Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: Emberhátrányban jutott tovább a Besiktas, barátságossá szelídült a belga derbi

Az Európa-liga 2016-2017-es kiírásában a ma estét megelőzően még 16 csapat volt érdekelt. A nyolcaddöntők visszavágói után azonban csökkent a létszám, és a hét órai meccsek között akadt néhány pikáns párharc. A Besiktas – Olympiakosz meccsen a török és a görög bajnok feszült egymásnak, míg a Genk – Gent mérkőzésen belga belháborút láthattak a nézők.

Európa-liga, nyolcaddöntő – visszavágók:

Besiktas – Olympiakosz 4-1 (2-1), továbbjutott: Besiktas 5-2-vel
Helyszín: Isztambul, Vodafone Aréna; Vezette: M. Oliver (angol)
Gólszerzők: Aboubakar (10.), Babel (22., 75.), Tosun (84.) ill. Elyounoussi (31.)
Sárga lapok: Özyakup (57.) ill. Seba (62.), Da Costa (67.), Romao (70.)
Kiállítva: Aboubakar (39.) ill.

Besiktas: Fabri – Gönül, Mitrovic, Tosic, Adriano – Özyakup (Uysal 60.), Hutchinson – Babel, Talisca (Inler 91.), Quaresma (Tosun 82.) – Aboubakar. Vezetőedző: S. Günes

Olympiakosz: Leali – Figueiras, Da Costa, Retsos, Cissokho – Cambiasso (Marin 68.), Romao (Martins 76.) – Elyounoussi, Fortounis, Manthatis (Seba 56.) – Ansarifard. Vezetőedző: V. Vouzas

A Besiktas és az Olympiakosz visszavágóját egyértelműen kedvezőbb helyzetből várták a törökök, hiszen betaláltak Pireuszban, és mivel a végeredmény 1-1 lett azon a meccsen, a második mérkőzésnek már az első pillanatától továbbjutásra állt Senol Günes csapata.

Még tovább nőttek a török bajnok esélyei, miután már a 10. percben beköszöntek! Talisca rajzolt tanári beadást az első meccsen is betaláló Aboubakar fejére, a kameruni támadó pedig meg is szerezte a vezetést a Besiktasnak. 1-0!
Továbbra is támadásban maradt a fehér mezes hazai gárda, és a 22. percben újabb gólt passzírozott a görög kapuba. Ryan Babel elé került a labda, a holland szélső pedig levette, és a kapuba zúdította a labdát (Leali alaposan mellényúlt egyébként). 2-0!

Úgy tűnt, a görög bajnoknak nem osztanak lapot ezen a mérkőzésen, ám a 31. percben egy csodálatos góllal zárkózott a vendég csapat, némiképp váratlanul. Cissokho beadása eljutott Elyounoussihoz, aki csodálatos fél ollóval küldte Fabri kapujába a játékszert. 2-1!
Ám itt még nem volt vége a félidő érdemleges történéseinek: a 39. minutumban Aboubakar fejelő mozdulatot tett Retsos felé, aki el is terült a földön. A játékvezető azonnal kiállította Aboubakart, így bő egy órával a meccs vége előtt megfogyatkozott a Besiktas. Jó második játékrészre volt kilátás!

A folytatásban sokkal inkább elszabadultak az indulatok. Michael Oliver játékvezetőnek szűk negyed óra leforgása alatt négyszer is sárga lappal kellett reguláznia a feleket. Az Olympiakoszból mindenesetre emberelőnyben is hiányzott az igazi átütőerő, és ennek negyed órával a meccs vége előtt itták meg a levét: Babel lőtt távolról, Leali ezúttal se volt a helyzet magaslatán, így pedig megszületett a harmadik török találat. 3-1!
De még nem volt vége a dalnak: a 84. percben a csereként beállt Tosun megadta a kegyelemdöfést a görög bajnoknak, szépen pöccintette át a labdát Leali felett. 4-1 ezzel, a végeredmény is ez maradt, emberhátrányban ütötte ki ellenfelét a Besiktas, ez pedig nem akármilyen fegyvertény.

GettyImages-654132410Besiktas-öröm (fotó: Getty)

Genk – Gent 1-1 (1-0), továbbjutott: Genk 6-3-mal
Helyszín: Genk, Cristal Aréna; Vezette: A. Mallenco (spanyol)
Gólszerzők: Castagne (20.) ill. Verstraete (84.)

Genk: Ryan – Castagne, Brabec, Colley, Uronen (Janssens 81.) – Berge, Pozuelo (Schrivers 46.) – Boetius, Malinovsky, Buffel (Trossard 74.) – Samata. Vezetőedző: A. Stuivenberg

Gent: Kalinic – Gigot, Mitrovic, De Smet – Foket, Dejaegere, Rabiu, Simon – Kalu, Coulibaly, Perbet (Verstraete 62.). Vezetőedző: H. Vanhaezebrouck

A Genk – Gent párharc volt a nap egyik olyan mérkőzése, ahol előzetesen nagyon úgy tűnt, kevés izgulni való lesz. Ugyanis az odavágót 5-2-re nyerte meg a Genk, méghozzá idegenben, így óriási csodára lett volna szüksége a Gentnek ahhoz, hogy bemasírozzon a legjobb nyolc közé.

A nézők kiegyenlített első félidőt láthattak, egyik csapat se tudott döntően a másik fölé nőni. Beszédes, hogy az első komolyabb helyzetből gól született a 20. percben: a Genk jobb bekkje, Castagne lépett meg a szélen, és mértani pontossággal lőtt a hosszú alsóba. 1-0! Ha eddig nem volt egyszerű dolga a Gentnek, akkor innentől Belgium méretű akadály tornyosult előttük.
Ezt követően próbált mielőbb válaszolni a vendég gárda, de Coulibaly fejese célt tévesztett. Ezen kívül igazán komoly lehetőségre nem futotta a “bölényektől”, egy gólos hazai vezetéssel fordultak a felek.

A második félidő igencsak eseménytelenre sikeredett. A Genk nem erőltette a támadásokat, teljességgel takarékosra vette a figurát Stuivenberg csapata. A Gent pedig nem igazán hitt a továbbjutásban, persze mínusz négynél ki hibáztatja őket ezért? A sors iróniája, hogy ennek ellenére is kiegyenlítettek a vendégek, erre a 84. percig kellett várni. Akkor a becserélt Verstraetéről minden hazai védő megfeledkezett, ő pedig tíz méterről bevette a Racing kapuját. 1-1!
Ezzel az eredménnyel ért véget az összecsapás, hallatlan magabiztossággal lépett tovább a Genk, a Tottenham-et kibokszoló Gentnek pedig eddig tartott az El-szereplés.

Szerző: Draskovics Tamás