Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Kvartett a legjobbakkal – D-csoport

A kontinenstorna négyszeres győztes, Ghána mellett a csoport tagja még Egyiptom is, amely eddig 7 alkalommal diadalmaskodott, és a Fáraóké ezzel a legtöbb végső győzelem. A D-csoport tagja még az egyszeres ezüstérmes Mali, valamint a korábbról az ugyanezt az elismerést bezsebelt Uganda. Nem kérdés, mely két válogatott a kvartett favoritja, de izgalmas csoportmeccsek várnak a rajongókra ebben a négyesben is.

Az idei Afrika Kupával kapcsolatos többi cikkünk:

Amit az A-csoportról tudni érdemes
Amit a B-csoportról tudni érdemes
Amit a C-csoportról tudni érdemes
Az Afrika-kupa idei rendezője: Gabon
Afrika-kupa: Stadionmustra
Amit az Afrika-kupáról tudni érdemes – történeti bemutató
Ez történt 2015-ben – Visszatekintő

dcsoport

Ghána

Becenév: Fekete Csillagok
Szövetségi kapitány: Avram Grant (izraeli)

Legjobb Afrika Kupa eredmény: Bajnok (1963, 1965, 1978, 1982)

Világranglista-helyezés: 54.

A keret

Kapusok:
Razak Braimah (Cordoba, Spanyolország), Richard Ofori (Wa All Stars) és Fatau Dauda (Enyimba, Nigéria)

Védők:
Harrison Afful (Columbus Crew, USA), Andy Yiadom (Barnsley, Anglia), Baba Rahman (Schalke 04, Németország), Frank Acheampong (Anderlecht, Belgium), (John Boye (Sivasspor, Törökország), Jonathan Mensah (Columbus Crew, USA), Daniel Amartey (Leicester City, Anglia), Edwin Gyimah (Orlando Pirates, Dél-Afrika)

Középpályások:
Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese, Olaszország), Afriyie Acquah (Torino, Olaszország), Thomas Partey (Atletico Madrid, Spanyolország) Mubarak Wakaso (Panathinaikos, Görögország), Christian Atsu (Newcastle, Anglia), Ebenezer Ofori (AIK Stockholm, Svédország), Samuel Tetteh (Leifering, Ausztria)

Csatárok:
Asamoah Gyan (Al Ahli) Jordan Ayew (Aston Villa, Anglia), Andre Ayew (West Ham United, Anglia), Ebenezer Assifuah (Sion, Svájc), Bernard Tekpetey (Schalke 04, Németország)

Ghána válogatottja simán kvalifikálta magát a kontinensviadalra, hiszen 6 selejtezős meccséből 4-et megnyert, ráadásul veretlen maradt, tehát a másik 2 meccsen is legalább ikszelni tudtak a Fekete Csillagok. Ruanda, valamint Mozambik tudott pontot csenni Ghána válogatottjától. Mauritust például földbe döngölte az Avram által irányított nemzeti csapat, amely 7-1-re tudott nyerni a kvalifikáció legelején.

Ugyan négy alkalommal már megnyerte az afrikai kontinens tornáját Ghána, de egyik sem éppen közelmúltbeli siker. Ennek ellenére mégis mindig a végső győzelemre esélyes csapatok között lehet emlegetni, és ez most sincs másként. Gabonban vajon megtörheti a jeget Avram legénysége?
Minden esély megvan erre, ráadásul a legutóbbi öt kiírás során sosem végzett a top 4-en kívül Ghána, vagyis zsinórban a legutóbbi öt Afrika Kupán legalább elődöntőig jutott. Ami ennél is komolyabb – pedig ez sem semmi – az az, hogy 1992-ben, 2010-ben, valamint 2015-ben ezüstérmet szerzett a ghánai válogatott!

Kulcsjátékos
Kétség kívül a West Ham támadója, André Ayew jelentheti a legtöbb veszélyt Ghána ellenfeleire a tornán. A támadótól várhatják a drukkerek a gólokat, és hogy a csapatot akár tovább lője a kiesés szakaszba, viszont a sikerekhez mindenképp szükség lehet Ayew kreatív játékára.

Rajta kívül Asamoah Gyan felelhet még a gólgyártásért, a védelemből pedig nem szabad megfeledkezni a Agyemang-Baduról, az Udinese fontos játékosáról.

Egyiptom

Becenév: Fáraók
Szövetségi kapitány: Héctor Cúper (argentin)

Legjobb Afrika Kupa eredmények: Bajnok (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)

Világranglista-helyezés: 35.

