Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tottenham: Alli és Kane repíti a Spurst – csapatértékelő

A Premier League 2016-2017-es idénye immár túl haladt a zeniten, sőt már a 20. forduló is eltelt. Mégis, az ünnepi hajtás után akad egy lélegzetvételnyi időnk, hogy számba vegyük a legfontosabb történéseket, elemezzük a szezon eddigi részének kiemelkedő csapatait, és megkíséreljük megtippelni, mire számíthatunk a későbbiekben. Az angol bajnokság élcsapatainak értékelését a Tottenham csaptávall folytatjuk, amely jelenleg az 3. helyen tanyázik a pontvadászatban.

Korábbi félévértékelő cikkeinkért KATT:

Premier League: Kiemelkedő hatosfogat! – Félévértékelő
Championship: Benítez újra az élvonalba vezényelheti a Szarkákat – Félidei körkép
PL: A bajnokság legeredményesebb játékosai – gólok és gólpasszok
MU: Döcögős kezdés, majd szárnyalás – Csapatértékelő

Arsenal: Ismét a tavalyi hó -Csapatértékelő

tottenham

Előzmények, szezon kezdete

A tavalyi szezont a Spurs a tabella harmadik helyén zárta némi meglepetésre hiszen megelőzték a nagy riválisokat is, a Chelsea, Liverpool, Manchester City és Manchester United-et is. Ezzel pedig megalapozták az új idényre a Bajnokok Ligája szereplést és bizakodhattak Pochettino tanítványai hiszen az Arsenal mindössze egy ponttal előzte meg őket a második helyen. A Spurs remekül kezdte a szezont a Premier League-ben, de még mielőtt elindult volna bajnokság hintettek egy hatost az olasz Internek.

A bajnokságban egészen a 12. fordulóig veretlenül álltak Pochettino fiai, ekkor a londoni rivális Chelsea ellen hiába vezettek idegenben Alliék a listavezető fordított és győzött ezzel megszakítva a Spurs veretlenségét. Ezt követően a Tottenham ötöt vágott az idén a kiesés ellen menekülő Swansea-nak, majd az Old Traffordon egy góllal maradtak alul a Manchester United ellen. Féltvánál pedig mindössze két vereséggel zártak Pochettino fiai, ami a ligában a Liverpool mellett a második legkevesebb vereség.

A United elleni vereség után komoly lendületet vettek Alliék, öt mérkőzést nyertek zsinórban és a Chelsea csapatának is visszavágtak, 2:0-ra győztek a White Hart Lane-n. Ami a termelékenységet illeti a Spurs 39 alkalommal köszönt be az ellenfeleknek. A csapat szekerét idén Alli és Kane húzza. A mindössze 20 éves angol középpályás már 10 gólnál jár az idei szezonban, a legutóbbi négy mérkőzésen 7 alkalommal talált be. Harry Kane számára nem indult jól a szezon, az első öt fordulóban mindössze kétszer talált be aztán pedig sérülés miatt öt fordulót volt kénytelen kihagyni a Spurs egyik gólfelelőse. Kane sérülése után azonban ismét elkezdte termelni a gólokat 10 mérkőzésen 8 alkalommal volt eredményes ezzel pedig idén is a  csapat első számú gólfelelőse lett.

A középpályán idén is Eriksen aki kiemelendő, a kreatív és technikás középpályás idén már öt gólnál jár, de emelett a társakat is szépen kiszolgálja hiszen már 7 gólpassznál jár a szezon féltávjánál.

A védelem is kiválóan muzsikál Pochettino kezei alatt, erről a 14 kapott gól hűen árulkodik ennél kevesebbet senki sem kapott a bajnokságban, igaz a Chelsea is mindössze ennyiszer kapitulált. A védelemben Pochettino főként Walker, Vertonghen, Rose, Dier és Alderweireld ötössel számol.

