Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Hatalmas fejlődés, út a profizmus felé…

A FociClub.hu és a Magyar Footgolf Szövetség nemrégiben jelentette be új alapokra helyezett stratégiai megállapodását. Ennek értelmében szerkesztőségünk igyekszik minden, a footgolf világában történő fontosabb eseményről hírt adni. A sportág fejlődéséről, kiforrását érintő változtatásokról és honfitársaink honi és nemzetközi porondon nyújtott teljesítményéről. Lassan, de biztosan indul a 2017-es szezon, “Tél Tábornokkal” dacol a mezőny, a játékosok pedig egyre éhesebbek. Igen szépen alakul a versenynaptár, a háttérben pedig hatalmas intenzitással dübörög a sportág fejlesztése honi és nemzetközi szinten egyaránt. Minden abba az irányba mutat, hogy a footgolf szép lassan profi sporttá növi ki magát. A 2017-es esztendő igen jelentős áttöréseket hoz. Jelen írásunkban ezeket foglaljuk össze pár gondolatban kibontva.

footgolf_logok_300

A Nemzetközi Footgolf Szövetség (FIFG) idén útjára indította a World Tour (WT) sorozatot, valamint létrehozta a világranglistát. A Footgolf Országos Bajnokság (FOB), a téli bajnokság és további három magyarországi verseny is a WT része.

Az FIFG tagországai és játékosai számára hozta létre az új sorozatot, mely az FIFG World Tour névre hallgat. Öt szintje van a WT-nek, az úgynevezett Major versenyek lesznek a legmagasabbak, ezer pontértékkel, ezen kívül FIFG 500-as, 250-es, 100-as és 50-es versenyeken lehet pontokat gyűjteni. A nemzetközi szövetség becslése szerint több, mint tízezer játékos öt kontinensen, harminchárom országban rendezendő 250-nél több versenyen gyűjtheti a ranglistapontokat.

A nemzetközi, hazai és kisebb versenyek limitált száma egyensúlyt teremt az erősebb és gyengébb országok versenyszervezési és versenyeztetési lehetőségei között. Minden verseny az FIFG szabályai szerint zajlik majd, a 100-as és 50-es versenyeken léphet érvénybe helyi szabály a World Tourral egyeztetve.

Versenyek besorolása:

Major: 1000 pont (Hollandia, Franciaország, Olaszország, Mexikó, Egyesült Államok, Japán)
FIFG 500-as: 500 pont
FIFG 250-es: 250 pont
FIFG 100-as: 100 pont
FIFG 50-es: 50 pont

fifg-calendar-final-01_orig

fifg-calendar-final-02_orig

A világ összes FIFG versenye ITT található.

Világranglista

A világranglistán minden évben az alábbiak alapján számolják a pontokat versenyzőnként:

A legjobb 18 eredmény számít a végelszámolásnál.

Ez összeállhat:
− 18 db 50-es vagy 100-as versenyből is
− vagy például 9 db 100-as és 9 db 50-esből és még számtalan variációban
DE: a Major és 500-as versenyekből csak a legjobb három számít bele (hiába nyeri meg valaki mind a hat Majort például), a 250-esekből a legjobb négy az alábbiak szerint:
− A legjobb 3 eredmény Major versenyen
− A legjobb 3 eredmény FIFG 500-as versenyen
− A legjobb 4 eredmény FIFG 250-es versenyen
− Minden 100-as és 50-es verseny eredménye beszámít, de maximum 18, beleértve a fenti Major, valamint 500, 250, 100-as versenyeket.

Magyar játékosok a világranglistán

Csak az kerülhet fel a világranglistára Magyarországról, aki csak és kizárólag a Magyar Footgolf Szövetség által elismert sportklubok vagy sportszervezetek igazolt játékosa. A regisztráció egész évben nyitott. A világranglistára a 18 éven felettiek kerülnek fel, és 8.000 forint megfizetésére kötelesek a honi szövetség felé. A nem FIFG tagországok játékosai is részt vehetnek a World Touron, ehhez közvetlenül a nemzetközi szövetséggel kell felvenniük a kapcsolatot. A világranglistán való részvétel nem kötelező.

