Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Van Gaal visszavonul

A holland edző, Luis van Gaal egy interjúban jelentette be, hogy nem szeretne már visszatérni edzőként, ezért inkább befejezi a karrierjét. 

1484603059_051642_1484603230_noticia_normal

Forrás: AS

A holland tréner korábban az Ajax, a Barcelona, az AZ Alkmaar, a Bayern Munich, a Manchester United és a holland válogatott edzője is volt. Legutóbb a Vörös Ördögöknél szolgált, ahonnan menesztették a nem túl jó eredmények miatt, és azóta sem állt munkába más csapatnál. Van Gaal egy holland lapnak, a De Telegraafnak  adott interjújában jelentette be, hogy nem szeretne tovább edző lenni, ezért visszavonul a futballtól. 

“Már egy ideje gondolkodtam azon, hogy abba kellene hagynom, de eddig mindig adtam magamnak egy kis haladékot. Most viszont úgy gondolom, hogy nem fogok visszatérni edzőként.”

Elmondása szerint döntésében nagy szerepet játszott a család, ezen belül is a veje halála, aki a múlt hónapban hunyt el. Nemrégiben kapott egy nagyobb összegű ajánlatot Ázsiából, de azt is elutasította, ugyanezen okokra hivatkozva.

Karrierje elején az AZ Alkmaarnál és az Ajaxnál volt asszisztens, majd az utóbbinál 1991-ben kinevezték edzőnek Leo Beenhakker helyére. Hat évet töltött itt, ami alatt három holland bajnoki címet, egy Holland kupát, három holland Szuperkupát, egy Bajnokok Ligáját, egy UEFA-kupát és egy UEFA-szuperkupát is nyert. 1997-ben a Barcelonához hívták edzőnek, és el is fogadta az ajánlatot és három szezont töltött itt. A katalánokkal két spanyol bajnoki címet, egy Király-kupa és egy UEFA-szuperkupa trófeát nyert. Ezután két évig holland szövetségi kapitány volt, de miután nem tudták kvalifikálni magukat a 2002-es világbajnokságra, visszatért a Barcelonához, ahonnan fél után menesztették. Két év kihagyás után 2005-ben az AZ Alkmaar vezetőedzője lett. Négy évet töltött itt, és végül 2009-ben sikerült megnyernie a holland bajnokságot a csapattal. Ez volt az oka annak, hogy még abban az évben a Bayern München edzője lett. Németországban már kevésbé volt sikeres, két év alatt csak egy Német kupát és egy német Szuperkupát tudott felmutatni. 2012-ben ismét búcsút intett a klubfutballnak, és másodjára is szerencsét próbált a válogatottnál, ami sikeresebb volt az első alkalomnál. Kijutott a csapattal a 2014-es világbajnokságra, ahol a bronzérmet szerezték meg. Még ebben az évben nevezték ki a menesztett David Moyes helyére a Manchester United csapatában vezetőedzőnek. Sokan várták tőle a megváltást, hogy visszahozza a “fergusoni időket”, de ahogy elődjének, neki sem sikerült. Egy FA-kupát tudott nyerni a csapattal, majd két év múlva őt is elküldték.

Szigeti Andrea