Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: magyar fiatalokkal a dobogóért

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

Amíg korábban a Honvéd rendre külföldi játékosokat szerződtetett, az utóbbi időben egyre több sajátnevelésű játékos került be a Magyar Futball Akadémiáról a csapatba. Az ősszel is rendre két 1996 után született játékos volt a pályán, s tavasszal is áteshetnek újabb tehetségek a tűzkeresztségen.

147904_botka_endreBotka (piros-feketében) a tavasztól a Fradiban játszik (honvedfc.hu)

Egyetlen meghatározó játékos hagyta el a Honvédot, de azt a szurkolók nehezen is emésztették meg. Botka Endre a Fradiban folytatja a pályafutását, s már be is mutatkozott a zöld-fehéreknél, épp a kispestiek ellen. Botka az MFA-n nevelkedett, itt járta végig az összes utánpótlás csapatot, s nem kevés pénzért lett a fővárosi rivális játékosa. Prosser Dániel is elhagyta nevelőklubját, ő a Puskás Akadémia labdarúgója lett, igaz ő nem volt igazán kihagyhatatlan a csapatból. Posztján ősszel rendre a fiatal szabálynak megfelelő játékos Koszta Márk kezdett. Hajdú Ádám volt ősszel a balhátvéd rendre, de nem tudta meggyőzni Rossi mestert, aki így Paksra távozott ideiglenesen, s ott eredeti posztján bal oldali középpályásként bizonyíthat. Nagy Sándor volt a harmadik számú kapus, ő a továbbiakban a Gyirmót keretének lesz a tagja. Vajda Dániel kapust pedig az átigazolási időszak utolsó napján kölcsönadták az NB II-es Budaörsnek. Az 1998-ban született kapus talán nagyobb eséllyel kerülhet be ott a kapuba, mint a Honvédnál.

z.laczkoLaczkó Zsolt Kispestre igazolt a télen (honvedfc.hu)

 Három új igazolást jelentettek be télen a kispestiek, közülük egy már be is mutatkozott a Fradi elleni Magyar Kupa meccsen, igaz az ötvenedik percben le is parancsolta Rossi, ugyanis gyenge teljesítményt nyújtott. Laczkó Zsolt pályafutása alatt Magyarországon a Fradi, a Debrecen, a Vasas, a Kecskemét, a Békéscsaba és a Paks játékosa volt, de megfordult Angliában, Görögországban és Olaszországban is. Decemberben volt harminc éves, eddig 146 magyar élvonalbeli meccsen 10 gólig jutott. Rossi balhátvédként fogja figyelembe venni, ott egy időben válogatott játékra volt képes. A bajnokságban bizonyíthatja, hogy többet tud, mint a hétvégi kupameccsen mutatott. Villám Balázst elküldte a ZTE, erre fel leigazolta az élvonalbeli Honvéd. Villám 28 éves lesz a nyáron eleddig 39 NB I-es meccsel rendelkezik, gólja még nincs, a korábban a Vasasban és a Dunaújvárosban játszó jobbhátvédnek. Villám Botka Endrét hivatott pótolni, igaz esélyesebb, hogy Ikenne-King fog a jobb szélen fel – alá sürgölődni, míg az új igazolás a kispadról várja, hogy bevessék. A harmadik új szerzemény az átigazolási időszak utolsó napján realizálódott. Somogyi Csaba a Győrben korábban az NB I-ben is védett, pályafutását a Gázszer FC-ben kezdő kapus, a Győr után a REAC kapuját őrizte, majd megfordult Angliában a Fulham csapatánál, miután hazatért NB II-ben a Gyirmót majd a Szolnok kapusa volt. Őt harmadik számú kapusnak szerződtette a Honvéd, ugyanis Gróf Dávid ősszel kiválóan védett, helyettese Horváth András pedig korábban mutatott be több bravúrt.

www.csakfoci.hu

Marco Rossi kiváló csapatot épített (csakfoci.hu)

 A vezetőedző Marco Rossi munkájáról sok mindent elárul, hogy egyes olasz lapok már tudni vélik nyáron hazatér, s a Serie B-ben fog dolgozni. Rossi második kispesti korszakát lassan két éve írja, előtte is sikeresen ügyködött, hiszen hosszú idő után ő volt az akivel bronzérmet szerzett a piros-fekete csapat.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

A Magyar Futball Akadémia ontja a fiatal tehetséges játékosokat. Külföldre is egyre többen szerződnek, illetve a Honvédban is sorra mutatkoznak be az NB I-ben. Igaz közülük többen ma már NB II-es csapatokban játszanak, vagy visszakerültek a kispestiek NB III-as játékoskeretébe, de nézzük kik azok akik jelenleg Rossi edző kezei között edződnek.

