Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BBC vs MSN – A nagy összehasonlítás!

msnbbcA jelenkori modern futball két leghíresebb és legeredményesebb támadótriójával az FC Barcelona és a Real Madrid rendelkezik. Előbbi az MSN (Messi-Suarez-Neymar) névre hallgat, míg utóbbi Benzema, Bale és Cristiano Ronaldo után a BBC mozaikszavat kapta. A transfermarkt.de adatira támaszkodva hátunkra vettük a két trió eddigi teljesítményét, s a számok nyelvén összegeztünk. 

Kezdetek

Benzema és Ronaldo már régi bútordarabnak számít a Bernabeu gyepén, a trió utolsó tagja Bale 2013 második felében érkezett meg Madridba, ekkor alakult meg a BBC. A túloldalon ekkor még csak Messi és Neymar erősítette a katalánok keretét, a brazil kicsivel Bale előtt érkezett meg a spanyol futballközegbe. Az MSN egy évre rá 2014 nyarán állt össze, az akkor még harapás miatti eltiltását töltő Suarez a Liverpool mezét cserélte a katalánokéra. Ez volt az a pillanat a futballtörténelemben, amikor életre hívódott az MSN és a BBC rivalizálása. Statisztikai szempontból tehát a 2014/15-ös szezon kezdetétől számítva vethetjük össze a két trió teljesítményét, melyet összegeztünk és szezonokra bontva is megmutatunk egy-egy táblázat segítségével, melyben látható, hogy az adott szezonra, vagy időszakra kivetítve az egyes játékosok hány tétmérkőzésen szerepeltek minden sorozatot figyelembe véve és ezeken hány gólt szereztek, illetve hány gólpasszt osztottak ki a csapattársaknak. Az egyéni produktum mellett a triók összteljesítményét is összegeztük, majd pedig két hatékonysági szegmens szerint vetítettük ki az eredményességet. Az egyik egy egyedi számítású hamis “gólátlag”, a másik pedig egy hatékonysági átlag.

Képletek a számításokhoz

Fontos és mindenképpen kiemelendő, hogy az ÖSSZESEN elnevezésű sor és a MECCS oszlop találkozásánál a három játékos meccsszáma van összeadva. Ez nem más, mint egy összeadott szereplési összegzőszám. Az össz pontszámot pedig a gólok és gólpasszok összeadása eredményezi.

* Hatékonysági átlag = össz pontszám osztva az összes szerepléssel
* Hamis “gólátlag” = Összesen szerzett gól osztva az összes szerepléssel

maxresdefault

Az első szezon összképe áll a legközelebb egymáshoz, itt a legjobb az összehasonlítási alap, hiszen a két trió szereplésszáma szinte teljesen hasonló. Ellenben majd látható lesz, hogy a tavalyi és az idei számok egy kicsit fals képet mutathatnak a sérülések miatt. Ezért is fontosak az átlagok és nem csak a puszta számok. A 2014/15-ös szezonban Luis Suarez játszott a legkevesebb mérkőzésen, köszönhetően annak, hogy harapás miatti eltiltását töltötte egy darabig. Láthatjuk, hogy az MSN gólok és gólpasszok tekintetében is felülmúlta a BBC-t, míg egyénileg CR7 volt a legeredményesebb, ám ha a gólpasszokat is nézzük, akkor Messi gyűjtötte “csapatának” a legtöbb pontot.

2014/15

201415

Tavaly azonban Bale és Benzema is sérülésekkel nyűglődött, ezáltal a BBC szereplésszáma sokkalta alacsonyabb, mint az MSN esetében. Ha szimplán a lőtt gólok számát nézzük, akkor hatalmas különbséget láthatunk, ám a hamis gólátlag pontosan megmutatja a számunkra, hogy  összességében szereplés arányosan amit a BBC összehozott az nem is annyira tér el az MSN fantasztikus teljesítményétől. Persze fontos dolog, hogy itt arányokról beszélünk. Azt viszont látnunk kell, hogy a hatékonysági átlagot tekintve igen jelentős különbség van a két együttes között, az MSN tagjai sokkalta több kulcspasszal, asszisztal látták el egymást és csapattársakat. Egyébként Suarez volt a legeredményesebb, a katalán játékosok gólpassz mutatója pedig valami elképesztően egységes és lenyűgöző. Persze ez az adott csapat játékszisztémáját is mutatja burkoltan.

2015/16

201516

Idén a képlet még nem annyira torz, ám szinte biztosan azzá fog válni Gareth Bale kiválásával, a 100 millióért vett walesi hosszú időre harcképtelenné vált, így pedig a két trió összehasonlítása ebben a bajnoki évadban gyakorlatilag úgy fest, hogy okafogyottá válik. A számok érdekesek, hiszen láthatjuk, hogy a csapat jó szereplése nem csak a BBC formáján múlik. A középpálya és a kiegészítőemberek, roppant sokat tudnak hozzátenni a csapat eredményességéhez, s minél több lábon áll egy bástya, az annál stabilabbnak számít. Lionel Messi elképesztő ütemben termeli a gólokat, Neymar pedig a gólpasszokat.

2016/17

201617

Röviden és tömören, ami az összesített statisztikát illeti a párharc létrejötte óta, az MSN mind gólok és mind pedig gólpasszok tekintetében jobban áll és ha hatékonysági átlagokat vonunk, abban is erősebb. Ezen periódusban egyénileg Cristiano Ronaldo a legeredményesebb, Messi pár találattal elmarad. A legtöbb gólpassz azonban az argentin nevéhez fűződik, aki így toronymagasan a legtöbb pontot hozza egyénileg a triókból.

Összesen

Összes