a felek. 

Harmadik: RB Leipzig: Ralph Hasenhüttl legénysége féltávnál hét hazai mérkőzésen van túl. A lipcsei alakulat ezen párharcokból hat alkalommal került ki győztesen, míg egyszer döntetlent játszott. A maximális 21 pontból tehát összesen 19-et gyűjtött be az újonc együttes, amely rendkívül jó eredmény. 

Második: Hertha BSC: Dárdai Pál maximálisan büszke lehet játékosaira, hiszen a berlini gárda hazai pályán rendkívül jól teljesített. A csapat “vára” szinte bevehetetlen volt, a szezon eddigi részében nyolc meccsen játszott odahaza a Hertha, melyből hetet megnyert, míg egyet elveszített. A megszerezhető 24 pontból tehát 21-et gyűjtött be a fővárosi alakulat. 

Első: Bayern München: Az élen Carlo Ancelotti legénysége áll féltávnál. A bajorok odahaza eddig kilenc mérkőzést játszottak le, melyből hetet behúztak, míg kétszer döntetlent játszottak. A Bayern München tehát a maximális 27 pontból 23-at gyűjtött be az Alianz Arénában. 

Legeredményesebb idegenbeli csapat:

Ötödik: Borussia Dortmund: Habár Thomas Tuchel befért a legjobb idegenbeli csapatok közé, összességében azért nem lehet túl elégedett a mester tanítványaival. A BVB féltávnál nyolc mérkőzést játszott le saját stadionján kívül, melyből kettőt nyert meg, háromszor játszott döntetlent illetve ugyan ennyiszer szenvedett vereséget. A megszerezhető 24 pontból tehát csupán 9-et gyűjtött be a dortmundi alakulat. 

Negyedik: Bayer LeverkusenHa a “gyógyszergyáriak” eddigi összteljesítményét nézzük, akkor valamelyest Roger Schmidt elégedett lehet az idegenben megszerzett pontokkal. A Leverkusen nyolc mérkőzést játszott le hazai pályán kívül, melyből a klub hármat behúzott, egyszer egalizált, míg négyszer vereséget szenvedett. A maximális 24 pontból tehát 10-et gyűjtött be az együttes. 

Harmadik: Wolfsburg, Frankfurt, Hoffenheim: Nos, a sort kezdjük Valerien Ismael és Niko Kovac legénységével. A két klub egyaránt nyolc meccset játszott le idegenben, melyből hármat megnyertek, kétszer játszottak döntetlent, míg három alkalommal szenvedtek vereséget. A Hoffenheim viszont veretlenül állta a sarat idegenben is, Nagelsmann tanítványai hét találkozóból kettőt behúztak, míg ötször döntetlent értek el. Tehát mindhárom csapat 11 pont gyűjtött be idegenben, a Frankfurt és a Wolfsburg ugyebár a maximálisan 24-ből, míg a Hoffenheim 21-ből. 

Második: Bayern München: A bajorok idegenben sem vallottak kudarcot a szezon első felében. Carlo Ancelotti legénysége hét mérkőzésen lépett pályára hazai pályán kívül, melyből ötöt behúztak, egyszer játszottak döntetlen illetve ugyan ennyiszer szenvedtek vereséget. A megszerezhető 21 pontból tehát 16-ot gyűjtött be a Bayern München, amely nagy szép teljesítmény. 

Első: RB Leipzig: Idegenben tehát eddig Ralph Hasenhüttl csapata a legeredményesebb. Az újonc lipcsei gárda kilenc találkozón lépett pályára saját stadionján kívül a szezon első felében. A Leipzig öt alkalommal győzött, kétszer játszott döntetlent illetve ugyan ennyiszer szenvedett vereséget. A maximális 27 pontból tehát összesen 17-et gyűjtött be az együttes. 