Raul Palmes román ifjú, de a Magyar Futball Akadémián nevelkedett. Egy éve került fel a Honvéd első keretébe, fél évente egy meccs jutott eddig neki. 1996-ban született, nyárig eldől, hogy marad-e, vagy mint a Kispest korábbi szintén saját nevelésű román ifjúja Constantinescu, elhagyja a csapatot.

gazdagdanielGazdag Dániel a legnagyobb kispesti tehetség (m4sport.hu)

Gazdag Dániel két éve került fel a Honvéd első keretébe, ezen idő alatt már 55 NB I-es bajnokiig jutott. Télen egyes hírek szerint vitte volna a Vidi is az 1996-ban született védekező középpályást, de Hemingway elnök úr nem engedte.

Göblyös Dániel több, mint egy éve, hogy már bemutatkozott az NB I-ben, de eddig annál az egy meccsnél jár. Ő is 1996-ban született, tehát már csak idén jár utána támogatás.Viszont a középpályán nagy a tolongás, hiszen Gazdag, Hidi, Kamber is ott van, nehéz bekerülnie.

Zsótér Donát a Puskás Akadémián nevelkedett, onnan a Videotonhoz került megfordult Dunaújvárosban majd ismét a Puskásnál. Tavaly nyáron megvette az Újpest, de mivel nem regisztrálhattak játékost, így kölcsönadták a Honvédnak. Eddig 50 NB I-es meccsen 2 gólig jutott a szélső, akinek szintén nehéz dolga van a csapatba kerüléssel, hiszen posztján is egy hasonló korú ifjú Koszta Márk játszik.

Koszta Márk, 2015 tavaszán bemutatkozott az NB I-ben, majd kölcsönbe került az NB II-es Kisvárdához. Az előző idényben rendre pályára lépett s így játékban volt, ennek köszönhetően is nyáron maradhatott a Kispestnél. Rossi bevetette s az őszi idényben 18 meccsen 3 gólig jutott. Intő példa számára Bobál Dávid esete, aki az előző idényben még “pénztermelő játékosa” volt a Honvédnak, ősszel viszont kikerült a csapatból, s azóta is a padon ül.

Tömösvári Bálint már inkább a jövő játékosa, hiszen 1998-ban született. Ősszel a Fradi elleni Groupama Arénában rendezett bajnokin mutatkozott be az NB I-ben, majdnem gólt is szerzett. A téli felkészülést végigcsinálta a csapattal, tavasszal bízik benne, hogy többször bevetik.

Márton András eddig egy, Kovács Dániel eddig kettő, Lukács Dániel szintén kettő NB I-es meccsen játszott a Honvédban. Ők a csapat honlapja szerint az első keret tagjaik, viszont nem utaztak ki a csapattal a külföldi edzőtáborba.

Helyezés a bajnokság végén: 3-4

lanzafame4Az NB I egyik legjobb csatára az olasz Lanzafame (honvedfc.hu)

Az ősz végére szép focit játszott a Honvéd, amely a Fradi elleni Magyar Kupa meccsen is bizonyította, hogy továbbra is ez a cél. Küzdöttek – hajtottak, rászolgáltak az egy rúgott gólra. A kapuban ezen a meccsen is bizonyította Gróf Dávid, hogy még hosszú évekig megoldás lehet az első számú kapusi pozícióra. Jobbhátvéd Ikenne-King lehet újra, aki a távozó Botka Endrét pótolja. Tartalék mögötte Villám Balázs lehet. Középen Ivan Lovric, Bobál Dávid, Baráth Botond vetekedik a helyért, igaz a Fradi ellen Djordje Kamber és Laczkó Zsolt játszott itt. Balhátvédként Laczkó mellett meglepetésre Holender Filipet próbálta ki Rossi, de itt is bevethető Baráth Botond. A középpályás hármas Gazdag Dániel, Hidi Patrik, Djordje Kamber lehet. Viszont, ha a bosnyák-magyar visszakerül a védelembe Nagy Gergő a harmadik. Beugrásra kész Dusan Vasziljevics illetve az ifjú Göblyös Dániel is. Elől a középcsatár posztján Davide Lanzafame helye atombiztos, alternatívája Eppel Márton. A Fradi ellen mind a ketten pályán voltak. Az olasz volt középen, míg Eppel a szélen. A szélső posztokra ugrásra készen áll Koszta Márk, Zsótér Donát, Balázs Zsolt illetve Holender Filip egyaránt. Közülük Koszta kora miatt lépéselőnyben van. Viszont, ha középen Lanzafame és Eppel sincs még mindig ott van a kongói Kabangu és az ifjú Tömösvári Bálint is. Amint látható a kispestiek kiváló csapatot alkotnak. Egy Lanzafaméval erősebbnek gondolom őket a Vasasnál, ahol a csapatban bízhatnak. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a 3.-4. helyen a két fővárosi csapat végezhet, csak még azt nem tudni, ki lesz dobogós és ki az aki a negyedik hellyel kell, hogy megelégedjen.

Endrődi Dávid