Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

EL: Hazai pályán fordított az Ajax, továbbment az Anderlecht is – videóval

A Bajnokok Ligája után a kisebbik kupasorozatban az Európa-ligában is a nyolcaddöntők visszavágóit rendezték meg csütörtök este. A holland Ajax hazai pályán próbálta ledolgozni Dániában összeszedett hátrányát a Köbenhavn ellen, valamint az Anderlecht szintén hazai pályán fogadta a ciprusi APOEL Nicosia együttesét.

GettyImages-644285704

Ajax Amszterdam – FC Köbenhavn 2:0 (2:0)
Helyszín:
 Amsterdam ArenA (Amszterdam) Vezette: Kruzliak (szlovák)
Gólszerzők:
Traoré (23.), Dolberg (45., büntetőből)
Sárga: Sanchez (34.), Younes (48.), Schöne (78.), Onana (90+4.) ill. Gregus (19.), Matic (31.), Verbic (65.), Johansson (80.), Santander (87.)
Kiállítás: 

Továbbjutott az Ajax 3:2-es összesítéssel

Ajax: Onana – Viergever, De Ligt, Sanchez, Veltman – Ziyech, Schöne, van de Beek (De Jong 76.) – Younes, Dolberg, Traoré (Kluivert 81.). Vezetőedző: Bosz

Köbenhavn: Olsen – Ankersen, Okore (Boilesen 46.), Johansson, Augustinsson – Gregus (Verbic 57.) , Matic, Kvist, Toutouh (Kusk 77.) – Santander, Cornelius. Vezetőedző: Solbakken

Az amszterdami visszavágót  a Köbenhavn gárdája várhatta kedvezőbb helyzetből miután hazai pályán 2:1-es győzelmet arattak az Ajax felett. A hollandok kezdőjében a dániai összecsapáshoz képest három változás is történt, miután Klaassen sárga lapos eltiltás miatt nem léphetett pályára a helyét Ziyech vette át a hazai mérkőzésen valamint Sanchez és Veltman is bekerült a kezdőbe. A vendégek oldalán mindössze két változás volt a múlt heti mérkőzéshez képest, Okore helyét Zanka valamint Falk Jensen helyén Gregus kapott lehetőséget.

A találkozó tapogatózó játékkal vette kezdetét, egyik csapat sem akart feleslegesen kockázatot vállalni. A hazaiak kivártak és 10 perc után kezdték el komolyabb nyomás alá helyezni a Köbenhavn kapuját. Az első komoly lehetőség a hazaiak előtt a 17. percben adódott, Schöne lövését mely a léc alá tartott Olsen könnyedén hárította. A mérkőzés 20. percében érzékény veszteség érte az Ajax védelmét miután Veltman nem tudta folytatni és cserére kényszerült Bosz vezetőedző. A 23. percben az egyre erősődő Ajax fölény góllá érett, Younes lövését először ugyan védeni tudta Olsen, a kipattanó azonban a remekül helyezkedő Traoré elé került aki a kapuba fejelte az Ajax vezető találatát. Félórányi játékot követően Traoré tesztelte Olsen éberségét egy távoli lövéssel, azonban a dánok portása hárítani tudott. Két perccel később ismét az amszterdamiak veszélyeztettek, ezúttal Ziyech lövése kerülte el a kapu jobb oldalát. A félidő véghajrájában Dolberget buktatták a tizenhatoson belül amiért a játékvezető büntetőt ítélt az Ajax javára. A büntetőt maga a sértett hajtotta végre rendkívül magabiztosan esélyt sem adva a Köbenhavn kapusának.

Fordulást követően cserével próbálta felpörgetni csapata játékát a vendégek mestere Solbakken. A vendégek azonban nem igazán tudtak komoly gólszerzései lehetőségeket kialakítani a játékrész első harmadában. A hazaiak előtt pedig a második félidőben komoly lehetőségek adódtak. A 47. percbe ismét Ziyech kerül helyzetbe, de ezúttal sem tudott a kapuba találni lövése elkerülte a kapu jobb oldalát. Hét perccel később egy pontrúgást követően a hazaiak szerzetek labdát és létszámfölényben vezethettek kontrát a vendégekre, azonban Traoré óriási ziccert puskázott el és a kapu bal oldala mellé durrantott. Negyedórával a vége előtt Dolberg tehetett volna pontot a továbbjutás kérdésére azonban az égiek a dánokkal voltak és az Ajax fiatal tehetségének lövése a kapufán csattant. A találkozó hajrájában az Ajax előtt több lehetőség is volt, hogy végleg eldöntsék a találkozó és a továbbjutás sorsát azonban nem tudott sem Dolberg, sem Ziyech a hálóba találni ezzel pedig a legjobb nyolc csapat közé jutott Bosz együttese is és várhatja a pénteki sorsolást.

https://www.youtube.com/watch?v=kfWJnG5AecE

Anderlecht – APOEL Nicosia 1:0 (0:0)
Helyszín:
 Constant Vanden Stock Stadion (Brüsszel)  Vezette: Kulbakov (fehérorosz)
Gólszerzők:
Acheampong (65.)
Sárga: Najar (6.), Mbodji (38.) ill. Ebecilio (9.), Barral (41.), Lago (51.), Merkis (71.)
Kiállítás: 

Továbbjutott az Anderlecht 2:0-ás összesítéssel

A belga Anderlecht ciprusi egygólos győzelmét követően hazai pályán biztosíthatta be továbbjutását a legjobb nyolc közé az Európa-ligában. Nem is kellett sokáig várni az első komolyabb lehetőségre, a találkozó negyedik percében a hazaiak gólgyárosa Lukasz Teodorczyk villant azonban lövését a ciprusiak portása könnyedén hatástalanította. Az első negyedóra végén a brüsszeliek román válogatott játékosa Stanciu bombáját hárította a kapus. Az első félidőben kevés gólszerzései lehetőség adódott mindkét kapu előtt, a hazaiak pedig kézben tartották a mérkőzést. Fordulást követően ismét Lukasz Teodorczyk került ziccerbe,  miután remek ütemben érkezett a beadásra majd elfejelte a labdát a tizenegyespont magasságából, de a játékszer messze kapu fölé ment. Az 57. percben Stanciu lövését blokkolta a védelem, majd négy perccel később Hanni lövését védte bravúrral Waterman. A hazaiak nyomása a 65. percben hozta meg az eredményt és Acheampong góljával meg is szerezték a vezetést a hazaiak. A gól után  a hazai együttes visszavett és őrizte magabiztos előnyét a mérkőzés végéig és magabiztosan jutott be a legjobb nyolc csapat közé.

Képek: uefa.com

O.G.