Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Hogyan fűzzük be a Barca középpályáját? – Elemzés

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének odavágóján az FC Barcelona kiütéses, 4-0-ás vereséget szenvedett el a PSG otthonában, ami többek között a franciák taktikai felkészültségének is köszönhető. Egy Twitteren tevékenykedő focielemző pár pillanatképpel szemléltette, mekkora is volt a baj.

Órákig lehetne cincálni a kedd esti meccset, de ezúttal nem ásunk ilyen mélyre. A teljesség igénye nélkül, most csak egy példán keresztül szemléltetjük, milyen jellegű volt a probléma katalán részről a Paris Saint-Germain ellen. Guillem Balague már korábban is jelezte, hogy gondok vannak a Barcelona középpályájával (és védelmével). Elöl az MSN-ből valaki kifog egy jó napot és megnyeri a meccset – ez Spanyolországban pedig elég is -, viszont a nemzetközi szinten már ettől több kell. Nem a játékosok felejtettek el játszani, a gond a rendszerben van.

Már korábban is írtunk Faja elemzéseiről, aki a Twitteren alkot és minőségi munkát végez (tartalmas elemzésekért ajánljuk oldalát). Ezúttal egy olyan szituációt kockázott ki, amikor a PSG néhány egyszerűbb mozgással, könnyedén játszotta ki a vendég csapat középső embereit. Lássuk!

Forrás: Faja123 Twitter

Forrás: Faja Twitter

A képen látható, amint a világos-mezes középpályások igyekeznek levédeni a passzsávokat és valamiféle ellenállást kifejteni a PSG játékosaival szemben. A probléma viszont ott kezdődik, hogy a középpálya és a védelem között van egy relatíve nagy terület – azon belül pedig csak egy ember tartózkodott, az pedig nem velük volt. Rabiot Iniestáék mögött befut az üres területre a két ember közé, Verratti pedig ezt észreveszi és adja is neki a labdát.

Kép: Faja Twitter

Kép: Faja Twitter

Rabiot-hoz eljut a passz és magára is vonja Iniesta, illetve Messi figyelmét – mind a ketten megtámadják. Ez Verratti számára így még több területet jelent. A labda ezek után visszakerül a feladóhoz, vagyis Rabiot szinte egyből visszapasszol Verrattihoz. A védelem előtt álldogáló párizsi játékos még mindig ott van és nem zavar senkit.

3.

Kép: Faja Twitter

Végül bekövetkezik az, amit sejteni lehetett: az üresen álldogáló támadó megkapja a labdát és van is kit megjátszani (Cavani a leshatáron kiugrásra kész, plusz tőle balra is van egy beinduló ember). Iniesta Rabiot-val van elfoglalva, Andre Gomes kicsit arrébb emberezik, Messi is csak nézi Verratti passzát, Neymar pedig a képre sem fért fel. Ha mindenképp el akarjuk osztani az embereket, akkor a védelem előtti célpontot Busquetsnek kellett volna fognia. Igen ám, csak a katalán középpályás a fönti képekből úgy tűnik, nem nagyon törte magát és így helyezkedési hibát vétett.

Csak egy-két egyszerű passz és kész. Nem is tűnik olyan nehéznek, nem? Pedig ezt a világ egyik legjobb csapatával játszották el a BL-ben – ki tudja, hányszor egy meccsen belül. Ez a kis szösszenet talán szemléltet valamit abból, hogy a Barcelonának és Luis Enriquének van még hova fejlődnie a játék egyes elemeiben.

Baranyai Balázs