Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: A Tottenham és a Sparta Praha is döntetlennel zúgott ki! – VIDEÓVAL

Az Európa-liga 2016-2017-es kiírásának legjobb 32 csapata között került össze egymással az angol Tottenham Hotspur és a belga Gent csapata. A párharc első felvonását hazai környezetben megnyerték a ghentiek (1-0), így a Tottenham-nek egy gólos hátrányt kellett ledolgoznia a visszavágón. Mauricio Pochttino pedig nem is bízta a véletlenre a dolgokat, erős kezdő tizenegyet küldött pályára a Spurs argentin mestere.

2444271_w1A jelenet, amely megpecsételte a Spurs sorsát (fotó: uefa.com)

Nagyon jó iramban indult a meccs, és ennek hamar meg is lett a hozománya! Mindössze a 10. percben jártunk ugyanis, amikor a belga védelem máris kihagyott egy pillanatra, Eriksen meglógott a labdával, és higgadtan lőtt el Kalinic kapus mellett. 1-0, villámgyorsan ledolgozta hátrányát a Tottenham!
A gól után is támadásban maradt a Spurs, de a tizenhatosnál rendre rossz döntéseket hoztak, egy ízben például Verthongen már az ötös sarkáig is becselezte magát, de onnan nem tudott pontosan visszagurítani, passzát lekapcsolta egy vendég védő. Ezért pedig a 20. percben máris bűnhődtek az angolok: egy Gent-szöglet után Harry Kane csúsztatta saját kapujába a labdát fejjel! 1-1, öngóllal ugyan, de megszerezte idegenbeli gólját a sárga mezes alakulat, és innentől bizony piszok nehéz munka várt a hazaiakra.

A “sarkantyúsok” játéka azonban nagyon is akadozott, továbbra se hoztak megfelelő döntéseket támadásban, illetve a Gent is szívósan, keményen védekezett. Sőt, már-már durván is, Saief sárga lapos becsúszása minden volt, csak tündéri jelenet nem. A 34. percben Walker gondolt egy merészet, kiszorított szögből tüzelt, Kalinic a rövid oldalon védett!
Ha eddig nem tornyosult volna elég magas hegyet képező próbatétel a Spurs előtt, akkor a 40. percben már egészen biztosan: Dele Alli brutálisan, térdmagasságban rúgta telibe Dejaegere-t, amiért meg is kapta jól megérdemelt piros lapját. Emberhátrányba került a Tottenham.

A második félidő elején igyekeztek is kihasználni a vendégek, hogy több emberrel játszanak, Vanhaezebrouck pályára küldte Mattont, majd nem sokkal később Verstraete-t is, de így is a Tottenham támadott többet. Az 57. percben komoly lehetőséget szalasztottak el a hazaiak, Kane került helyzetbe, de ellőtt a kapu előtt a 23 éves támadó. A 61. percben aztán Walker, Eriksen, Wanyama volt a labda útja, utóbbi pedig fantasztikus gólt ragasztott a Gent kapujába! 2-1, emberhátrányban szerzett vezetést a Spurs.

A vezető találatot igyekezett is meglovagolni Pochettino, támadásra ösztökélte övéit minden erejével. Eközben a ghentiek nem tehették ki az ablakba azt, amit a második félidőben műveltek, néha bizony úgy tűnt, mintha ők játszanának kevesebb emberrel. A 73. percben mégis helyzetbe kerültek a semmiből, Simon révén azonban elpackázták a lehetőséget.
Szüntelenül rohamozott a Tottenham, de a 82. percben jött a hideg zuhany a “sarkantyúsok” számára: egy vendég kontra végén Dier mellel blokkolt egy beadást, de a labda a csereként beállt Perbet elé pattant, az első meccset is eldöntő játékos pedig gyakorlatilag a párharcot is eldöntötte most, ugyanis kiegyenlített. 2-2!
A hazaiak ezután már nem igazán hitték, hogy megnyerhetik a meccset, azt meg pláne nem, hogy továbbjuthatnak. Merthogy nem is tették, a Gent óriási meglepetésre kibokszolta Pochettinóékat az El-ből!

Európa-liga, legjobb 32 – visszavágó:

Tottenham – Gent 2-2 (1-1)
(Továbbjutott: Gent 3-2-vel)
Helyszín: London, Wembley Stadion; Vezette: M. De Sousa (portugál)
Gólszerzők: Eriksen (10.), Wanyama (61.) ill. Kane (20. – öngól), Perbet (82.)
Sárga lapok: Verthongen (64.), Walker (74.), Dier (85.) ill. Dejaegere (23.), Saief (26.), Kalinic (45.)
Piros lap: Alli (40.) ill.

Tottenham: Lloris – Walker, Alderweireld, Verthongen, Davies (Son 58.) – Wanyama, Dier (Janssen 89.) – Dembélé (Winks 75.), Eriksen, Alli – Kane. Vezetőedző: M. Pochettino

Gent: Kalinic – Mitrovic, Gershon, Dejaegere (Verstraete 55.), Gigot – Saief, Foket – Simon (Perbet 75.), Esiti, Milicevic (Matton 46.) – Coulibaly. Vezetőedző: H. Vanhaezebrouck

Összefoglaló videó:

http://www.dailymotion.com/video/x5cydyn_all-goals-highlights-tottenham-hotspur-2-2-2-3-kaa-gent-europa-league-02-23-2017_sport

Sparta Praha – Rosztov 1-1 (0-1)
(Továbbjutott: Rosztov 5-1-gyel)
Gólszerző: Karavaev (84.) ill. Poloz (13.)
Piros lap: Costa (67.) ill.

Egy másik ma esti meccsen pedig a cseh Sparta Praha fogadta hazai környezetben a Rosztov csapatát. Az orosz gárda már az első meccsen jókora előnyre tett szert, ugyanis 4-0-r mosták le odahaza a bordó-fehéreket.
A visszavágót is kiválóan indították a sárga-kék mezesek, a 13. percben Bukharov csodálatos passzal játszotta meg a beinduló Polozt, aki nem is hibázott, éles ziccerét kihasználva vezetést szerzett a Rosztovnak. 0-1, innentől már hat gólra volt szüksége a Spartának, ami gyakorlatilag a lehetetlennel egyenlő vállalkozásnak tűnt. Ráadásul még szerencséje se volt a cseh gárdának, a 29. percben Karavaev életerős lökete a felső lécen csattant, onnan pedig kifelé repült!
Sokkal többet birtokolták a labdát a hazaiak, de fölényük teljességgel meddő volt. Sorsuk gyakorlatilag már rég megpecsételődött, de még az ág is húzta őket, amikor a második félidő derekán Costa kiállíttatta magát. Ám, hogy mégse kelljen szégyenkezve hazamenniük a cseh szurkolóknak, arról Karavaev gondoskodott, mikor sikerült kiegyenlítenie az állást. Végül maradt az 1-1, becsületét megmentette a Praha, de a továbbjutásra egy pillanatig se volt esélye.

GettyImages-644363912Poloz gólját ünneplik a vendégek (fotó: Getty)

Szerző: Draskovics Tamás