A keret

Kapusok:
Ahmed El-Shennawy (Zamalek), Essam El-Hadary (Wadi Degla), Sherif Ekramy (Al Ahly)

Védők:
Ahmed Fathi (Al Ahly), Ahmed Elmohamady (Hull City, Anglia), Mohamed Abdel-Shafy (Al-Ahli, Szaúd-Arábia), Karim Hafez (Lens, Franciaország), Ahmed Hegazy (Al Ahly), Saad Samir (Al Ahly), Ahmed Dweidar (Zamalek), Ali Gabr (Zamalek), Omar Gaber (FC Basel, Svájci)

Középpályások:
Mohamed Elneny (Arsenal, Anglia), Tarek Hamed (Zamalek), Ibrahim Salah (Zamalek), Abdallah El-Said (Al Ahly), Amr Warda (Panetolikos, Görögország), Ramadan Sobhi (Stoke City, Anglia), Mahmoud Hassan (Royal Mouscron, Belgium)

Csatárok:
Ahmed Hassan (Braga, Portugália), Marwan Mohsen (Al Ahly), Mahmoud Abdel-Moneim (Al-Ittihad, Szaúd-Arábia), Mohamed Salah (AS Roma, Olaszország)

A kvartett másik kiemelt tagja Egyiptom, amely a legtöbb Afrika Kupa-sikerrel (7) büszkélkedhet a torna történetében. Az pedig már csak hab a tortán az egyiptomiak számára, hogy a kontinenstornát zsinórban háromszor nyerte meg a válogatott 2006-tól kezdve.
Egyiptom is simán jutott ki a gaboni tornára, csoportját megnyerve, Nigéria Szuper Sasait pedig 5 ponttal megelőzve!

Újra kijöhet az Afrika Kupán Egyiptomnak a lépés, nagy esélyes szintén a végső győzelemre. A motiváció azért is lehet nagy, hiszen a zsinórban három megnyert torna után mostanáig a legutóbbi 3 Afrika Kupára sem jutott ki Egyiptom nemzeti csapata! Az egyiptomi válogatott ugyanakkor nem csak győzelmek téren a legsikeresebb, de 14 alkalommal jutott el az elődöntőig eddigi szereplései során.

Jó kérdés viszont, hogy melyik arcát mutatja majd meg Egyiptom a tornán – azt a dicsőt, amely zsinórban háromszor nyert, esetleg azt a szenvedőt, amely zsinórban háromszor ki sem jutott a tornára, esetleg az igazság majd a kettő között lesz keresendő?

Egyiptom számára azért mégsem kéne gondot jelentenie a csoportból való továbbjutásnak, akár a végjátékban is érdekeltek lehetnek a válogatott tagjai, sok izgalmak várhatnak Gabonban rájuk.

Kulcsjátékos
A holnap 45.(!) születésnapját ünneplő Essam El Hadary, a válogatott kapusa az oszlopos tag, ő a csapat lelke, ő igencsak képes feltüzelni a társakat, amellett, hogy nagyszerűen végzi a dolgát a kapuban is. Életkorának köszönhetően rekordot dönt a tornán, az eddigi legidősebb Afrika Kupán szereplő – egykori csapattársát – , az akkor 39 éves, öt hónapos és 29 napos Hossam Hassant letaszítva a trónról. Hassan még 2006-ban lett rekorder, amikor Egyiptom újkori sikerei kezdetüket vették. Talán ez egy új dicső időszak kezdete lesz?

Mohamed Salah a gólszerzéshez lesz vélhetően nélkülözhetetlen Egyiptom számára. Az AS Roma támadója klubja egyik legeredményesebb játékosa, így, sokat várhatnak tőle ezen a kontinensviadalon is, ő lehet elöl a csapat motorja.

Rajtuk kívül még érdemes Elneny-re is figyelni, hiszen az Arsenal középpályása is borsot törhet az ellenfelei orra alá.

Mali

Becenév: Sasok
Szövetségi kapitány: Alain Giresse (francia)

Legjobb Afrika Kupa eredmény: Ezüstérmes (1972)

Világranglista-helyezés: 64.

A keret

Kapusok:
Soumaila Diakité and Djigui Diarra (Stade Malien de Bamako), Oumar Sissoko (Orléans, Franciaország)

Védők:
Ousmane Coulibaly (Panathinaikos, Görögország), Hamari Traore (Reims, Franciaország), Molla Wagué (Udinese, Olaszország), Salif Coulibaly (TP Mazembe, Kongói DK), Mohamed Oumar Konaté (RS Berkane, Marokkó), Mahamadou N’Diaye (Troyes, Franciaország), Youssouf Koné (Lille, Franciaország)

Középpályások:
Yves Bissouma (Lille, Franciaország), Mamoutou N’Diaye (Royal Antwerp, Belgium), Lassana Coulibaly (Bastia, Franciaország), Yacouba Sylla (Montpellier, Franciaország), Samba Sow (Kayserispor, Törökország), Adama Traoré (AS Monaco, Franciaország), Sambou Yatabaré (Werder Bremen, Németország)

Csatárok:
Moussa Marega (Vitória Guimarães, Portugália), Kalifa Coulibaly (Gent, Belgium), Moustapha Yatabaré (Karabukspor, Törökország), Bakary Sako (Crystal Palace, Anglia), Moussa Doumbia (Rostov, Oroszország)

Mali szintén igencsak magabiztosan verte az akadályokat a selejtezőben, hiszen csoportját, a C jelűt úgy nyerte meg, hogy 5 ponttal előzte meg Benint, valamint 5 meccsét nyerte meg a 6-ból, 1 döntetlen mellett. Ez a veretlen széria löketet adhatott Mali játékosainak.

