Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Serie A: AS Roma félévértékelő

A Roma nem fut rossz szezont, sőt! Egy-két malőr azonban becsúszott, mégis a fővárosi csapat esetlegesen okozhat fejtörést a Juvéval szemben. Nézzük hogy alakult az AS Roma szezonjának első fele a Serie A-ban!

További összegzőkről itt olvashattok:

Másodosztály helyzetkép
Legek, érdekesség és statisztikák féltávnál
Góllövőlista jelenlegi állása és gólpasszmenők

Juventus – Az érme két oldala – Félévértékelő

roma

Az AS Roma a második helyről várhatja a folytatást továbbra is a Serie A-ban féltáv után is már ezen a hétvégén. A 89 éves római klub zsinórban 65. – összességében 84. – szezonját futja az élvonalban! A fővárosi alakulat még akár fejtörést is okozhat az éllovas és egyben címvédő Juventusnak, ráadásul ha kevesebb hiba csúszott volna egy kevéssel eddig a Roma játékába – ami így is elég jó – , akkor akár közelebb is lehetne az együttest a torinói klubhoz, vagy akár az élen is állhatna. Olykor nüanszok döntenek a fociban is, mindenesetre a Roma-nál minden megvan ahhoz, hogy a szezon második felében is jól játsszanak. Ugyanakkor képes negatív meglepetésekre is a római csapat.

A második helyezett eddigi 19 meccse során 41 pontot tudott összegyűjteni, e mellett pedig igencsak gólerős a legendás Tottit is soraiban tudó gárda. A római alakulat eddig 40 gólt szerzett a bajnokságban, és csupán 18-at kapott, ez pedig 22 gólnyi különbözet.
Ezt kicsit bontsuk le. Hazai környezetben, azaz a Stadio Olimpico-ban 9 meccset vívott meg eddig a Roma, melyeken összesen 27 pontot szerzett, ugyanennyi gólt lőtt, és csak 7-et kapott. Ebben hazai pályás összevetésben is csak a Juve előzi meg Spalletti legénységét. Egyébként ez a 9 hazai meccsen szerzett 27 pont azt jelenti, hogy otthoni környezetében csak nyerni tudott eddig a bajnokságban az AS Roma.

Idegenben annyira már azért nem jó a csapat helyzete, ebben a rangsorban a klub “csak” az 5. helyen áll. 10 idegenbeli meccse során a Roma csak 14 pontot zsebelt be, 13-11-es gólarány mellett, ami ha pozitív is, még sem valami rózsás teljesítményt sejtet idegenben. Ez 4 győzelmét, 2 döntetlent és 4 vereséget jelent vendégként.
Érdekes, a Roma gyenge pontja szinte csak a vendégekedés, ugyanis a klub globális mérlege a ligában 13 győzelem, 2 döntetlen, és 4 vereség. Ez azért lényeges, mert ugyan idegenben is képes nyerni a klub, de csak ott tudott többször is botlani a csapat. Azt lehet elmondani, a Roma játékosaira igencsak jó hatással van a hazai környezet, amely természetesen minden játékosnak jó, de extrán jól tud otthon teljesíteni a Farkasok “falkája”, ami idegenben sokkal elveszettebb.

Legutóbbi 10 bajnokiján a Roma 22 pontot szerzett, és 22-2-es gólarányt produkált, ami igencsak dicséretre méltó. Ha pedig már itt tartunk, a klub lengyel hálóőre, Szcezny eddig a szezonban 7 meccset hozott le zsinórban kapott gól nélkül.
Ha a Farkasok legutóbbi 5 bajnokiján nyújtott formáját nézzük meg, akkor az mondható el, hogy 12 szerzett pontja mellé 12-2-es gólarány párosul, ami ismét megsüvegelendő teljesítmény. És ha már a sok gól kerül újra szóba – a klub legeredményesebb játékosa a bosnyák Dzeko, aki 13-szor talált be az eddigi 19 forduló során, és a Torino játékosával, Belottival holtversenyben a második helyen áll a Serie A góllövőlistáján.
A klub másik kiemelkedő góllövője Salah, aki eddig 8 alkalommal volt eredményes, azaz ő, valamint Dzeko eddig a klub góljainak több mint a felét szerezték a bajnokságban!

A római csapat a 8. fordulóban elért győzelme óta tartja stabilan pozícióját, hiszen azóta áll a klub a tabella 2. helyén. Érdekesség, hogy az említett 8. kör óta minden meccsét megnyerte három kivétellel a Roma, és azon a három meccsén viszont ikszelni csak egyszer tudott.

Ezen kívül a Roma játszotta azt a meccset, amely az egyik legtöbb gólt hozta, ráadásul így kezdte a szezont a klub, amely Rómában győzte le az Udinese csapatát 4-0-ra!

A Roma-ra a szezon második felében is vár a bajnokikon kívül megmérettetés az európai kupaporondon, miután a Farkasok első helyen jutottak tovább Európa Liga csoportjukból. Az EL-ben remeklő Roma idegenben kezdi meg a Villarreal elleni párharcot a legjobb 32 között februárban.

És most nézzük meg azt, kik szerezték Dzeko-n (csatár – 13 találat), valamint Salah-on (csatár – 8 találat) kívül a Roma további 17 gólját a bajnokságban (19 lenne még, de kettő öngól volt a Roma soros ellenfelénél):

Középpályások
Paredes – 1 gól
Strootman – 2 gól
Naingollan – 3 gól

Csatárok
Totti – 2 gól
El Shaarawy – 3 gól
Perotti – 6 gól

Izgalmas volt a szezon első fele a Roma játékosainak is, de az igazi izgalmak csak ezután következnek, még nagyobb versenyfutás várható, így a Roma szimpatizánsoknak, és persze az olasz futball szerelmeseinek is érdemes követni további beszámolóinkat a dél-európai ország élvonalából!

Nagy Dávid