Transzfer: Érkezők és távozók

A Spurs komoly erősítéseket hajtott végre az átigazolási időszakban, megszerezték a PL-ben remekül szereplő Southampton játékosát Victor Wanyamát aki remek vételnek bizonyult. Wanyama mellett nem mondható remek vételnek a holland AZ Alkmaar csapatától érkezett Vincent Janssen aki nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mindössze egy gólig jutott 15 mérkőzésen igaz ebből 10-szer csereként lépett pályára. A másik játékos aki nem váltotta meg a világot a londoniaknál a Newcastle csapatától érkező Moussa Sissoko, akiért 30 milliót fizettek. Hiába remekelt a franciaországi Eb-n Sissoko a Spursnél ezt nem tudta kamatoztatni és mindössze 12 mérkőzésen jutott szóhoz, de gólt nem tudott szerezni.

A távozók között komoly nevet nem igazán találhatunk, olyan játékosok távoztak akik a több játéklehetőség reményében kerestek új csapatot maguknak. Ligán belül váltott klubot Ryan Mason aki az újonc Hull Citybe, Nacer Chadli a West Bromwich csapatához igazolt, de Nabil Bentaleb is távozott a Bundesligában szereplő Schalke csapatához, Federico Fazio pedig a Serie A-ba szereplő Roma csapatához igazolt.

tottenham-transfer

Csalódáskeltő Bajnokok Ligája-szereplés

Mint már korábban említettük az elmúlt szezonban elért harmadik helynek köszönhetően a 2016/2017-es szezonban a Spurs a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepelhetett. A londoniak az E jelű kvartettben szerepeltek a BL-ben, a francia AS Monaco, az orosz CSKA Moszkva, és a német Bayer Leverkusen mellett. Pochettino számára azonban nem úgy alakult a nemzetközi szereplés ahogyan az elvárta volna a klubvezetés. A Spurs mindössze a csoport harmadik helyét tudta megszerezni, otthon kikaptak a Leverkusen és a Monaco csapatától is. Eriksenék hiába nyertek mindkétszer az orosz CSKA Moszkva ellen ezzel csupán hét ponttal zártak a csoport harmadik helyén, ezzel pedig tavasszal az Európa-ligában szerepelhetnek Alliék ahol a Gent lesz az ellenfél legjobb 32 között.

Klucsfigura alias csillag születik

Luka Modrics és Gareth Bale után újabb világsztárt nevelhet ki a Tottenham Hotspur csapata, aki nevezetesen az idei szezonban szárnyaló Dele Alli. De ki is pontosan ez a 20 éves játékos aki már az angol válogatottban is bemutatkozott. Nos Alli Milton Keynesben született nigériai apától és angol anyától, és nevelkedett, majd itt is kezdett el futballozni, a helyi MK Donscsapatában. Már 11 éves korában csatlakozott a klub akadémiájához, és 16 évesen mutatkozhatott be az első csapatban. Alli a 2013-14-es idényben játszotta be magát az MK Dons csapatába. Első bajnoki gólját szeptember 28-án a Stevenage elleni 4-1-re megnyert mérkőzésen szerezte. 2014 március 11-én a Notts County elleni 3-1-es győzelem alkalmával mesterhármast szerzett, 17 éves és 11 hónapos volt ekkor. A 2014-2015-ös szezon hozta meg a fordulópontot Alli pályafutásában, augusztus 26-án a angol labdarúgó-ligakupa második fordulójában történelmi, 4-0-s győzelmet arattak a Manchester United ellen. Ekkor már több európai élklub figyelte a teljesítményét. 2015 február 2-án a Tottenham bejelentette, hogy szerződtette, öt és fél évre, mintegy ötmillió fontért. Augusztus 8-án mutatkozott be a Premier League-ben a Manchester United elleni 1-0-s vereség alkalmával, Eric Dier helyére állt be az utolsó 13 percre. Egy hét múlva a Leicester City elleni 1-1 alkalmával az első gólját is megszerezte. November 8-án az Arsenal FC elleni londoni derbin a mérkőzés legjobbjának választották. Első 18 élvonalbeli mérkőzésén öt gólt szerzett, így teljesítményének köszönhetően január 2-án 2021-ig meghosszabbították a szerződését. Dele Alli lett az év fiatal játékos a Premier League-ben a játékosok(PFA) szavazásán a tavalyi szezonban. 

https://www.youtube.com/watch?v=mdB4L6mJvGc

Tabella féltávnál

tabella

Tabella: eredmenyek.com

O.G.