Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gian Piero Gasperini, avagy az Atalanta hadvezére!

Erőn felül teljesít a 2016/2017-es idény folyamán az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Serie A) szereplő Atalanta. A Gian Piero Gasperini által irányított bergamoi együttes jelenleg a rendkívül előkelő 5. pozíciót foglalja el. A klub ugyebár fiatal játékosokra épül, de ezt a filozófiát természetesen nem mostanság kezdték el követni. Ebből a csapatból került ki például Gaetano Scirea, Angelo Domenghini vagy éppen Giacomo Bonaventura. Scirea a Juventus, Domenghini az Internazionale meghatározó egyénisége volt, míg Bonaventura ugyebár az AC Milan alappillérének számít. De az aktuális idényben is egy szinttel feljebb lépett két ifjú Atalanta futballista, hiszen Mattia Caldara aláírt a Juvéhoz, míg Roberto Gagliardini az Interhez csatlakozott. No, de a bevezetőt követően térjünk ki részletesebben Gasperini, és az Atalanta múltjára… 

GASPERINI

Gian Piero Gasperini játékos múltja illetve vezetőedzői munkássága:

Gasperini a Juventus utánpótlásában nevelkedett, melynek kötelékébe 1967-1976-ig tartozott. Ezt követően felkerült a “zebrák” legjobbjai közé, ám lehetőséget nem kapott a bizonyításra. Pályafutása későbbi szakaszában futballozhatott többek között a Palermo és a Pescara színeiben is.

Labdarúgó karrierje 1993-ban ért véget, majd visszavonulása után egy évvel megkapta első edzői megbízását. Gasperini 1994-2003-ig a Juventus utánpótlásában tevékenykedett, dolgozott az U14-es, az U17-es, majd a Primavera alakulatnál is. A következő állomáshelye a harmadosztályban érdekelt Crotone lett, melyet rögtön első évében felvezetett a Serie B-be, a következő szezont viszont már nem vele fejezete be az együttes. Később egy esztendő erejéig visszatért a Crotonéhoz, majd ezután kinevezték a Genoa élére. Első ciklusa 2006 nyarától egészen 2010 novemberéig tartott. A 2006/2007-es idényben felvezette a gárdát a Serie A-ba, ahol azért ért el szép eredményeket az együttessel, hiszen a 2008/2009-es kiírás során például a 4. helyig vezette tanítványait a bajnokságban. Később dolgozott még a Palermonál, az Internél is, majd 2013-2016-ig ismét a Genoánál tevékenykedett. Innen tette át székhelyét a Bergamoba, az Atalanta élén a vártnál sokkal jobb munkát végez, ennek köszönhetően egyáltalán nem kizárt, hogy akár a közeljövőben egy top klub irányítását is átveheti majd. 

atalanta-bergamo-wallpaper

Az Atalanta legnagyobb sikerei:

Nos, azt az elején leszögezzük, hogy a bergamoi egyesület nem Gasperini irányítása alatt indult meg hirtelen felfele. Az Atalanta legjobb eredménye egyébként a bajnokságban pont egy 5. hely, még az 1947/1948-as szezonból. A klub történelmének legjelentősebb sikere azonban az 1962/1963-as Olasz Kupa kiírás megnyerése volt, a döntőben a Torinót múlták felül, a korábban már említett Domenghini triplájával. Ám nemcsak Olaszországon belül, hanem nemzetközi szinten is ért el egy-két szép eredményt a klub. Az 1987/1988-as KEK-ben egészen az elődöntőig jutott az Atalanta, ahol a győztes Mechelen ellen estek ki. Az 1990/1991-es idényben az UEFA-kupában vitézkedett az együttes, hiszen a legjobb 8 közé jutottak el. Ebben a sorozatban az Inter ellen búcsúztak, amelyet végül meg is nyert a milánói alakulat. 

Németh Boldizsár