Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Kétarcú Dortmund! – csapatértékelő

A szezon első része eléggé felemásra sikeredett a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Borussia Dortmund számára. A Thomas Tuchel által irányított csapat a 2015/2016-os idény folyamán meggyőzően teljesített a bajnokságban és a Német Kupában is, illetve az Európa-ligába sem vallott kudarcot a klub. Nos, ebből kifolyólag arra lehetett következtetni, a BVB még komolyabb ellenfele lesz a Bayern Münchennek a bajnoki címért folytatott küzdelemben, ám féltávnál ez nem így alakult… 

Értékelő cikksorozatunk további részeiért KATT:

Bundesliga: Íme a góllövőlista és a kanadai táblázat állása

Bundesliga 2: Így áll a német másodosztály féltávnál

Bundesliga: Statisztikák, legek és érdekességek

Bundesliga: Nem sikerült letaszítani a Bayernt a trónról

Bundesliga: A Bayern az őszi bajnok

dortmund

A szezon kezdete előtt: 

Akárcsak az elmúlt években, 2016 nyarán is távozott a Borussia Dortmundtól néhány meghatározó játékos, az egyikük értelemszerűen a Bayern Münchenhez igazolt. A vezetőség azonban kinyitotta a pénzcsapokat, és több futballistát is sikerült megkaparintaniuk, ráadásul többnyire olyanokat, akik azért már nevesebb csapatokban is képesek voltak bizonyítani. 

Érkezők a 2016-os nyári transzfer időszak folyamán:

Mario Götze (Bayern München)
Ousmane Dembelé (Rennes)
Sebastian Rode (Bayern München)
André Schürrle (Wolfsburg)
Emre Mor (Nordsjaelland)
Marc Bartra (Barcelona)
Mikel Merino (Osasuna)
Raphael Guerreiro (Lorient)

A Borussia Dortmund összesen 112,5 millió eurót pengetett ki a keret megerősítésnek érdekében. A legdrágább érkező André Schürrle volt, akiért a vezetőség 30 millió eurót fizetett. 

Távozók a 2016-os  nyári transzfer időszak folyamán:

Mats Hummels (Bayern München)
Henrikh Mkhitaryan (Manchester United)
Ilkay Gündogan (Manchester City)
Moritz Leitner (Lazio)
Jaku Blaszczykowski (Wolfsburg)
Jannik Bandowski (Bochum, kölcsönbe)

A Borussia Dortmund összesen 111 millió eurót zsebelte be a távozó futballistákból. A legdrágábban Henrikh Mkhitaryant vitték el, az örmény támadó középpályásért 42 millió eurót pengettek ki a Manchester United. 

Az idény:

A bajnoki szereplés:

Az igazolások alapján még inkább biztosra lehetett azt venni, hogy Thomas Tuchel legénysége megnehezíti a Bayern München dolgát ebben a szezonban. Nos, az első összecsapásukra nem kellett sokat várni, hiszen a Német Szuperkupa keretein belül egymásnak feszülhetett a két együttes. A trófeát végül a bajorok gyűjtötték be, akik 2-0-ra győzték le a Dortmundot

A bajnokságban először a Mainzzal szemben kellett bizonyítania az együttesnek, az első fordulóban 2-1-re múlták felül Martin Schmidt tanítványait. Ezt követően jött az újonc RB Leipzig elleni vereség, majd hirtelen a Borussia kinyitotta a gólcsapokat, hiszen a Darmstadtnak hatot, a Wolfsburgnak ötöt, míg a Freiburgnak hármat lőttek Aubameyangék. Ezután jött egy négy mérkőzésen át tartó rövidzárlat a gépezetben. A Dortmund kikapott a Leverkusentől, míg a Hertha, az Ingolstadt és a Schalke ellen döntetlent játszott a csapat. Összességében nyerhető párharcokon bukott el rengeteg pontot a BVB. A további összecsapásokból hármat nyert meg Tuchel legénysége, három alkalommal játszottak döntetlent illetve egyszer szenvedtek vereséget. A Borussia Dortmund összességében kétarcú volt a bajnoki idény első felében, hiszen míg a Bayern Münchent vagy éppen a Mönchengladbacht legyűrték, addig egy Ingolstadt típusú csapat ellen megszenvedtek. De természetesen utólag azt is meg kell jegyezni, hogy rengeteg sérültje volt a csapatnak, gyakorlatilag sokszor egy kezdőre való játékost is nélkülöznie kellett Tuchelnek….

A Német Kupában való szereplés:

A Borussia Dortmund a kupa első körében a negyedosztályú Eintracht Trier otthonába látogatott el, ahol magabiztos 3-0-ás sikert aratott az együttest. A következő ellenfél a Bundesliga 2-ben szereplő Union Berlin volt az ellenfél. Nem kis meglepetésre a BVB megszenvedett Jens Keller tanítványai ellen, ráadásul a Signal Iduna Parkban. Tuchel legénysége végül büntetőpárbajban vívtak ki a továbbjutást. A legjobb 16 között a Dárdai Pál vezette Hertha lesz a Dortmund ellenfele. 

A Bajnokok Ligájában való szereplés: 

A Borussia Dortmund a csoportkörben megkapta ellenfélnek a címvédő Real Madridot, a Sportingot és a Nikolicsot foglalkoztató Legia Varsót. A német gárda először a lengyel klub ellen lépett pályára, Aubameyangék egy laza hatost gurítottak a Legiának, a következő ellenfél a Real Madrid volt, mellyel hazai környezetbe 2-2-es döntetlent játszottak. Ezután mindkét alkalommal a Sportinggal szemben léptek pályára, Lisszabonban 2-1-re, míg odahaza 1-0-ra diadalmaskodtak. Az 5. körben a Signal Iduna Parkban 8-4-re győzték le a Varsót, majd az utolsóban a Santiago Bernabeu-ba látogattak. A meccs mindkét gárda számára fontos volt, hiszen a csoportelsősség volt a tét. A találkozó 2-2-es döntetlennel végződött, mely azt jelentette, hogy a Dortmund lett a csoportelső. A legjobb 16 közötti ellenfelük a Benfica lesz. 

Németh Boldizsár