Ranglistapontok kiosztása

A győztes a meghirdetett legmagasabb pontszámot kapja, míg a második ennek az értéknek a 92 százalékát, és így tovább, minden helyezett az előtte lévő versenyző pontszámának 92 százalékával gazdagodik. Versenyben azonos helyen végzettek a helyezésükért járó pontok átlagát kapják (azaz, ha hárman végeznek az 5., 6. és 7. helyen, akkor a három helyezésért járó pontszámok összegét elosztják hárommal és ezt kapják meg mindhárman). Az első helyért playoffban döntenek egyenlőség esetén. A világranglistán nem szereplő játékosok pontjai nem szállnak át a mögöttük végző, világranglistán szereplő játékosra (ha egy nem regisztrált játékos nyer például egy 250 pontos versenyt, a világranglistán szereplő, második játékos nem kap 250 pontot, csak a második helyért járó 230-at).

Major

Hat Major verseny lesz egy évben (lásd fent). Ezeket tizennyolc szakasszal rendelkező golfpályán (mint minden versenyt) kell bonyolítani, legalább négy napon (benne egy gyakorló nappal), legalább 104 játékossal, minimum 54 szakaszon. A világranglista első 104 játékosának a következő évtől prioritása lesz nevezni a Major versenyekre. Ezek összdíjazása legalább 7500 dollárnak kell lennie, és a győztesnek legalább 3000 dollárt kell nyernie, a második helyezettnek az első helyezettnek járó pénzdíj hatvan százalékát kell megkapnia. A legjobb öt játékost kell pénzdíjjal jutalmazni. Ezekre a versenyekre csak az MFGSZ által jóváhagyott játékosok utazhatnak.

Nemzetközi tornák

Az 500-as versenyek kritériuma, hogy legalább 72 játékos három napon keresztül (közte gyakorló nap), 36 szakaszon, legalább két marshall vezetése mellett játsszon, az összdíjazás pedig legalább 3000 dollár legyen, amiből legalább ezer dollár jár a győztesnek. Országonként maximum egy 500-as verseny rendezhető.

A 250-es versenyek kritériuma, hogy legalább 60 játékos két napon keresztül (közte gyakorló nap), tizennyolc szakaszon, legalább egy marshall vezetése mellett játsszon, az összdíjazás pedig legalább 1500 dollár legyen, amiből legalább ötszáz dollár jár a győztesnek. Országonként maximum három 250-es verseny rendezhető.

Helyi versenyek

Minden ország megjelölhet 100-as és 50-es versenyeket (országonként maximum nyolc 100-as és 50-es verseny rendezhető).
A 100-as versenyek kritériuma, hogy legalább egy legyen, a győztes pénzdíjazásban részesüljön.
Az 50-es versenyek nincsenek létszámhoz kötve, de marshallnak és a győztesnek járó pénzdíjnak itt is lennie kell.

Magyar versenyek a World Touron

A Footgolf Országos Bajnokság (FIFG 100-as) és az International Winter Footgolf Tour (FIFG 50-es) versenyei mind részei a World Tournak. Ezen kívül a Fradi Footgolf Kupa, a Hangya Peti Emlékverseny (mindkettő FIFG-250-as verseny) és az V. Hungarian International Footgolf Open (FIFG-500-as) kiemelt versenyként szerepel a nemzetközi versenynaptárban.

Magyarországi versenyek facebook eseményei ITT találhatóak.

További információért forduljon bizalommal a magyar szövetséghez a magyarfootgolf@gmai.com címen.

Minden hivatalos információ az FIFG honlapján található.

Forrás: magyarfootgolf.hu