Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

FA-kupa: Véget ért a csoda! Az Arsenal jutott a legjobb négy közé – videóval

Szombaton két mérkőzést rendeztek az FA-kupa negyeddöntőjében. A szombati programot a Manchester City mérkőzése nyitotta meg, majd este az Arsenal hazai közönsége előtt fogadta a sorozat megelepetéscsapatát az ötödosztályú Lincoln City csapatát.

2000

Arsenal – Lincoln City (V.) 5-0 (1-0)
Helyszín: 
Emirates Stadion (London) Vezette: Taylor
Gólszerzők: 
Walcott (45+1.), Giroud (53.), Waterfall (58., öngól), Sanchez (72.), Ramsey (75.)
Sárga: Xhaka (24.), Koscielny (37.) ill. Woodyard (47.), Margetts (63.), Raggett (85.)
Kiállítás: 

Arsenal: Cech – Gibbs, Mustafi, Koscielny, Bellerin – Ramsey, Xhaka (Coquelin 61.), Oxlade-Chamberlain (Özil 27.) – Sanchez, Giroud (Pérez 66.), Walcott. Vezetőedző: Wenger

Lincoln: Farman – Wood, Waterfall, Raggett, Habergham – Arnold, Woodyard, Power, Hawkridge (Marriott 78.) – Rhead (Ward 66.), Muldoon (Margetts 54.). Vezetőedző: Cowley

A mérkőzés előtt az egyik legnagyobb kérdés az volt, milyen hatással lesz az Arsenal játékára a hétközi Bajnokok Ligája kudarc. Arsene Wenger együttese a hétközben újabb kínos vereségbe szaladt bele, hazai pályán is ötöt kaptak a német Bayern München együttesétől, így  10-2-es összesítéssel búcúsztak a legrangosabb európai sorozattól Özilék.

Az ágyúsok ellenfele a negyeddöntőben a sorozat eddigi nagy meglepetéscsapata az ötödosztályú Lincoln City volt. A hazaiak esélyeshez méltóan kezdték a találkozót, azonban egészen a 10. percig nem tudtak helyzetbe kerülni, ekkor Ramsey lövése kerülte el a kapu jobb oldalát. Az első negyedóra végén Walcott került ziccerbe, Paul Farman pedig óriási védéssel mentette meg csapatát a góltól és kapufára ütötte a labdát. A folytatásban is uralta a játékot a hazai együttes és többet birtokolták a labdát, míg a Lincoln nem igazán tudta veszélyeztetni Petr Cech kapuját. A 27. percben Arsené Wenger kényszerű cserére szorult, miután Oxlade-Chamberlain nem tudta folytatni a játékot és a helyére Mesut Özil állt be. Az első félóra végén szinte a semmiből került óriási ziccerbe a Lincoln játékosa Arnold, akinek lövését óriási bravúrral Cech szögletre tudta tolni. A hazaiak legaktívabb játékosa Theo Walcott előtt a 35. percben is komoly lehetőség adódott a gólszerzésre, de vendégek portása ezúttal is a helyzet magaslatán volt és hárított. Az első félidő véghajráját már nem bírta a Lincoln és Walcott révén megszerezte a vezetést a hazai együttes, miután az angol válogatott játékosa a kapu jobb oldalába helyezett.

2718

Fordulást követően sem változott a játék képe és a hazaik minnél hamarabb próbálták eldönteni a továbbjutás sorsát. Ehhez a 49. percben volt is lehetőségük, Giroud lövését azonban Farman még kitudta ütni, a kipattanóból pedig Gibbs került ziccerbe, fejese pedig a felső léc fölé szállt. Ha az első félidőre azt írtuk, hogy egyoldalú volt a második félidőre ez kettőzötten érvényes volt, Arsené Wenger tanítványai óriási fölényben futballoztak. A találkozó 53. percében érkezett is az ágyúsok második találata, az előkészítő Hector Bellerin volt aki jól látta meg az üresen ál Giroud-ot akinek nem volt nehéz dolga és közelről a kapuba lőtte a hazaiak második találatát. Öt perc sem telt el a második gól után érkezett is a harmadik találat futószalagon, a vendégek védői elvesztették koncentrációjukat és Waterffal nagy igyekezetében a saját kapujába lőtt. A vendégek koncentráció vesztése érthető is volt hiszen 90 perc alatt nem lehet ekkora nyomás alatt védekezni, mint az ötödosztályú csapat tette. A találkozó utolsó húsz percében teljesen összeomlottak a vendégek, előbb a 72. percben Alexis Sanchez lőtt ki a jobb alsót, a chilei támadónak ez  volt a szezonbeli 21. gólja az ágyúsok színeiben. Három perccel később már öttel mentek az ágyúsok, Ramsey pimasz mozdulattal verte át Farman kapust és a hálóba lőtte az Arsenal ötödik találatát. Az első félidőben ugyan paliban voltak az ágyúsokkal a vendégek, a második játékrészben kijött a két csapat között lévő óriási tudásbeli különbség. Öt perccel a vége előtt kis híján féltucatnál jártak már a hazaiak, Alexis Sanchez szabadrúgása azonban a kapufán csattant. Magabiztos győzelmével az Arsenal jutott be a legjobb négy közé, ezzel pedig véget ért az ötödosztályú kiscsapat menetelése.

https://www.youtube.com/watch?v=RlBlpGf95z8

Képek: theguardian.com

O.G.