Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Amit a B csoportról tudni érdemes

Hamarosan kezdetét veszi a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája, amelynek küzdelmeit a házigazda Gabon és Bissau-Guinea összecsapása indítja majd el január 14-én. Addig is beharangozó cikkek keretein belül igyekszünk minél pontosabb képpel szolgálni a közelgő kontinensviadallal kapcsolatban, bemutatni a csoportokat, a csapatokat, a helyszíneket, valamint minden érdekességet, amely az ANK-hoz köthető. Most pedig jöjjön a B csoport bemutatása!

Az Afrikai Nemzetek Kupájával kapcsolatos további felvezetőinkről itt olvashatnak:

Amit az A-csoportról tudni érdemes

AZ AFRIKA KUPA IDEI RENDEZŐJE: GABON

AFRIKA KUPA: STADIONMUSTRA

bcsoport

CSAPATOK:

ALGÉRIA – (Világranglista-helyezés: 35.)

A B jelű kvartettbe kapott besorolást Algéria válogatottja, akik legutóbb 17 éve nyertek Afrika Kupát. Az algériaiak a J csoport megnyerésével kvalifikálták magukat a tornára. A legutóbbi 2015-ös tornán Algéria a negyeddöntőben a későbbi győztes Elefántcsontpart ellen esett ki. Az idei tornára komoly reményekkel érkeznek a sivatagi rókák, a játékoskeretük is elég erős teggyük hozzá egy jó eredmény eléréséhez.

Ami az algériai keretet illeti a sivatagi rókák kerete hemzseg a neves játékosoktól, akik a világ legerősebb bajnokságaiban játszanak. A csapat legnagyobb sztárja egyértelműen a Leicester City játékos a Riyad Mahrez aki nagy meglepetésre 2016-ban bajnokságot nyert a Leicester Cityvel a Premier League-ben. Mahrez rutinja és gólerőssége jól jöhet az algériai válogatottnak hiszen a középpályás pályafutása során már 67 gólt szerzett. Mellesleg a torna előtt Mahrez nyerte el az év legjobb afrikai labdarúgója díjat a gaboni Aubameyang elől. A csapatban továbbá olyan kiváló labdarúgók is helyet kapnak a tornán, mint a portugál FC Porto egyik legjobbja Yacine Brahimi is. Brahimi szintén a gólerős középpályások közé tartozik hiszen ő is már 61 gólt számlál klubcsapataiban pályafutása során. Brahimi a válogatott egyik alapembere 2013 óta és összesen 32 alkalommal szerepelt a nemzeti csapatban ezalatt 7 gólt szerzett. A keretnek tagja a Nagy Ádámot is foglalkoztató Bologna játékosa Saphir  Taïder is, aki az Interben is megfordult.  Taïder az válogatottban eddig 37 alkalommal szerepelt és öt gólt szerzett. A keretben továbbá ott van még a Schalke játékosa Bentaleb valamint a PL-ben szereplő Watford középpályása Adlène Guédioura is.

Ami a támadósort illeti itt is találhatunk ismert neveket. A legismertebb természetesen a nyáron a Porto csapatától az angol bajnok Leicester City csapatához igazoló Islam Slimani. A rutinos támadó pályafutása során eddig 106 gólt számlál klubcsapataiban, azonban a válogatottban is termeli a gólokat 46 fellépesen 23 gólt szerzett. A támadószekcióban Slimanin kívül ott lesz a tornán Bounedjah, a Lyon sztárja Ghezzal, Hanni a belga Anderlechtből és Soudani a horvát Dinamo Zágráb csapatából.

Algéria mindössze két felkészülési mérkőzéssel készült az Afrika-kupára, amit Mauritánia ellen vívtak mindkét alkalommal Slimaniék. Mindkét összecsapás egyértelműe algériai győzelmet hozott 6:0 illetve 3:1 arányban. Egy biztos nem lesz könnyű dolga Leekens tanítványainak ugyanis Tunézia és Szenegál is esélyes lehet a továbbjutásra, kérdes mire mennek az algériaiak a riválisok ellen, nos erre a válaszra már nem sokkal várnunk hiszen első mérkőzésér Algéria január 15-én Zimbabwe ellen vívja 17 órakor.

