Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Új királya van Párizsnak…!

Párizsban igen stabil alapokra helyezték 2011 nyarán a Paris Saint-Germain jövőjét, amikor is  Nasser Al-Khelaifi megvette a patinás klubot. A katari befektető, aki egyben a klub elnöke is lett, nagyon komoly euró milliókat invesztált és invesztál a labdarúgócsapatba a mai napig. Zlatan Ibrahimovic karizmatikus személyét minden bizonnyal senkinek nem kell bemutatni, a hórihorgas svéd franciaországi regnálása alatt többször hasonlította magát egy-egy uralkodóhoz. Volt ő Párizs királya, császára, sőt még az Eiffel-tornyot is lecserélte volna egy Zlatan szoborra. Az  idő azonban múlandó, ahogy a történelemben, úgy a jelenben is új és új uralkodója van a városnak. A svéd nimbusza talán hamarabb megkopott, mint azt bárki is gondolta, ennek oka pedig roppant egyszerű. Úgy hívják: Edinson Cavani

Párizs új királya

Zlatan Ibrahimovic egy roppant megosztó személyiség, flegma és szókimondó stílusa miatt sokan elítélik. Többen nemes egyszerűséggel egy bunkó parasztnak tartják, másoknak pedig bejön az az egyedi és karakán stílus, amit képvisel. Egy biztos, a mögöttünk álló évtized egyik legjobb és legeredményesebb labdarúgója. Pályafutása klubszinten közelít az 500. találatához, mellyel a jelenleg aktív labdarúgók között Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mögött a harmadik legeredményesebb.  Jelenleg a Manchester United labdarúgója, s 35 évesen sem lóg ki a mezőnyből a fiatalok között.

Párizsi regnálása 2012 nyarán kezdődött és 2016 nyarán ért véget. Összességében négy teljes szezont töltött el a PSG mezében, ez idő alatt pedig 180 mérkőzésen 156 gólt szerzett és beírta magát a klub történelemkönyveibe. A 2013/14-es szezontól fogva egészen távozásáig egy csatárduót alkottak Edinson Cavanival. Az uruguayi kiváló statisztikákkal rendelkezett, ám mégis eltörpült Zlatan Ibrahimovic mellett. A svéd távozásával megnyílt előtte a lehetőség, hogy kezébe vegye a gyeplőt és megmutassa, hogy “elnyomás” nélkül mire is képes. Az idei szezonban jegyzett  32 gólja önmagáért beszél 31 meccset követően. A szezonnak pedig még közel sincsen vége. Bátran kimerjük jelenteni, hogy Párizsnak új királya van!

zlatancavani

Cavani statPalermo: Egy ifjú uruguayi érkezése

Idén télen, pontosan január 19-én volt tíz esztendeje annak, hogy Edinson Cavani beregisztrálásra került az európai futballtérképen. Az akkor 20 esztendős labdarúgó 5 millió euró ellenében hagyta el nevelő együttesét Danubio FC-t és tette át székhelyét Palermóba. Téli fecskeként és roppant fiatalon az első fél szezonban 7 meccsen kapott lehetőséget, ezt pedig 2 góllal hálálta meg. Első európai és egyben Serie A találatát a Fiorentina ellen jegyezte, mely akkor pontot ért. Első teljes szezonjában (2007/08) minden sorozatot figyelembe véve 37 mérkőzésen jutott szóhoz, a gólzuhatag pedig elmaradt, 5 gólig jutott. Az ezt követő egy-egy évben egyaránt valamivel több, mint tíz bajnoki találat fölött zárt, teljesítményével pedig több csapat figyelmét is felkeltette. Végül a Napoli lett a befutó. Először egy 5 millió eurós kölcsönszerződést írtak alá a felek, majd ezt követően a nápolyiak igen jutányos áron, mindössze 12 millió euróért szerezték meg az akkor 23 esztendős gólfelelőst.

