Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

“Guardiolának nincsenek meg a hozzávalói a sikerhez.”

Csúfos vereséget szenvedett el a hétvégén a Manchester City, amely Pep Guardiola vezetésével 4-0-ra kapott ki az Everton otthonában. A bajnokságban az 5. pozíciót foglalják el és 10 pont a lemaradásuk az éllovas Chelsea mögött – nem túl előkelő helyzet. A Sky Sports erről kérdezte állandó szakértőjét Guillem Balague-ot, aki egyébként életrajzi könyvet is írt Guardioláról.

guardiola-manchester-city-pep_3408830

“Amikor egy 5-0-ás West Ham elleni siker után 4-0-ra kikapnak az Evertontól, az első következtetés amit levonsz: ez nem Guardiola csapata. A következő kérdés pedig: Megtudja-e oldani a helyzetet és helyre tudja-e rakni a gárdát úgy hogy az tényleg egy Guardiola-csapatnak tűnjön?”

“A legtöbb ember szerint azért bukik meg, mert ez egy teljesen más stílusú bajnokság. Hiszem, hogy ez egy folyamat része, melynek során lassan megismeri a játékosokat és a ligát is. Szerintem most az történik, hogy a szakács nem képes a legjobb ételt előállítani a megfelelő hozzávalók nélkül – márpedig neki most nincsenek meg azok a játékosok, akikre szüksége lenne. A klubnak felelősséget kell vállalnia ezért és a nyáron jobb embereket kell szerződtetniük. Vagy csak simán nem lemaradni olyanokról, mint Laporte.”

“Kontroll – irányítani a játékot és a játékosok körüli világot – Pep számára ez nagyon, nagyon fontos. Ez viszont egy nagyon érzelmes liga, ahol a szurkolók is hatással vannak a teljesítményekre, ahol a játékvezetők nem mindig következetesek, ami miatt nincs meg a kellő balansz. Nehezebb uralni a játékot, amikor sokkal gyakoribbak a hosszú indítások. Akárhogy is, ez egy egészen másfajta teszt, mint amikben Guardiolának eddig része volt, de ezt privátban és nyilvánosan is elmondta már. Épp ezért jött Angliába.”

“Van egy probléma az elvárásokkal: sokan azt gondolták, Pep idejön és megváltoztatja a futballt. De mondott ő ilyet? Nem, ő azt mondta, megnézi mire lesz képes, változtatni akar. És ez egy másik oldala az elvárásoknak, mert sokan mondogatják minden vereség után, hogy megbukott. De miben bukott meg? Csak két ponttal vannak lemaradva az Arsenal, és hárommal a Spurs és a Liverpool mögött – márpedig mindenki nagyon jókat mond a Poolról és a Tottenhamről. Az tény, hogy a Chelsea 10 ponttal előzi meg őket, de ez magyarázható azzal is, hogy ők nem szerepelnek egyik európai kupasorozatban sem.”

“Érdekes az is, hogy a sajtó rengeteg negatívumot ír Guardiolával kapcsolatban, hogy az emberek szerint mit kellene csinálnia – ahelyett, hogy megnéznék, mi van a kezében. És a játékosok/hozzávalók itt kulcsfontosságúak – valóban megvan amire szüksége lenne? Valószínűleg nem. Csak két új játékossal állt ki az Everton ellen, a többiek mind a tavalyi szezonról maradtak meg. Átlagéletkoruk 28 év.”

“Az én  meglátásom szerint sok játékosa nem tudja, vagy nem akarja megtenni azt, amit kérnek tőle, ez pedig nyilván nem segít. Könnyebb lenne fiatalokkal dolgozni, akik könnyebben formálhatók, alakíthatók. Összességében, szerintem az ötletek megvannak, végre kell hajtani bizonyos korrekciókat és Guardiolának tanulnia kell a mostani tapasztalataiból. De megvannak számára azok a hozzávalók, amikkel oda tudja vezetni a csapatot, ahova szeretné?”