Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Harc az Aranycipőért – Íme a jelenlegi Top 10

Pierre-Emerick Aubameyang - BVBAranycipő, a támadók legrangosabb elismerése a bajnoki klubfutballban, egy olyan trófea, mely teljesítmény alapú és nem úgy ítélik oda, mint például az Aranylabdát. Az adott szezon legeredményesebb labdarúgója kapja, persze súlyozva a bajnokságok erejét. Így fordulhat elő, hogy míg az NB I-ben egy gól egy pontot ér, addig a spanyoloknál egy gól kettőt. Vannak köztes bajnokságok másfeles pontszorzóval. A jelenlegi címvédő Luis Suarez, a 2015/16-os szezonban 40 bajnoki találatig jutott, így 80 ponttal ő nyert. Idén gyakorlatilag túl vagyunk a szezon felén, íme Európa jelenlegi legjobb és legeredményesebb góllövőinek Top 10-es listája. 

A mezőny továbbra is Pierre-Erick Aubameyang hátát nézi, és kell is az előny, hiszen míg például a La Liga 38 fordulós, addig a német bajnokság 18 csapatos és csupán 34 mérkőzése van a csapatoknak. A táblázatunkban a pontszámok mellett feltüntetjük a játékperceket és azt is, hogy ki hány percenként talál az ellenfelek hálójába. Tehát a hatékonysági mutató sem utolsó szempont, de önmaga az aranycipő gólra és a hozzá tartozó szorzóra mérettetik. Diego Costa nem csak szép számmal termeli a gólokat, hanem vezeti a Premier League góllövőlistáját, találatai között pedig nagyon sok fontos szerepel a megszerzett pontok tükrében. Az Inter találatainak felét gyakorlatilag egy híján Mauro Icardi szerezte, ez pedig a lista harmadik helyére elegendő.

A listára másfeles pontszorzóval csupán egy játékos fért fel, Edison Cavani méltó utódként szerepel a PSG-ben a Zlatan Ibrahimovic érát követően. Apropó, ha már a svéd szóba került. Lehet, hogy 35 éves és a szezon elején sok kritikával illették, mégis ő a Manchester United legeredményesebb játékosa, s csupán egy góllal marad el Diego Costa mögött. A hórihorgas támadó zárja egyébként a tízes listát jelenleg. A Köln házi gólfelelőse Anthony Modeste valamelyest visszacsúszott, ez nem csoda, hiszen míg a német élvonal pihen, a többi pontvadászat dübörög. Érdekes adalék, hogy a francia támadó csapata góljainak  62 százalékát szerezte eddig. Mondhatni, a Köln jó szereplése totálisan Modeste függő. A listán találta magát a sokak által körüludvarolt Andrea Belotti. A Torino 23 esztendős játékosa kiváló szezont fut, gyakorlatilag pár hónap alatt berobbant a köztudatba, eladta magát. A listán található még Edin Dzeko és Alexis Sanchez, egyik kiválóságot sem kell külön bemutatni.

Ami a címvédőt illeti, Luis Suárez kopogtat az ajtón, ahogyan Cristiano Ronaldo is szorosan érkezik a legjobb tíz mögött. A mezőny egyébként egyenlőre roppant sűrű, ahogy haladunk majd a szezon vége felé, úgy morzsolódik majd le a mezőny.

Teljes képernyő rögzítése 2017.01.12. 110711