Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Az utolsó szalmaszálba kapaszkodna Anglia bajnoka – Beharangozó

2017. február 22-én, azaz szerda este sor kerül az idei Bajnokok Ligája-kiírás nyolcaddöntő-mérkőzéseinek utolsó két odavágójára. Ebből az egyiken a spanyol Sevilla és az angol Leicester City feszül egymásnak, méghozzá a sevillai Ramón Sánchez Pizjuán Stadionban. Lássuk, milyen előjelekkel várják a csapatok a ma esti mérkőzést!

mg_champions_league_sevilla_leicester_comp(kép: Metro)

A “SZŰZ” PÁRHARC

Azt egészen biztosan nem mondhatjuk a Sevilla Leicester párosításra, hogy unalomig járatott, szokványos, sokszor látott párharc lenne. Mégpedig azért nem, mert a két együttes még sohasem találkozott egymással a történelem folyamán, tehát a ma esti mérkőzésük lesz az első alkalom, amikor egymásnak feszülnek! Ez pedig már önmagában pikánssá teszik a párharcot, és az sem elhanyagolható tény, hogy függetlenül a játéktól, a góloktól, az izgalmaktól, a mai találkozó már mindenképpen történelmi.
Ha pedig mindehhez hozzávesszük, hogy a Sevilla jelen pillanatban a spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság (La Liga) 3. helyén tanyázik, nem mellékesen az Európa-liga jelenlegi címvédője, a Leicester City pedig Anglia regnáló bajnoka, úgy további érdekes adalékokat kap a párharc. Érdemes lesz ma este a spanyol – angol összecsapást választani.

ÚT A NYOLCADDÖNTŐBE

Értelemszerűen a két alakulat közül az egyik csoportelsőként, a másik pedig csoportmásodikként kvalifikálta magát a legjobb 16 csapat közé.
A taglalt párharc csoportelsője a Leicester City, amely a G csoportban kapott helyet a portugál FC Porto, a dán bajnok Köbenhavn és a belga bajnok Club Brugge mellett. Ami azt illeti, a “Rókák” becenévre hallgató angol csapat igazi sötét ló volt a csoportküzdelmek során, hiszen abszolút BL-újoncnak számítanak, az idei szezon előtt még sohasem harcolták ki a legrangosabb európai kupasorozatban való indulás jogát, sőt még a közelében se jártak. A minden futballszerető által ismert tavalyi sikertörténet – melynek során a kiesőhelyek valamelyikére taksált Leicester City borsot törve Anglia tradicionális nagy csapatainak orra alá elhappolta a Premier League-trófeát – azonban oda vezetett, hogy a kék mezesek felkerültek a Bajnokok Ligája 32-es főtáblájára. Újoncként azonban nehéz volt behatárolni, mit várjunk Claudio Ranieri együttesétől.
Summa summarum, a Leicester nem vallott kudarcot, 13 pontot gyűjtve (4 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség) megnyerték a G kvartettet, ami még akkor is nagy tettnek számít, ha előzetesen igen sokan a leggyengébb négyesnek titulálták az ominózus csoportot. A “Rókák” minimum egy alkalommal mindegyik riválisukat legyőzték, egyedüli csúnyán festő eredményük a Porto otthonában elszenvedett 5-0-s verés, de tudniillik, hogy azon a meccsen már biztos csoportelsők voltak Vardyék.
A csoportmérkőzések során Riyad Mahrez volt a leicesteriek legjobb góllövője, négyszer talált be az algériai játékos, rajta kívül pedig egy-egy góllal rendelkezik Marc Albrighton, Islam Slimani és Sinji Okazaki.

Leicester-City-v-FC-Copenhagen-UEFA-Champions-League-Group-Stage-Group-GMahrez, a Leicester eddigi BL-hőse (fotó: Mirror)

