Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Pályakép – Az FTC kétszeres magyar bajnoka

Új sorozatot indít a FociClub.hu, mely a “Pályakép” névre hallgat és a footgolf jeles képviselőit mutatja be honi szinten. A sportág szépen halad a profizmus irányába, idén pedig már negyedik alkalommal írják ki a FOB-ot (Footgolf Országos Bajnokságot). A sportolók több kategóriában versengenek. A nők egyik jeles képviselője Major Ilona, az FTC Footgolf kétszeres magyar bajnok (2015, 2016).  Vele beszélgettünk. 

12325496_1116247005075169_636589128_o

Major Ilona, az FTC Footgolf  játékosa

– Hogyan találkoztál a footgolfal?
– 2015. március elején hívott fel Lengyel Béla (az első világbajnokság győztese – szerk.), aki a Fradi Futsal-nál volt edzőm. Azt mondta, hogy 15-én kezdődik a bajnokság, és ha van kedvem, próbáljam ki, hátha megtetszik. Versenyszituációban játszottam először és azonnal tudtam, hogy ez nekem való. Ami leginkább tetszik benne, hogy egyéni sport és mégis kapcsolódik a futballhoz, magamra vagyok utalva, a siker csak rajtam áll vagy bukik.

– Mit jelent számodra a footgolf és milyen változást hozott az életedbe?
– A footgolf számomra kiszakadás a hétköznapokból, koncentráció, elmélyülés, komoly belső munka néha, amikor kevésbé megy jól a játék. Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodom mind a játék, mind a közösség által. Illetve folytonos megmérettetés, ami jót tesz az önértékelésnek, önkritikának.

– A hétköznapokban mivel foglalkozol?
– Kézbesítő vagyok már majdnem 12 éve Kispesten.

Major

– Melyik magyar footgolf pálya a kedvenced?
– Kisoroszi a kedvenc pályám, mindig azt mondom, hogy haza jövök ide, itt kezdtem és még két év után is komoly feladat itt jó eredményt elérni. Mindent ehhez viszonyítok.

– Ki a legjobb magyar és külföldi játékos, aki ellen pályára léptél?
– Magyar viszonylatban csapattársam, Nagy Nixi a legjobb, nagyon magabiztos az első 2-3 rúgása és nem csak közelítőben, de befejezésben is egyre jobb. Illetve a szlovák Rebeka Reznát emelném ki, aki ilyen fiatalon elképesztően játszik, a közelítő rúgásai nagyon pontosak.

– Melyik magyar játékostól vennél át technikai elemet, rúgásfajtát, vagy stílusjegyet?
– Németh Gábort és Lengyel Bélát emelném ki, mindkettejük rúgótechnikája példaértékű, pedig teljesen különbözik, és a játékstílusuk is teljesen más. Érdemes megnézni pár képet, ahol épp elrúgják a labdát.

– Miben kell fejlődnöd, hogy jobb eredményeket érhess el?
– Szerintem mindenben kell még fejlődnöm, jelenleg úgy gondolom, a közelítőkben vagyok a leggyengébb, sokszor nehezítem meg a saját dolgom, gyakran bravúrra van szükség, hogy tartsam magam a tervhez. Ezáltal sokkal távolabbról kell befejeznem egy szakaszt, mint ami úgymond komfortos…!

– Milyen céljaid vannak a footgolfban?
– A célom az, hogy egyre könnyedebben, megfelelési kényszer nélkül játsszak, és el tudjak vonatkoztatni a hibáktól egy adott szituációban. A közeljövőben több külföldi versenyen szeretnék részt venni.

Egyszavas