Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Szűken ugyan, de győzelemmel indított Ghána – VIDEÓVAL

Kedd délután megkezdődtek a D csoport küzdelmei is a 2017-es Afrikai Nemzetek Kupáján. A meccseket a két évvel ezelőtti ezüstérmes Ghána és Uganda összecsapása nyitotta a torna negyedik kvartettjében.

2837Ghánai gólöröm (fotó: Guardian)

Afrika-kupa, D csoport – 1. forduló:

Ghána – Uganda 1-0 (1-0)
Helyszín: Stade de Port-Gentil – Port-Gentil; Vezette: J. Bondo (botswanai)
Gólok: A. Ayew (31′ – büntetőből) ill.
Sárga lapok: ill. Isinde (31′)

Ghána: Razak – Afful, Amartey, Boye, Baba Rahman (Acheampong 39′) – A. Ayew, Thomas, Wakaso, Atsu – J. Ayew (Acquah 86′), Gyan(c) (Badu 73′). Vezetőedző: A. Grant

Uganda: Onyango – Iguma, Wasswa, Isinde (Sserunkuma 70′), Ochaya – Kizito (Shaban 57′) – William, Azira (Oloya 46′), Mawejje – Miya, Massa(c). Vezetőedző: M. Sredojevic

A mérkőzés első kapura tartó lövésére nem kellett sokat várni, az ugandai Mawejje kínálta meg a ghánai kaput, de lövését fogta Razak. Aztán annak rendje és módja szerint átvette az irányítást Ghána válogatottja, ahogy ez esélyesként elvárható is volt tőlük. Első veszélyes lehetőségük a csapatkapitány Asamoah Gyan nevéhez fűződik: a 32 éves támadó remek beadást kapott, de fejese célt tévesztett. Nagyjából tíz perccel később ismét a “Fekete Csillagok” veszélyeztettek, ezúttal André Ayew tüzelt, de Onyango védeni tudott! A 31. percben aztán mégis csak bajba került az ugandai csapat: Isinde először is eladta a labdát saját tizenhatosán belül, majd szabálytalankodott ellenfelével szemben. A botswanai játékvezető a 11-es pontra mutatott! André Ayew állt oda, és higgadtan az elmozduló kapus helyére lőtte a labdát. 1-0, előnyben a ghánai válogatott!
Akadt még érdekes esemény a félidőben. Az egyik sajnálatos dolog volt, ugyanis a ghánaiak balhátvédje, Baba Rahman kért cserét egy sérülés miatt. A másik momentumot Uganda helyzete jelentette, az ő színeikben játszó William lőtt kapufát, amivel majdnem egalizált a piros mezes csapat, de végül mégis csak egy gólos ghánai vezetéssel vonultak pihenőre a felek.

A szünetben cserélt Sredojevic vezetőedző, és igyekezett frissíteni az ugandai együttesen. Azonban így sem voltak képesek elegendő nyomást helyezni Avram Grant csapatára a “Darvak”, noha a labda jóval többet volt náluk a második játékrészben. Komoly lehetőségre a komplett félidő alatt sem futotta Ugandától, és Ghána is alaposan visszavett, inkább az eredmény megtartására törekedett. Az első félidőhöz képest egy jóval eseménytelenebb másodikat láthattak a nézők, az eredmény pedig nem is változott, így Ghána megnyerte első csoportmeccsét, ha nyögvenyelősen is.

Videón Ayew gólja:

https://www.youtube.com/watch?v=JQ3CfSb5gDs

Szerző: Draskovics Tamás