KERET:
Kapusok: Malik Asselah (JS Kabylie), Raïs M’Bolhi (Antalyaspor), Chamseddine Rahmani (MO Bejaia)
Védők: Hicham Belkaroui (Espérance Tunis), Mokhtar Belkhiter (Club Africain), Ramy Bensebaini (Rennes), Mohamed Bourdin-Benyahia (USM Alger), Liassine Cadamuro (Servette), Faouzi Ghoulam (Napoli), Aïssa Mandi (Real Betis), Rabie Meftah (USM Alger)
Középpályások: Mehdi Abeid (Dijon), Nabil Bentaleb (Schalke 04), Yacine Brahimi (FC Porto), Adlène Guédioura (Watford), Riyad Mahrez (Leicester City), Djamel Mesbah (Crotone), Saphir Taïder (Bologna)
Csatárok: Baghdad Bounedjah (Al Sadd), Rachid Ghezzal (Lyon), Sofiane Hanni (Anderlecht), Slimani (Leicester City), El Arbi Soudani (Dinamo Zágráb)

69

TUNÉZIA – (Világranglista-helyezés: 42.)

A tunéziai válogatott 18. részvételére készülhet a gaboni tornán, ezek közül mindössze négy érmet szereztek ezeken a tornákon Kárthágó sasai. Legutóbb 2004-ben lett aranyérmes Tunézia, míg ezüstöt két alkalommal 1965-ben és 1996-ban szereztek a tunéziaiak. A lengyel Henryk Kasperczak által vezényel Tunézia keretében komoly nevet nem találhatunk ha keretet böngésszük, de egy két név ismerősen csenghet. Mindössze 6 Európában játszó játékos hívott be keretébe a lengyel mester.

A tunéziai keretben nem találunk nagy sztárokat viszont a legtöbb játékosuk a hazai bajnokságban játszik, ami még a válogatott előnyére is válhat, ugyanis a játékosok nem kell több száz kilométereket utazni. A keret legnagyobb sztárja a Valencia védője Aymen Abdennour aki 2015 óta szerepel Spanyolországban és 49 válogatott fellépéssel rendelkezik ebből két alkalommal volt eredményes. A keret másik meghatározó játékos a Premier League-ben szereplő Sunderland támadója Wahbi Khazri. A tunéziai támadó a válogatottban 27 alkalommal jutott szóhoz és 10 gólig jutott.

A jelenlegi keret legrutinosabb játékosa a kapus Aymen Mathlouthi, aki egyben a válogatott csapatkapitánya is 60 mérkőzéssel a háta mögött. Utána a korábban már említett Aymen Abdennour következik 51 válogatott mérkőzéssel majd Saber Khalifa 38 mérkőzéssel.

A Kárthágó sasainak a felkészülése az Afrika kupára nem alakult zökkenőmentesen, ugyanis a három felkészülési mérkőzésből mindössze egyet tudtak megnyerni Uganda ellen 2:0 arányban. A tunéziaiak Egyiptomtól kikaptak minimális különbséggel, majd Mauritánia ellen ikszeltek egy gól nélküli mérkőzésen. Egy biztos Tunézia válogatottját nem lehet leírni, ugyanis bárki ellen képesek meglepetést okozni, még ha nem is a legjobb kerettel vágnak neki a tornának mindenképpen számolni kell velük a legjobbak között.

