Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa 2017: Legek, érdekességek és statisztikák

A 2017-es Afrikai Nemzetek Kupájának fináléját követően eljött az idő, hogy számba vegyük mi is történ az idei tornán. Cikkünkben bemutatjuk a torna legjobb játékosát és álomcsapatát valamint pár statisztikai mutatót is bemutatunk. A tornát összegző cikkünkről bővebben ITT olvashatnak.

skysports-cameroon-afcon-africa_3885558

A 2017-es torna számokban

A január 14-től egészen február 5-ig Gabonban megrendezésre kerülő tornán 16 csapat részvételével zajlott. A tornán összesen 32 mérkőzést rendeztek meg, ezalatt 66 alkalommal zörrent meg a háló a találkozókon, ami mérkőzésenként 2,06-os gólátlagot jelent. Ami az egyéni statisztikákat illeti a torna legeredményesebb játékosa meglepetésre a három gólig jutó kongói Junior Kabananga lett három találattal. Két gólig jutott olyan nagy nevek, mint például az algériai válogatott két sztárja Riyad Mahrez, Islam Slimani, a szenegáli Sadio Mané, a ghánai André Ayew, az egyiptomi Mohamed Salah, valamint a házigazdák sztárja Pierre-Emerick Aubameyang. Ami az előkészítéseket illeti, öt játékos is két assziszttal jeleskedett a tornán, nevezetesen a kameruni Moukandjo, az egyiptomi Salah, a szenegáli Balde, a togói Ayite és a marokkói Fajr.

Támadás és a védelem statisztikái

Az egyéni statisztikák után térjünk is át a csapatok statisztikáira, az egyik legfontosabb mutató természetesen a lőtt gólok amiben természetesen a győztes Kamerun bizonyult a jobbnak 12 találattal, amiben a Szenegál elleni 5:4-re megnyert büntetők is benne vannak. A  “Szelídíthetetlen Oroszlánok” 75 lövésből érték el ezt a gólszámot a tornán, amiből 25 talált kaput, a kameruniak labdabirtoklási mutatója átlagban mérkőzésenkén 51% volt. Az idei torna legjobb védelmét Szenegál, Mali és a házigazda Gabon válogatottja vonultatta fel, mindössze két kapott góllal. Szenegál már a negyeddöntőben búcsúzott a tornán veretlenül a későbbi győztes Kamerun ellen. A házigazda Gabon a csoportkörben három döntetlennel búcsúzott a tornától, ezek közül két mérkőzésen is 1:1-es döntetlent értek el Aubameyangék.

Ami a lapokat illeti a tornán összesen 85 lapot osztottak ki a játékvezetők, ebből 84 sárgát és ami elég hihetetlennek tűnnik, hogy mindössze egyetlen kiállítás volt a tornán amit a kongói DK védője Mutambala kapott. Csapatok közül Kamerun gyűjtötte be a legtöbb lapot a tornán, összesen 12 sárga lapot kaptak a Szelídíthetetlen Oroszlánok, de rajtuk kívül Burkina Faso és .  Játékosokra bontva Moukandjo, Fathi, Abdennour, Kabore, Kouyate, Collins, Ghoulam, Mandjeck, Mutambala, Soares, Kahraba és Hamed is két-két lapot gyűjtött be. A legtöbb szabálytalanságot szám szerint 138-at Kamerun, 103-at Marokkó és 100 szabálytalanságot Burkina Faso játékosai követtek el a tornán.

A torna három legaktívabb válogatottja ami a lövések számát illeti Burkina Faso, Kamerun és Szenegál volt. A legtöbb lövést Burkina Faso válogatottja produkálta 76 lövéssel amiből 30 talált kaput, a torna győztese Kamerun 75 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel ebből 25 talált kaput, a harmadik legtöbb lövést Szenegál válogatottja produkálta 65 lövéssel amiből 24 találta el a kaput.

A tornán két öngól is született, melyeket az algériai Mandi érte el Tunézia ellen, valamint a guineiai – bissaui Rudinilson-Silva érte el Burkina Faso ellen.

A torna legjobbjai

A torna legjobbjaa mindössze 21 éves kameruni szélsőt Christian Mougang Bassogog lett. A kameruniak új sztárja, aki Európában Dániában futballozik az AaB Fodbold csapatában 2015 óta, előtte a Wilmington Hammerheads FC  valamint a kameruni Rainbow FC játékosa volt a fiatal szélső. Bassogog 2016 óta szerepel a kameruni nemzeti csapatban és az idei tornával egybevéve összesen kilenc mérkőzésen lépett pályára és két gólig jutott, az idei Afrikai Nemzetek Kupáján Ghána ellen találta a kapuba a 21 éves tehetség.

Cameroon-Bassogog0205_large

 A torna álomcsapata

Fabrice Ondoa (Kamerun, Sevilla B) – Kara Mbodji (Szenegál, Anderlecht), Ahmed Hegazy (Egyiptom, Al Ahly), Michael Ngadeu Ngadjui (Kamerun, Slavia Praha) – Charles Kaboré (Burkina Faso, Krasnodar), Daniel Amartey (Ghána, Leicester), Bertrand Traoré (Burkina Faso, Ajax), Christian Atsu (Ghána, Newcastle United), Mohamed Salah (Egyiptom, AS Roma) – Christian Mougang Bassogog (Kamerun, AaB), Junior Kabananga (Kongói DK, Astana)

_88948502_gabonmascot

Samba a fekete párduc volt a torna kabalfigurája…

 TOP 10: a torna 10 legszebb találata

https://www.youtube.com/watch?v=9QWseKd-OMo

O.G.