Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Kamerun 15 év után lett Afrika legjobbja – videóval

Vasárnap rendezték a 2017-es  Afrikai Nemzetek Kupájának utolsó mérkőzését a döntőt Libreville-ben közel teltház előtt. A döntőben a nyolcadik címére hajtó Egyiptom és 2002 után ismét a csúcsra vágyó Kamerun nemzeti tizenegye csapott össze.

_93973276_nicolasnkoulouiscongratulated_afp

Egyiptom – Kamerun 1:2 (1:0)
Helyszín: Stade d’Angondjé (Libreville) Vezette: Sikazwe
Gólszerzők: Elneny (22.) ill. N’Koulou (59.), Aboubakar (88.)
Sárga lapok: Sobhi (90+2.) ill. Fai (90+2.)
Kiállítás:

Egyiptom: El Hadary – Elmohamady, Hegazy, Gabr, Fathi – Hamed, Elneny – Salah, El Said, Trezeguet (Sobhi 66.) – Warda Szövetségi kapitány: Cúper

Kamerun: Ondoa – Fai, Teikeu (N’Koulou 32.), Ngadeu, Oyongo – Siani, Djoum – Bassogog, Zoua (Mandjeck 90+4.), Moukandjo – Tambe (Aboubakar 46.). Szövetségi kapitány: Broos

Tizedik alkalommal mérte össze tudását az Afrikai Nemzetek Kupáján Egyiptom és Kamerun válogatottja.Legutóbb a 2008-as fináléban csaptak össze a felek, akkor Egyiptom bizonyult jobbnak. A Gabonban megrendezésre kerülő tornán Egyiptom nyolcadik győzelmére hajtott az Afrikai Nemzetek Kupájának történetében, míg Kamerun 2002 után szerette volna ismét a magasba emeleni Afrika legjobbjának járó trófeát.

A döntő első lehetőségét a 2. percben a fáraók dolgozták ki, El-Said középre tartó lövését Ondoa könnyedén hárította. Öt perccel később Kamerun is először került helyzetbe, Siani távoli kísérletét, amely a jobb sarokba tartott El Hadary védte könnyedén. Az első negyedóra kiegyenlített játékot hozott, 1-1 lehetőséggel mindkét oldalon. A 21. percben a Roma sztárja Salah remekül passzolt az Arsenal játékosa Elneny elé, aki becseleszte magát a tizenhatoson belülre amivel ziccerbe került, Ondoa hiába fogta a szöget a jobb kapufánál Elneny remekül helyezte a lövést és a jobb felsőbe vágta az egyiptomiak vezető találatát. A gólt követően Kamerun próbálta nyomás alá helyezni az egyiptomiakat, de nem igazán tudtak helyzetet kialakítani az első játékrészben ezzel pedig a fáraók egygólos vezetésével mehettek szünetre a csapatok.

A második játékrészben a kameruni szövetségi kapitány rögtön egy cserével indított és pályára küldte a török Besiktas támadóját Vincent Aboubakart. Kamerun aktívabbak lett a második játékrészben és folyamatasoan vette át a játék irányítását, a játék töbnnyire az egyiptomi térfélen folyt a második játékrész első felében. A kameruni nyomásnak az 59. percben meg is lett az eredménye, ekkor Moukandjo adta ívelte középre a labdát és a csereként beálló  N’Koulou fejelt az egyiptomi kapuba védhetetlenül. A gól után Egyiptom nem nagyon tudott komoly lehetőséget kidolgozni, míg Kamerun teljesen átvette  a játék irányítását és veszélyesebben is futballoztak. Sokáig komoly helyzet nélkül maradtunk a találkozón. Talán már mikor a csapatok beletörődtek a döntetlenbe érkezett a kameruniak csoda cseréke Aboubakar és egy szép esernyőcsellel verte át védőjét és kilőtte a jobb alsó sarkot, amivel megnyerte 15 év után az Afrika-kupát Kamerun válogatottjának. A Szelídíthetetlen Oroszlánok ezzel ötödik alkalommal nyerték meg a tornát 1984, 1988, 2000, 2002 után.

https://www.youtube.com/watch?v=MmHWsuZokWE

https://www.youtube.com/watch?v=tRmlsQmK718

https://www.youtube.com/watch?v=uX1uHtqTKt4

Képek: theguardian.com

O.G.