KERET:
Kapusok: Moez Ben Chérifia (Espérance Tunis), Rami Jridi (Club Sportif Sfaxien), Aymen Mathlouthi (ES Sahel)
Védők: Aymen Abdennour (Valencia), Syam Ben Youssef (Caen), Zied Boughattas (ES Sahel), Chamseddine Dhaouadi (Espérance Tunis), Slimène Kchok (CA Bizertin), Ali Maâloul (Al-Ahly), Hamza Mathlouthi (Club Sportif Sfaxien), Hamdi Naguez (ES Sahel), Mohamed Ali Yaâkoubi (Rizespor)
Középpályások: Larry Azouni (Nimes), Mohamed Ben Amor (ES Sahel), Ahmed Khalil (Club Africain), Hamza Lahmar (ES Sahel), Youssef Msakni (Lekhwiya SC), Ferjani Sassi (Espérance Tunis)
Csatárok: Ahmed Akaïchi (Al Ittihad), Saber Khalifa (Club Africain), Wahbi Khazri (Sunderland), Taha Yassine Khenissi (Espérence Tunis), Naïm Sliti (Lille)

jug_94doy_l

SZENEGÁL – (Világranglista-helyezés: 33.)

Teranga oroszlánjai 14. alkalommal harolták ki a résztvéltelt az afrikai kontinenstornán. Szenegál legjobb eredménye az Afrika-kupa történetében egy ezüstérem még 2002-ből ahol a döntőben büntetőkkel maradtak alul Kamerunnal szemben. A sors útjai kifürkészhetetlenek, gondolhatje ezt Szenegál jelenlegi szövetségi kapitánya Aliou Cisse is, aki azon a biztonyos döntőn büntetőt hibázott, a sors pedig egy újabb esélyt kínál a számára immáron szövetségi kapitányként javíthat és próbálhatja meg elhódítani Afrika legjobbjának járó serleget. A szenegáliak bizakodnak hiszen remek játékosokkal várhatják a torna kezdetét. Nézzük is a névsort.

A szenegáli védelemben nem találunk nagy sztárokat, a legismertebb név az olasz Napoli védője Kalidou Koulibaly, de mindössze, de mindössze 12 válogatott mérkőzéssel rendelkezik. A védelem legtapasztaltabb játékosa a brüsszeli Anderlecht védője Mbodj aki 33 mérkőzést játszott már a nemzeti csapatba és három gólja is van. A védelem másik rutinos játékosa aki minden bizonnyal szerephez jut a tornán az Cheikh M’Bengue a francia Saint-Étienne védője.

Ami a szenegáli középpályát illeti csupa ismert nevet találhatunk a keretben akik jártasak az európai fociban. A középpálya legrutinosabb játékos a Premier League-ben szereplő Everton játékosa Idrissa Gueye, aki 40 mérkőzésen szerepelt már a szenegáli válogatottban, de még gólt nem sikerült szereznie. A csapat másik legrutinosabb játékos szintén Angliában futballozik, nevezetesen a Newcastle középpályása Momo Diamé, aki 34 válogatottsággal rendelkezik. A szenegáli szurkolók egyik kedvence a szintén Angliában focizó West Ham szélsője Cheikhou Kouyaté akitől sokat várnak a tornán a szurkolók.

A támadószekcióban is találhatunk nagyobb neveket a szenegáli keretben. A legnagyobb név az idei formáját tekintve nem más, mint a Liverpool szélsője Sadio Mané akitől gólokat várnak a szenegáli szurkolók. Mané az idei szezonban a Liverpool színeiben már 9 gólt szerzett, a válogatottban eddig 39 mérkőzésen 10 találatot jegyezz, ezzel pedig a keret második legeredményesebb játékosa. Szenegál akitől legfőképp várhatja a gólokat az Moussa Sow, aki a török Fenerbahce csapatában futballozik és az Afrika-kupára készülő szenegáli keret legtöbb góllal rendelkező játékosa.

Teranga oroszlánjai felkészülése az Afrika kupára mindössze két mérkőzésből állt. Szenegál két győzelemmel hangolt az Afrika-kupára Líbiát 2:1-re és Kongót 2:0-ra verték teranga oroszlánjai. Szenegál a B csoportban január 15-én Tunézia ellen kezdik meg a szereplésüket a tornán.

