Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Ez történt 2015-ben – visszatekintő

Hamarosan kezdetét veszi a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupája.  Addig is beharangozó cikkek keretein belül igyekszünk minél pontosabb képpel szolgálni a közelgő kontinensviadallal kapcsolatban, bemutatni a csoportokat, a csapatokat, a helyszíneket, valamint minden érdekességet, amely az ANK-hoz köthető. Most pedig tekintsünk egy kicsit vissza mi is történt a legutóbbi 2015-ös tornán.

Az Afrikai Nemzetek Kupájával kapcsolatos további felvezetőinkről itt olvashatnak:

Amit az A-csoportról tudni érdemes

AZ AFRIKA KUPA IDEI RENDEZŐJE: GABON

AFRIKA KUPA: STADIONMUSTRA

Amit a B-csoportról tudni érdemes

Amit az Afrika Kupáról tudni érdemes – történelmi bemutató

ez2015

A 2015-ös afrikai nemzetek kupáját január 17. és február 8. között rendezték, a házigazda Egyenlítői-Guinea volt. A címvédő Nigéria volt, a tornát Elefántcsontpart nyerte, története során másodszor.

A rendező

A helyszínről 2011. január 29-én döntött az Afrikai Labdarúgó-szövetség. A rendezés lehetőségét Marokkó kapta. 2014 novemberében Marokkó a nyugat-afrikai Ebola-járványmiatt lemondott a rendezés jogáról. Marokkót 833 000 eurós bírsággal sújtották és a következő két kiírásból kizárták. November 14-én a rendezést Egyenlítői-Guinea kapta.

A mérkőzéseket négy városban rendezték meg, a torna legnagyobb létesítménye az Estadio de Bata stadion volt 37 500 férőhellyel.

stadionok

Résztvevők, mérkőzések

A tornán 16 gárda vehetett részt,  a házigazda Egyenlítői-Guinea és Zöld-foki Köztársaság mindössze második részvételére készülhetett. A 2015-ös tornán Elefántcsontpart 21. alkalommal míg Ghána 20. alkalommal szerepelhetett.

A csoportkörben már is komoly nevek búcsúztak a további küzdelmektől. A ”C” jelű csoportot kiáltották ki a halálcsoportnak, melyben Ghána, Algéria, Szenegál és Dél-afrikai Köztársaság szerepelt. A csoportból Szenegál nem tudta kiharcolni a továbbjutást és búcsúzni kényszerült. Nagyobb meglepetés volt azonban Kamerunk korai kiesése akik a D csoport utolsó helyén végeztek 2 döntetlennel és egy vereséggel.

A negyeddöntőben parádés párharcok alakultak ki és izgalmas mérkőzéseket láthattunk. A negyeddöntőben két Kongó is összecsapott és végül a Kongói DK 4:2-re verte Kongói Köztársaságót. A későbbi győztes Elefántcsontpart 3:1-re verte Algériát, Ghána 3:0-ra Guineát, míg  Tunézia meglepetésre kikapott a házigazdától 2:1-re.

Az elődöntőben komoly meglepetés nem született és a papírformának megfelelően Ghána a házigazdákat, míg Elefántcsontpart a Kóngói DK-t ejtette ki.

A bronzérem valamint az aranyérem sorsa is túlórában dőlt el pontosabban büntetőkkel. A házigazda Egyenlítői-Guinea 4:2 arányban maradt alul büntetőkke a Kongói DK-al szemben.

A döntő elképesztő izgalmakat hozott, gól nélküli rendes játékidőt és hosszabbítást követően drámai büntető párbajban maradt alul Ghána, akiket 9:8-ra győzött le Elefántcsontpart. A sorsdöntő büntetőt Barry értékesítette, míg Razak kihagyta.

Acon_final_2015_(16331506630)

A torna díjazottjai

A tornán öt játékos is holtversenyben három gólt szerzett, nevezetesen Bifouma (Kongó), Mbokani (Kongói DK), Balboa (Egyenlítői-Guinea), Ayew (Ghana), Akaichi (Tunézia).

A torna legproduktívabb játékosa a ghánai André Ayew lett, aki hat mérkőzésen három gólt és 2 gólpasszt jegyzett. Ezt követően pedig a francia Marseille csapatától átigazolt a Premier League-ben vitézkedő Swansea csapatához.

A torna legjobb játékosa Christian Atsu lett, valamint a legszebb gólnak járó díjat is beseperte a ghánai játékos.

A torna álomcsapata

Gbohouo – Aurier, Afful, Kolo Touré – Ayew, Yaya Touré, Gradel, Bolasie, Gervinho – Atsu, Bony

Végül pedig egy kis videó összeállítás a torna góljairól:

O.G.