Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Futballrajt: a nyári keretcsere után, tavasszal aratnának

Ha az égiek is úgy akarják február 18-án folytatódnak a labdarúgó NB I küzdelmei. A következő napokban csapatról-csapatra végigmegyünk, milyen változások voltak a télen. Mik lehetnek az elvárások, mit gondolunk mi, hol is végeznek a szezon végén a csapatok. Azt azért ne felejtsük el, hogy az átigazolási időszak még tart, így további változások lehetnek a csapatoknál.

A Videotonnál a nagy keretátalakítás nyáron volt, most télen inkább kiegészítő játékosok távoztak. A keret erejét nézve egyértelműen a bajnoki cím a célkitűzés, melyre jó eséllyel is pályáznak.

feczesinFeczesin tavasztól Dél-Koreában rugdoshatja a gólokat (nso.hu)

Feczesin Róbert a tavaszt már Dél-Koreában tölti az ősszel nyolc gólig jutó csatár többségében csereként lépett pályára, de azért rendre szóhoz jutott. Hiányozni fog-e? Nem olyan biztos, hiszen Lazovics és Scsepovics ősszel is rendre Feczesin előtt állt a sorban, ráadásul Géresi Krisztián szintén. A pótlását a horvát Mirko Mariccsal megfelelően megoldották. Filipe Oliveira évekig meghatározó játékosa volt a Videotonnak, de az őszi keretátalakításoknak köszönhetően háttérbe szorult. Kapott egy kiváló ajánlatot Ciprusról az Anorthosis csapatától s kérte, hogy engedjék el. A Vidi ezt akceptálta s a portugál már Andre Alvessel és a szintén korábbi Videoton középpályással Mitroviccsal egy csapatban játszhat. Simon Ádám egyelőre ideiglenesen hagyta el a bajnoki címre törő csapatot, ő most a kiesés elkerülésében gátolhatja meg a Gyirmótot, hiszen oda került kölcsönbe, az átigazolási időszak utolsó napján. Így egy csapatban játszhat ikertestvérével. Sejben Viktor is a több lehetőség miatt váltott ideiglenesen, őt a Csákvárnak kölcsönözték ki Kovács Zoltánék. Ami kevésbé fontos hír, hiszen a Videoton kötelékében maradtak, de a tartalék csapathoz kerültek Gyánó József, Varga Bence és Schiller Patrik tavasszal a Vidi II. keretének a tagja. Tehát összegezve a távozókat, nem gyengült egyáltalán a Videoton játékoskerete.

280606_mirko_maricMirko Marics tavasztól a Vidiből kerülhet be a válogatottba.(nso.hu)

Érkezői oldalon egy nevet jegyezhetünk fel, az előbb említett Mirko Maricsot a Dinamo Zagrebtől vásárolta meg a Videoton, egyes hírek szerint félmillió euróért. A kétszeres horvát válogatott csatár, eleddig mindig kölcsönben játszott valahol, most végleg hagyta el a horvát sztárklubbot. Ifjú focistáról beszélünk, hiszen 1995-ben született. A Vidinél Feczesint pótolhatja.

A vezetőedző Henning Berg játékosként BL-t nyert, a szurkolók egyelőre beérnék a harmadik bajnoki címmel. Nehéz ügy lesz, hiszen a télen kicserélt Ferencváros akár kemény dió is lehet, viszont a Videotonnál az előny, hiszen ők már ősszel is együtt játszottak.

Kik azok akik után MLSZ-pénz jár?  Az 1996.01.01 után született játékosok. Több klub bírálja az MLSZ azon törekvését, hogy minél több ifjú saját nevelésű focistát vessenek be a csapatok, pedig, ha belegondolunk egy 1996.01.01 után született labdarúgó, idén már 21 éves lesz.

Zöldesi Illés nyáron a Diósgyőr együttesét hagyta ott a Videoton kedvéért, ősszel a második számú csapatban vetették be párszor, az élvonalbeli gárdában még nem lépett pályára. Egyelőre harmadik számú kapus, de tehetségét ismerve, hamarosan változhat. A téli edzőmeccseken többször kiváló védésekkel vétette magát észre.

Bélvárdi Zsombor nyáron a Puskás Akadémiától érkezett a Videotonhoz, az NB I-es csapatban még nem lépett pályára. A fiatalok közül ketten maradtak az nagyoknál az egyik ő a másik pedig a kapus Zöldesi Illés.

Helyezés a bajnokság végén: 1-2

videotonorom629A szurkolók bíznak benne tavasszal is sokszor örülhetnek majd a gólok után (vidi.hu)

Irány a tavaszi menetelés! Az őszi idény utolsó fordulójában sikerült elérni, hogy az élen teleljen a Vidi, tavasszal ennek a helynek a megtartása lehet csak a csapat célja. A kapuban Kovácsik Ádámmal, a korábban Olaszországot megjárt hálóőr az előző idényben megnyerte a maga kis harcát Daniloviccsal szemben, ősszel viszont több hibája is volt bravúrjai mellett. A tartalék Horváth Tamás és Zöldesi Illés közül a télen inkább Zöldesi kapott lehetőséget, igaz őt még nagyon fiatalnak érezném egy bajnoki címért küzdő csapat kapujába. Jobbhátvéd posztján az NB I legjobbja áll rendelkezésre Loic Nego személyében, míg baloldalon Stopira is jó játékra képes, viszont ha a két játékos kiesik akkor ott van Szolnoki Roland, aki játékban azért nem éri utol a sorban előtte állókat. Középen Fiola Attila és Vinicius a biztos pont, de, ha valamelyikük kiesne vagy Stopira húzódik be középre vagy a kézenfekvőbb megoldás Juhász Roland középpályáról visszavitele. Ugyanis a korábbi válogatott középhátvéd ősszel védekező középpályásként szűrte az ellenfeleket támadásait, mellette Anel Handzic kapott a vége felé lehetőséget, de ugyanitt szóhoz juthat Varga József, Pölöskei Zsolt, Pátkai Máté egyaránt. A két szélen Géresi Krisztián és Asmir Suljic helye atombiztos, de mögöttük bármikor bevetésre vár Bódi Ádám, Barczi Dávid, s Kovács Istvánt is próbálgatta Berg edző a szélen. Igaz Suljic ősszel sérülés miatt többször csak a tartalékcsapatban játszott, a téli edzőmeccseket látva tavasszal újra a kezdőcsapat tagja lehet. Középen visszavonva Danko Lazovics nagyszerűen játszott ősszel, lődözte a gólokat, s minden egyes mozdulatán játszik, ha még fiatalabb lenne nem az NB I-ben játszana. Alternatívája Kovács István lehet, egy esetleges sérülés végett. Elől Scsepovics helye atombiztos, lévén Feczesin távozott, de az új fiú a horvát válogatott Marics is ezen a poszton bevethető.

A cél nem lehet más a Vidinél, mint a bajnoki cím, mely kemény küzdelmek árán meglehet, de azért ne írjuk le a Ferencvárost, hiszen tavasszal kétszer is játszanak egymással egyszer a Groupamában, egyszer Felcsúton. Pont ez lehet a Videoton hátránya, hogy továbbra sincs igazi hazai pályája. Fehérvárra is max 2-3.000 néző járt ki korábban, de a Pancho Arénában még az 1.000 fő is nagy ritkán jön össze.

Endrődi Dávid