KERET:
Kapusok: Abdoulaye Diallo (Rizespor), Khadim N’Diaye (Horoya AC), Pape Ndiaye (ASC Niarry Tally)
Védők: Saliou Ciss (Valenciennes), Lamine Gassama (Alanyaspor), Kalidou Koulibaly (Napoli), Cheikh M’Bengue (Saint-Étienne), Serigne Mbodj (Anderlecht), Zargo Touré (Lorient)
Középpályások: Momo Diamé (Newcastle), Pape Diop (Espanyol), Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyaté (West Ham), Papa N’Diaye (Osmanlispor), Cheikh N’Doye (Angers), Henri Saivet (Saint-Étienne), Ismaïla Sarr (Metz)
Csatárok:Famara Diedhiou (Angers), Mame Diouf (Stoke City), Baldé Diao Keita (Lazio), Moussa Konaté (Sion), Sadio Mané (Liverpool), Moussa Sow (Fenerbahce)

jq6_9admd_l

ZIMBABWE – (Világranglista-helyezés: 102.)

A csoport negyedik csapata Zimbabwe,  akik mindössze harmadik Afrika-kupára készülhetnek. A csapat 2004-benszerepelt először az Afrikai Nemzetek Kupájában, világbajnokságra még egyszer sem jutott ki. A harcosok becenévre hallgató csapat keretében nem találunk komoly sztárokat egyet sem, csupa ismeretlen névvel találjuk szembe magunkat. A játékosok többnyire a hazai bajnokságban és Dél-Afrikában futballoznak. Az tény, hogy Zimbabwe köztársaságában komoly ünneplés volna ha már a csoportból is sikerülne továbbjutniuk először a tornán.

A keret egyik legrutinosabb játékosa Európában játszik nevezetesen Knowledge Musona aki a belga Oostende játékosa. Musona a válogatottban 29 mérkőzésen 16 gólt szerzett ezzel a Afrika-kupára készülő keret legjobb góllövője. Rajta kívül még Malajila az akitől gólokat várhatnak a szurkolók.

A felkészülés kimondottan jól siekült a harcosoknak, négy mérkőzést is játszottak a torna előtt. Győztek Tanzánia és Zambia ellen és némi meglepetésre ikszeltek a címvédő Elefántcsontpart és Kamerun ellen is.

KERET:
Kapusok:Bernard Donovan (How Mine), Takabva Mawaya (Hwange), Tatenda Mkuruva (Dynamos)
Védők: Onismor Bhasera (SuperSport United), Teenage Habede (Chicken Inn), Lawrence Mhlanga (Chicken Inn), Elisha Muroiwa (Dynamos), Costa Nhamoinesu (Sparta Praha)

Középpályások: Khama Billiat (Mamelodi Sundowns), Bruce Kangwa (Azam), Willard Katsande (Kazier Chifs), Oscar Machapa (AS Vita Kinshasa), Kudakwashe Mahachi (Golden Arrows), Marvelous Nakamba (Vitesse), Danny Phiri (Golden Arrows)
Csatárok: Tinotenda Kadewere (Djurgarden), Cuthbert Malajila (Bidvest Wist), Nyasha Mushekwi (Dalian Yifang), Knowledge Musona (KV Oostende), Tendai Ndoro (Orlando Pirates), Evans Rusike (Maritzburg United), Matthew Rusike (Helsingborg)

00220905-e93afe8f8a1a13266cd3666b346288a5-arc614x376-w614-us1

A B csoport menetrendje:

Január 15., 17.00: Zimbabwe – Algéria
Január 15., 20.00: Tunézia – Szenegál
Január 19., 17.00: Algéria- Tunézia
Január 19., 20.00: Szengál – Zimbabwe
Január 23., 20.00: Szenegál – Algéria
Január 23., 20.00: Zimbabwe – Tunézia

Képek: worldfootball.com

O.G.