Leghosszabb veretlenségi szériát produkáló csapat: 

Ötödik: Köln és Schalke: A két együttes egyaránt hét-hét meccsen át tartó veretlenségi szériát tudott produkálni a szezon első felében. A kölni gárda az idény legelején volt képes erre a remek sorozatra, míg a gelsenkircheni alakulat egy rendkívül pocsékul sikerült rajt után tért magához, s mutatta meg, hogy nem szabad őket lebecsülni. 

Negyedik: Eintracht Frankfurt: Bár már megemlítettük párszor, de Niko Kovac valóban csodát művelt a Frankfurttal. Egy horror szezon után a mostani eddig álomszerűen alakul a számukra, a nyolc meccsen át tartó veretlenségi sorozat pedig nagyban tükrözi azt, hogy kemény munkával bármire képes lehet akár egy kis/középcsapat is. 

Harmadik: Bayern München: A bajorok az elmúlt jó pár évben jócskán nagyobb veretlenségi szériákat tudtak produkálni. Nos, Carlo Ancelottiéknak féltávnál meg kellett elégedniük egy tíz mérkőzésen át tartóval. 

Második: RB Leipzig: Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy a lipcseiek nem találnak legyőzőre a szezon első felében, ám az Ingolstadt futballistái ezt a 14. fordulóban másképpen gondolták. Ennek ellenére Ralph Hasenhüttl valószínűleg nem bosszankodik a 13 meccsen át tartóval sem. 

Első: Hoffenheim: Julian Nagelsmann legénységéről csak ódákat lehet zengeni a mostani kiírás folyamán. A Hoffenheim szintén nehézkesen vívta ki a bent maradást a tavalyi szezonban, ám minden bizonnyal az idényben már jóval nagyobb terveket szövöget a tréner és a vezetőség is. A csapat a szezonban eddig még nem talált legyőzőre. 

TOP 5:

Legkevesebb gólt lövő csapat:

Ötödik: Schalke és Werder Bremen: Az előbb felsorolt csapatok mellett a brémaiakat és a gelsenkirchenieket túlságosan nagy kritika nem érheti. A két gárda támadószekciójában egyaránt ott van a veszély, így minden bizonnyal azért a szezon második felében már lekerülnek erről a listáról. A Schalke és a Werder 20 gólt szerzett eddig. 

Negyedik: Borussia Mönchengladbach és Wolfsburg: A szezon legelején úgy tűnt, hogy a Gladbach támadószekciójával nem lesznek komolyabb problémák, ám idővel ez másképp alakult, mely a csapat eredményein is meglátszódnak. A Wolfsburg helyzete teljesen más, voltak meccsek, amikor a csapat akár 2 vagy éppen 3 gólt is lőtt, de összességében a támadó sora a “farkasoknak” végig nagyon ingatag volt. A két gárda egyaránt 15 gólt szerzett az idény első felében. 

Harmadik: Ingolstadt és Hamburg: A két együttes nem igazán dúskál a gólokban, bár igaz a szezon első felének a végéhez közeledve valamelyest javult a tendencia, és erre lehet építkezni a továbbiakban. Az Ingolstadt és a Hamburg eddig 14 alkalommal volt eredményes. 

Második: Augsburg: A remek védelme mellett a bajor együttes a támadó sorával nem igazán dicsekedhet. Az elmúlt években fordított volt a szituáció, hiszen a gólok jöttek a csapattól, míg a hátsó alakzat nem volt túl stabil. A bajnokság eddigi részében csupán 13 gólt szerzett az Augsburg. 

Első: Darmstadt: A Kleinheisler Lászlót foglalkoztató együttes nem rendelkezik túlságosan acélos támadószekcióval, finoman fogalmazva. A Darmstadt a szezon eddigi részében csupán 11 alkalommal tudta bevenni az ellenfelek hálóját. Az idény második felében tehát nem ártana a számukra egy megbízhatóbb csatár, mint például a tavalyi kiírás során Sandro Wagner volt. 

