Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Jégkorongos mintára – van Basten

Érdekes ötlettel rukkolt ki a 2026-os, 48 együttes részvételével megrendezendő világbajnokság csoportmeccseire Marco van Basten, a FIFA technikai igazgatója.

van Basten a jégkorongból merítene. -fotó: sportmonitor.info

van Basten a jégkorongból merítene. -fotó: sportmonitor.info

Nemrégiben mi is beszámoltunk róla, hogy a FIFA-tanács egyhangúan elfogadta Gianni Infantino beterjesztését, miszerint a jelenlegi 32 helyett 48 válogatott vehet részt a 2026-ban rendezendő világbajnokságon. Emellett természetesen szó esett a csoportmérkőzések kimenetelét eldöntő tizenegyes-párbaj lehetőségéről is, ám Marco van Basten, 1988 aranylabdása inkább amolyan jégkorongos mintára a szétlövéssel döntené el a győztest. „A szétlövés során minden csapat ötször próbálkozhatna úgy, hogy egy-egy játékos 25 méterről rávezeti a kapusra a labdát, és nyolc másodpercen belül lő.” – vázolta elképzelését a holland legenda a német Sport-Bild hasábjain.

Ugyanakkor nem ez lenne az egyetlen javaslata, hiszen például az időhúzás kiküszöbölésére, valamint a sárga lap kiváltását is megvalósíthatónak tartja. Szerinte az utolsó tíz percben nettó játékidőt lehetne alkalmazni, míg a sárga cédula helyett időbüntetést vezetne be. A lesszabályt pedig akár el is töröltetné.

Hogy ezen újítások közül bármelyik is bevezetésre kerül, az a jövő zenéje, ám az biztos, hogy ezekkel tovább romlana a futball hagyománya. Az elmúlt években több forradalmi újítás is betört a labdarúgás világába, például a gólvonaltechnológia, nemrégiben pedig – ugyan kísérleti jelleggel – a videóbíró alkalmazása. Ez utóbbin igencsak sok finomítani való van, de nem kétséges, hasznos lehet a jövőben.

Gavalovits Sándor