Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLSZ: Üzleti alapon működő klubok, csökkenő téli szünet

Az MLSZ elnökségi tagja, Bánki Erik volt a Digi Sport vendége, aki többek között beszélt a TAO-pénzekről, a fiatalok lehetőségéről, valamint a közeljövő terveiről is.

BMA_5749

Nem meglepő módon a Puskás Akadémia és az eszéki futball került terítékre először. Bánki szerint a felcsúti klub reagált leggyorsabban a Társasági adókedvezmény általi támogatások nyújtotta lehetőségekre, így ott került sor nagyobb támogatásra, de a jövőben kiegyenlítettebb lesz ez a metódus. „A felcsúti akadémia volt az első, amelyik stadionfejlesztésben gondolkodott és a kiszolgáló létesítményeit megtervezte. Ez az intézmény volt a legfelkészültebb és a leggyorsabban reagált a TAO-s lehetőségre. Mivel azonban ott a fejlesztések befejeződtek, az elkövetkező időszakban a támogatások mértéke kiegyenlített lesz a többi akadémiával összehasonlítva – fogalmazott Bánki a Reggeli Startban, majd kitért a nagy vihart kavart eszéki támogatásra, amelynek során Mészáros Lőrinc lett a klub tulajdonosa. – Mészáros Lőrinc az eszéki futballklubnak a tulajdonosa, jó lehetőségei vannak, nagy potenciál van a klubban és a horvát futballban. Felvidéki, délvidéki, székelyföldi és kárpátaljai akadémiák is támogatásban részesültek az utóbbi időszakban. Délvidéken is jelentős magyarság él, egy ilyen eszéki beruházás kitörési lehetőség a környéken élő magyaroknak.”

Így aztán kiesett a körből például Pécs, ahol Bánki Erik szerint európai minőségű akadémia működik. „Matyi Dezső felelőssége, hogy az élvonalbeli futball bedőlt Pécsen. Az utánpótlással nincs gond, új utánpótlásközpont épült. A pécsi akadémia a kiemelt akadémiák között szerepel, 1 milliárd forintos támogatást kapott az államtól. A pécsi utánpótlásközpont ennek köszönhetően európai minőségi központként tud működni.”

orszag_legnagyobb

Egyre inkább beérik a fiatalok szerepeltetését ösztönző rendszer, amely pénzbeni támogatással segíti azon klubokat, amelyek két húsz év alatti labdarúgót játszatnak. Szerinte ez ösztönzőleg, és szívó erőként hat. Példaként a Vasast hozta fel. „Élharcosa voltam annak a kezdeményezésnek, hogy fiatalokat szerepeltessenek a magyar csapatok, ez eleinte nem feltétlenül találkozott az NB I-es klubok elképzeléseivel. Jelenleg csapatonként két 20 éves játékost kell játszatni támogatás fejében. Ennek kezdeményezésnek nagy szívó ereje van, egyelőre nincs több olyan szintű fiatal futballista, akiket be lehetne építeni az NB I-es és NB II-es csapatokba – fogalmazott. – Jó példa erre a Vasas, amelyik majdnem kiesett, de 5-6 fiatal stabilan játszott, idén pedig a dobogón vannak. Ez az egyetlen járható út, a szerbek, horvátok, 10-15 évvel ezelőtt megcsinálták és nézzük meg, hol tartanak.”

Hogy mivel lehetne rövidíteni a hosszú – két és fél, három hónapos – téli szünetet az NB I-ben, és az NB II-ben, Bánki a pályafűtésben látja a megoldás, ám mint elmondta, a friss hírek miatt erre is kiterjed majd a TAO-támogatás. „A fűtött pályákkal szeretnénk lerövidíteni a téli szünetet a versenyképesség érdekében. A téli fűtési időszak 8-10 millió forintot igényel, ennek kigazdálkodása egy NB II-es klub esetében nem elvárható, ezért maradt el a Balmazújváros bajnoki mérkőzése annak ellenére, hogy van pályafűtés. Éppen ezért az üzemeltetéshez is biztosítani kell TAO-s támogatást. Az új stadionok pályafűtése már adott, az NB I-ben a következő szezontól ezzel már nem lesz gond, míg az NB II-ben 3-4 éven belül az összes pálya fűthető lesz.”

IMG_6677

Végül, de nem utolsósorban a magyar egyesületek saját lábra állásra is kitért. Szeretné, ha öt év múlva minden magyar profi klub üzleti alapon működne. Szerinte ehhez minden adott. „2011-től működik a TAO támogatási rendszer, az volt a cél, hogy 10 év alatt kialakuljon a sportgazdaság, legyenek olyan cégek, vállalkozók, amelyek piaci alapon tudják működtetni a magyar labdarúgást. Minden adott ahhoz, hogy a következő ötéves TAO-s ciklus végére piaci alapon is meg tudjanak élni az NB I-es és az NB II-es klubok.”

Gavalovits Sándor