Legtöbb gólt kapó csapat:

Ötödik: Borussia Mönchengladbach: A nagy múlttal bíró együttes hátsó alakzatával az elején nem volt, aztán szépen lassan megfordult a világ a Gladbach körül. A támadó szekció hirtelen visszaesése mellett tehát a védelemmel is komoly problémái vannak az együttesnek, amely 25 bekapott gólnál tart. 

Negyedik: Freiburg és Ingolstadt: Előbbi csapatnak nem okoz komolyabb gondot, hogy a védelme nem túl stabil, míg utóbbinak igen. A Freiburg támadószekciója nem túl gyenge, így a viszonylag sok kapott gól nem hátráltatja őket, az Ingolstadtról viszont ugyan ezt nem lehet elmondani. A két együttes jelenleg 27 bekapott gólnál tart.

Harmadik: Darmstadt és FSV Mainz: A sereghajtó Darmstadtnak a támadószekciója mellett a védelme is finoman fogalmazva pocsék, míg a Mainz a sok bekapott góllal ugyebár azért a támadó sorával képes kompenzálni ezt az problémát. A két együttes eddig 30 kapott találatnál tart. 

Második: Hamburg: Az elmúlt szezonokban már megszokhattuk, hogy a nagy múltú Hamburg mindig a penge élén táncol, és ez természetesen most is így van. A gyenge támadószekció mellett a védelem se túl stabil, igaz az utolsó pár meccsen valamelyest jobbá vált a helyzet. A szezonban eddig 31 bekapott gólnál tart a csapat. 

Első: Werder Bremen: A brémaiak hátsó alakzata finoman szólva nem túl stabil, bár a szezon első felének végéhez közeledve valamelyest kompenzálni tudták ezt a problémát. A Werder Bremen eddig 34 bekapott gólnál tart. 

Legtöbb szabálytalanságot elkövető csapat:

Ötödik: Wolfsburg: (251)

Negyedik: Hoffenheim: (262)

Harmadik: Eintracht Frankfurt: (265)

Második: Ingolstadt: (269)

Első: Hamburg: (282)

Legtöbb sárga lapot begyűjtő csapat:

Ötödik: Schalke: (40)

Negyedik: Freiburg: (41)

Harmadik: Ingolstadt: (49)

Második: Hamburg: (54)

Első: Eintracht Frankfurt: (59)

Legtöbb piros lapot begyűjtő csapat:

Ötödik: RB Leipzig, Freiburg, Schalke, Köln, Augsburg, Werder Bremen, Borussia Mönchengladbach: (1)

Negyedik: Darmstadt, Wolfsburg, Dortmund, Leverkusen: (2)

Harmadik: Frankfurt, Ingolstadt: (3)

Második: Hamburg: (4)

Első: Mainz: (5)

Legrosszabb hazai csapat:

Ötödik: Leverkusen: A “gyógyszergyáriak” az eddigi hazai szereplésükre nem lehetnek túlságosan büszkék. A nyolc meccsükből hármat nyertek meg, kétszer játszottak döntetlent, illetve háromszor szenvedtek vereséget. A maximális 24 pontból tehát csupán 11-et gyűjtöttek be. 

Negyedik: Werder Bremen: A brémaiak odahaza nem igazán vitézkedtek, hiszen nyolc találkozóból csupán hármat nyertek meg, egyszer játszottak döntetlent, míg négy alkalommal vereséget szenvedtek. A 24 pontból tehát mindössze 10-et gyűjtöttek be. 

Harmadik: Augsburg: A bajor gárda idegenben viszonylag jól szerepelt, míg odahaza nem igazán gyűjtötte a pontokat. Nyolc meccsen csupán két alkalommal nyertek, háromszor játszottak döntetlent, illetve ugyan ennyiszer kaptak ki. A megszerezhető 24 pontból tehát csak 9-et tudtak otthon tartani. 

