Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A világ 20 leggazdagabb klubja

A Deloitte minden évben kiadja a “Football Money League” tanulmányát, amelyben közzéteszi, hogy melyek a leggazdagabb klubok a világon. A Real Madrid vezette hosszú évekig a listát, 2016-ban viszont átvette a helyét a Manchester United.

1484811792_351163_1484812372_noticia_normal

Forrás: AS

11 év dominancia után nem a Real Madrid tudhatja magáénak a világ leggazdagabb klubja címet, ugyanis a Manchester United elhódította tőlük. A Vörös Ördögöknek az előző szezonban 689 millió euró bevételük volt. Hiába szerepeltek rosszul a bajnokságban és csúsztak le a  Bajnokok Ligája indulásról is, a reklámértékük még így is a legnagyobb a világon. A Real Madridot még a Barcelona is megelőzte a listán 620,2 millió euróval, igaz csak 100.000 euró a különbség a két klub között, így a királyiak a harmadik helyet foglalják el a listán 620,1 millió euróval. Érdekességképpen, ugyanez a három klub szerepelt az élen az 1996/97-es szezon után is, amikor a Deloitte először adta ki a tanulmányt. A United akkor még 88 millió euróval állt azt élen, ami kevesebb, mint amennyibe Paul Pogba került.

A Manchester United első helye viszont veszélyben lesz, ha ismét nem tudják kvalifikálni magukat a Bajnokok Ligájába. Hiába kapnak rengeteg pénzt a Premier League közvetítésekből. Idén lépett életbe az angol bajnokik közvetítésének egy új módja, ami alapján az is bele fog számítani a a közvetítési díjakba, hogy hányadik helyen áll a csapat.

A világ 20 leggazdagabb klubjait a következő táblázat mutatja. Az első oszlopban az látható, hogy a 2015/16-os szezonban milyen bevétele volt a klubnak, a második pedig azt, hogy az előtte lévő szezonban mennyi volt ez az összeg. A harmadik oszlopban az látszik, hogy hány százalékkal nőtt a bevételük az előző szezonhoz képest. A negyedik oszlopban a meccsenkénti átlagos bevételt mutatják, az ötödikben a televíziós közvetítési díjakat, a hatodikban a reklám bevételeket, míg az utolsó oszlopban azt, hogy hányadik helyen állt az előző szezonban.


NévtelenNévtelen

Forrás: AS