Napoli: Új sztárcsatár az európai futballtérképen

A kölcsönszerződésben eltöltött egy szezon remekül sikerült, bemutatkozott és 7 gólt szerzett az Európa-ligában, míg a Serie A-ban a 28 gólos Di Natale mögött 26 találattal ezüstcipős lett. Nem csak ő, hanem a Napoli is jól szerepelt, bronzérmes lett, így indulhatott a Bajnokok Ligájában. Ekkor már Cavani saját labdarúgóként utazott a fedélzeten. A 2011/12-es szezonban Coppa Italia győzelemre vezette csapatát és 5 góllal a sorozat gólkirálya lett. A Bajnokok Ligájában 5 góllal debütált 8 meccsen, míg a bajnokságban 23 találattal Diego Milito és Zlatan Ibrahimovic mögött végzett. Utolsó nápolyi évében pazarul teljesít, 29 bajnoki góllal toronymagasan lett gólkirály, a szezon egészét pedig 43 tétmeccsen lőtt 38 találattal zárta. Majd jött a hatalmas terveket szövögető Paris Saint-Germain ajánlata, melyre sem a Napoli, sem pedig Cavani nem tudott nemet mondani.

PSG: “Elnyomás” után kiteljesedés

A franciák 64,5 millió eurót tettek le érte az asztalra, amivel minden idők egyik legdrágább igazolása lett. Ekkor állt össze az Ibrahimovic-Cavani csatárduó, mely úgy száguldozott a gall ligában, mint egy IC-vonat. Az alcímben jegyzett elnyomás jelző persze némileg túlzás, hiszen Cavani PSG mezben is kiváló statisztikákat hozott, az emberek mégis Zlatan Ibrahimovicról beszéltek és a mögöttünk álló három szezont a svéd klasszissal azonosítják. Az uruguayi első párizsi éve kissé döcögősebbre sikeredett, már ha lehet ezt mondani 25 gól (ebből 16 bajnoki) margóján. Hiába, a Serie A gólkirályi cím magasra tette a lécet. Hasonlóan, ám picivel eredményesebbre sikeredett a második párizsi év, azonban a 31 gólból újfent  “csak” 18 volt bajnoki találat, mely tízzel elmaradt az éppen aktuális gólkirályétól. Tavaly aztán újfent hozta stabil teljesítményét, 25 gólt szerzett, ebből pedig 19 a bajnokságban, ám mindenki Zlatan Ibrahimovic 50 gólos teljesítményéről zengett díszhimnuszokat. A történet pedig innentől egészen friss és ropogós, hiszen megérkeztünk a jelenbe, a 2016/17-es szezonba, amikor is Ibrahimovic már a Manchester United szerelésében rugdossa a gólokat, Edinson Cavani pedig éppen kiteljesedik és készül “koronázási ceremóniájára.” Ha önmagában azt nézzük, hogy Cavani három szezon alatt lőtt 81 gólt, csettintünk egyet és azt mondjuk, hogy ez zseniális. Tényleg az! Viszont minden Ibrahimovicról szólt ez idő alatt. A svéd 121 találatot szerzett, a sajtó pedig megőrült ért, a góljaiért és a nyilatkozataiért.

A jelen: Párizs “királya” 2018-ig regnálhat…

A feltételes mód két dolog miatt van. Az egyik, miszerint közel sem biztos, hogy a 30 éves gólfelelős tudja tartani jelenlegi formáját, a másik pedig, hogy lassan esedékes lesz a hosszabbításról tárgyalni, hiszen jövő nyáron lejár a felek közti kontraktus. Egy azonban biztos, Edinson Cavani a jelenben él, és a párizsi szurkolókkal egyetemben nagyon élvezi azt. A bajnokságban 23 meccsen lőtt 25 góljával toronymagasan vezeti a góllövőlistát, a szezon egészét nézve pedig 31 meccsen 32 gólt jegyez. Ki tudja, talán még Zlatan Ibrahimovic 50 gólos csúcsa is veszélybe kerülhet…

Szemünk előtt íródik a futball történelemkönyve, dőljünk hátra és élvezzük, mert van mit…

Szerző: Őszi Ádám