Második: Hamburg és Darmstadt: A hazai szereplésük finoman szólva nem sikerült túl fényesre. A két együttes egyaránt nyolc meccsen mindössze kétszer nyert, két alkalommal egalizált, és négyszer szenvedett vereséget. Ez összesen 8 pontot jelent. 

Első: Ingolstadt és Wolfsburg: A hazai mutatója e két csapatnak egyenlő a pocsék kifejezéssel. Az idegenbeli mutatójukba nem lehet komolyabban belekötni, bár ez inkább a “farkasokra” igaz. A Wolfsburg és a Darmstadt odahaza mindössze 5 pontot gyűjtött be nyolc meccs alatt….

Legrosszabb idegenbeli csapat:

Ötödik: Ingolstadt és Mainz: Az előbbi csapat helyezéséhez mérten nem szerepelt olyan rosszul idegenben, míg utóbbi igen. Az Ingolstadt és a Mainz hét-hét pontot kuporgatott össze. Előbbi nyolc, utóbbi pedig kilenc meccs alatt érte el az adott egységet. 

Negyedik: Werder Bremen: A brémaiak hazai szereplésükhöz képest nem teljesítettek rosszul idegenben, ám így is odafértek a legrosszabbak közé. A Werder hat pontot szedett össze a szezon első felében nyolc meccs alatt.

Harmadik: Hamburg és Schalke: A két együttes nem igazán gyűjtögette a pontokat idegenben. A gelsenkircheniek és a hamburgiak is csupán öt-öt pontot kuporgattak össze a saját stadionjukon kívül nyolc mérkőzés alatt. 

Második: Mönchengladbach: Meglepően rendkívül gyengén szerepelt idegenben a Gladbach, amely mindössze egy pontot gyűjtött össze hét találkozó alatt. 

Első: Darmstadt: A csapat idegenbeli szereplése egyenlő a nagy nullával, mivel a Darmstadt stadionján kívül egy pontot sem tudott szerezni nyolc mérkőzés leforgása alatt. 

Leghosszabb nyeretlenségi szériát produkáló csapat:

Ötödik: Augsburg: A bajor együttesnek komolyabb szégyenkezni valója nincsen emiatt, hiszen ez a sorozat mindössze négy találkozón keresztül tart. 

Negyedik: Schalke és Werder Bremen: A két komoly múlttal bíró gárdának is volt egy kisebb zárlata, de ez viszonylag gyorsan helyre is rázódott. A brémaiak és a gelsenkircheniek egyaránt öt találkozón keresztül nem tudták begyűjteni a három pontot. 

Harmadik: Mönchengladbach, Wolfsburg, Darmstadt: A sereghajtó Darmstadt mellett két olyan együttes is egy rendkívül hosszan tartó negatív szériát tudhat maga mögött, amely az elmúlt években oda tartozott az élmezőnybe. A három együttes egyaránt nyolc találkozón keresztül képtelen volt nyerni. 

Második: Ingolstadt: Az idény rendkívül rosszul kezdődött a csapat számára, amely a tavalyi kiírás során szinte végig stabilan teljesített. Ebben a szezonban most azonban körülbelül vért kell izzadni a játékosoknak, ha bent akarnak maradni a Bundesligában. A csapat nevéhez egy tíz meccses nyeretlenségi széria fűződik. 

Első: Hamburg: Nagyon sokáig úgy festet, hogy a hamburgiak sorsa ebben a kiírásban véglegesen megpecsételődik. Az elmúlt években mindig megúszta a kiesést a nagy múltú csapat, de a mostani szezonban rendkívül esélyes, hogy most nem fogják. A Hamburg tizenkét fordulón keresztül nem tudott győzni. 

Zárásként pedig íme a fél szezon tíz legszebb találata:

https://www.youtube.com/watch?v=I6ukfOJOSSo

Németh Boldizsár