Mali eddig 10 alkalommal szerepelt az Afrika Kupán, első alkalommal 1972-ben, amikor azonnal szépen debütált, hiszen második helyen végzett. Érdekes Mali helyzete és talán megítélése is, ugyanis a válogatott 9 tornára jutott eddig csak ki, viszont abból 6 alkalommal legalább az elődöntőig jutott. Kérdés, eléggé elszántak-e a labdarúgók, valamint elég jók-e ahhoz, hogy újra nagyot alkossanak, ilyen csoport ellenfelekkel szemben.

Az 1972-es finálét Kongó ellen veszítették el 3-2-re, amellett, hogy az alábbi években elődöntőztek Mali válogatottjának a tagjai: 1992, 2002 (rendezőként), 2012, 2014, 2013.

Kulcsjátékos
Malinál is vitathatatlan kié, vagy kire hárul ez a szerep. A Crystal Palace-ban futballozó Bakary Sako lehet Mali sikerének az igazi kulcsa, és a csapat legveszélyesebb fegyvere az ellenfelekre nézve. Ugyanakkor Seydou Keita válogatottbéli visszavonulása óta inkább csapatként lehet kifejezetten Malira tekinteni, de Sako-ban lehet a drukkerek és válogatottja legtöbb reménye.

Uganda

Becenév: Darvak
Szövetségi kapitány: Milutin Sredojevic (szerb)

Legjobb Afrika Kupa eredmény: Ezüstérmes (1978)

Világranglista-helyezés: 73.

A keret

Kapusok:
Salim Jamal (Al Merrikh, Szudán), Robert Odongkara (Saint George, Etiópia), Denis Onyango (Mamelodi Sundowns, Dél-Afrika)

Védők:
Timothy Dennis Awany (KCCA, Uganda), Joseph Ochaya (KCCA), Shafiq Batambuze (Tusker, Kenya), Denis Iguma (Al Ahed, Libanom), Isaac Isinde (Unattached), Murushid Juuko (Simba, Tanzánia), Nicholas Wadada (Vipers, Uganda)

Középpályások:
Khalid Aucho (Baroka FC, Dél-Afrika), Mike Azira (Colorado Rapids, USA), Geoffrey Kizito (Than Quang Ninh, Vietnám), William Luwagga Kizito (Rio Ave, Portugália), Tony Mawejje (FC Thotur, Izland), Hassan Wasswa (Vipers SC, Uganda), Moses Oloya (Hanoi T and T, Vietnám), Godfrey Walusimbi (Gor Mahia, Kenya)

Csatárok:
Geoffrey Massa (Baroka FC, Dél-Afrika), Faruku Miya (Standard Liege, Belgium), Yunus Sentamu (Ilves, Finnország), Geoffrey Sserunkuma (KCCA, Uganda), Muhammed Shaban (Onduparaka, Uganda)

Uganda a kvalifikáción a két legjobb csoportmásodik közül lett az egyik az egész selejtezőt figyelembe véve, így jutott ki a gaboni tornára. Fontos megjegyezni, hogy a csoportelső Burkina Faso-val azonosan zárt, de az egymás elleni eredmény nem Ugandának kedvezett a végső összevetésben. Legutóbb 1978-ban szerepelt Afrika Kupán az ugandai válogatott, amikor Ghánában a döntőben maradtak alul. Összességében 6 alkalommal vett részt a kontinenstornán Uganda, először 1962-ben. Régóta várt siker tehát az újabb szereplés az ország számára. A rendezőn, tehát Gabonon kívül Uganda az egyetlen kelet-afrikai ország, amely képviselteti magát a tornán. Hosszú idő után Ghánával is újra találkozik az ugandai nemzeti csapat, amely most revansot vehet az 1978-as döntőbeli vereségért. Uganda szövetségi kapitánya az a szerb Milutin Sredojevic, aki 2001 óta hat különböző afrikai válogatottat irányított.

Nehéz megítélni mi lehet Uganda sorsa a tornán, de akár egy szoros csoport nagy versengésében részt véve a legjobbakban is reménykedhet.

A D-csoport pikanteriája is egyben, hogy Uganda nyitja a D-csoport küzdelmeit az ellen a Ghána ellen, amely 1978-ban le tudta győzni a fináléban az azóta az Afrika Kupáig máig ki nem jutott ugandai nemzeti csapatot.

Kulcsjátékos
Az ugandai hálóőr a fiatal nemzeti csapat legjobbja, akit Afrikában is méltán elismernek. Dennis Onyango okozhat fejtörést majd a riválisok játékosainak, és akadályozhatja meg az ellenfeleket a gólszerzésben. Ha jó formában lesz, akkor talán nehéz lesz túljárni az eszén, persze akkor, ha jól szuperál az ugandai hátsó szekció.

A D-csoport mérkőzései

Január 17., kedd
17:00 Ghána – Uganda
20:00 Mali – Egyiptom

Január 21., szombat
17:00 Ghána – Mali
20:00 Egyiptom – Uganda

Január 25., kedd
20:00 Egyiptom – Ghána
20:00 Uganda – Mali

Nagy Dávid