A Sevilla egy előzetes várakozások alapján nehezebb négyesbe került, az olasz bajnok Juventus mellett még a francia Olympique Lyonnal és a horvát bajnok Dinamo Zagrebbel is meg kellett ütközniük Jorge Sampaoli fiainak a továbbjutásért. A nyáron érkező Sampaoli remek impulzusokat okozott Sevillában, a jelentős átalakuláson átmenő keretet szépen egybegyúrta az argentin vezetőedző, és ellentétben például a tavalyi szezonnal, az idei BL-csoportkört sikerrel vette az Európa-liga aktuális címvédője (mellyel egyúttal az is biztossá vált, hogy az EL címvédői jövőre már nem ők lesznek).
A csoportküzdelmek során kevesebb pontot gyűjtöttek az andalúziaiak, mint angol riválisuk, ám a Sevilla 11 szerzett pontja se tűnik szégyellnivaló produkciónak (3 győzelem mellett 2 döntetlen és 1 zakó). A spanyol gárda egy bravúrnak mondható döntetlennel nyitott a Juve otthonában, majd legyőzték a Lyont és a Dinamo Zagrebet is. A csoportelsőség gyakorlatilag az 5. fordulóban ment el, amikor is Sampaoliék hazai pályán fogadták a Juventust, és bár 1-0-ra még vezettek, Franco Vázquez felelőtlen piros lapja megpecsételte a Sevilla sorsát, a torinóiak ugyanis három gólt rúgva megnyerték az összecsapást. Az utolsó körben még győzött Lyonban a fehér-piros alakulat, ezzel megszerezte a második helyet.
A Sevilla rúgott góljai igen testvériesen voltak elosztva a csoportmeccsek során. A nyáron igazolt Wissam Ben Yedder 2 góllal az andalúziaiak legeredményesebb spílere, rajta kívül egy-egy találatot jegyez Escudero, Pareja, Nasri, Vietto és N’Zonzi. Érdekesség, hogy a Sevilla és a Leicester is hét gólt termelt a csoportküzdelmek alatt, soknak éppenséggel nem minősülő számadat ez..

Wissam-Ben-Yedder-diferencia-Sevilla_7910030Wissam Ben Yedder, a Sevilla idei gólgépe (fotó: sepakbola.com)

AKTUÁLIS FORMA

E tekintetben brutálisan eltér egymástól a két csapat!

A Leicester City pont úgy szerepel idén az angol bajnokságban, ahogy sok pesszimista eleve várta. Huszonöt fordulót követően mindösszesen 21 pontot karistolt össze a Ranieri-alakulat, egyetlen ponttal kerülik el a kiesőzónát, és immár komolyan fenyegeti őket az élvonalból történő kipottyanás réme. Az együttes tavalyi kulcsemberei – például Jamie Vardy, Riyad Mahrez vagy a komplett védelem – pocsékul teljesítenek, igaz, a 24 esztendős Mahrezt legalább a BL-szereplés során mutatott jó produkció menetesíti valamelyest. Ráadásul hétvégén az FA-kupából is kihullott a Leicester, holott csupán harmadosztályú ellenfelet kellett volna legyőzniük a tizenhat között, ám a Millwall túl nagy falatnak bizonyult a kékek számára. Így tényleg csak a BL-lel menthetik meg idei szezonjukat a “Rókák”, ha úgy tetszik, ez az utolsó szalmaszál.

Míg a Leicester 17. hazája pontvadászatában, addig a Sevilla 3. a spanyol ligában! Ez pedig dicséretes tett az andalúziaiaktól, ráadásul nincs is messze tőlük a második helyezett Barcelona – csupán két pontra -, tehát akár az ezüstérmet is célba vehetik Vitolóék. A rangadókon igen jól teljesítenek, főleg hazai pályán, hiszen a Pizjuánban legyőzték idén a Real Madridot és az Atléticót is. Góllövést illetően többen is jeleskednek, házi gólkirályuk Ben Yedder, de Vietto, Sarabia, Vitolo vagy éppen Iborra is odateszi magát idén. Magyarán a baj akármilyen irányból elérheti a Leicestert. Ráadásul a csapat januárban igazolt támadója, Stevan Jovetic se szállt be rosszul a csapatba, hamar bemutatkozott egy Real Madrid elleni győztes találattal!
A Sevilla egyébként hazai pályán legutóbb novemberben szenvedett vereséget, akkor a már említett Juventus elleni mérkőzésen maradtak alul a spanyolok. Nem sétagalopp tehát eredményesen szerepelni a Pizjuánban.

Várható kezdőcsapatok:

Sevilla:
Rico – Mariano, Rami, Lenglet, Escudero – N’Zonzi, Iborra – Vitolo, Nasri, Jovetic – Ben Yedder. Vezetőedző: J. Sampaoli

Leicester City:
Schmeichel – Simpson, Morgan, Huth, Fuchs – Gray, Ndidi, Drinkwater, Mahrez – Vardy, Okazaki. Vezetőedző: C. Ranieri

A párosítással kapcsolatos esélylatolgató elemzésünket IDE KATTINTVA olvashatjátok.

Főbb tudnivalók:
Helyszín: Sevilla, Ramón Sánchez Pizjuán Stadion; Vezeti: C. Turpin (francia)
Közvetíti: Sport 1, 20:45

Kedvcsináló videó:

https://www.youtube.com/watch?v=z05cpgt35OY