Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: „Negatív hatása lehet a Bayern egyeduralmának” – Christian Seifert

Küszöbön áll a Bayern München bajnoki címe, amely sorozatban az ötödik lesz a német élvonalban. A liga elnöke szerint ez a jövőben nem hoz pozitív hatásokat.

christian-seifert-dfl-tv-kanal-514

Aligha gondolná bárki, hogy az elkövetkező időszakban be lehet fogni a Bayern Münchent, amely a Bundesliga rekordbajnoka. Ráadásul csak hetek kérdése, hogy bebiztosítsák sorozatban ötödik bajnoki címüket a bőrnadrágosok. Ugyanakkor ne legyen kétsége senkinek, hogy a közeljövőben bárki beleszólhat a bajorok egyeduralmába. Korábban – egy-egy szezont megfigyelve – akadtak csapatok (Wolfsburg, Bremen, Dortmund) amelyek bekavartak kissé, de immár ötödik éve csak a müncheniek hátát nézi a mezőny. Az ősszel még úgy tűnt, az újonc RB Leipzig lehet az egyik – meglepetésre – kihívója a Carlo Ancelotti edzette társaságnak, de ahogyan Ralph Hasenhüttl fogalmazott a minap, érezhetően fáradnak a játékosai, így aztán – ha nem is expressz-sebességgel – robog a salátástál felé a müncheni gyors.

Megszólalt Christian Seifert is, aki a bajnokságot szervező liga elnökeként kevés pozitív hatást vár a közeljövőre nézve.

„Világos, hogy nem hibáztathatjuk ezért a Münchent, de ha a következő években is a Bayern győz, annak nem lesz pozitív hatása a versengés hitelességére.”

Ugyanakkor a stadionok kihasználtsága megelőzi e többi pontvadászatét, hiszen kilencven százalékos látogatottság mellett zajlik a bajnokság. Jelenleg kilenc fordulóval a vége előtt tizenhárom pont a bajorok előnye a Leipzig, és 12 a Dortmund előtt. „Angliában öt, Olaszországban három, Spanyolországban két csapat vág neki a menetelésnek a bajnokság megnyerésének szándékával – beszélt a topbajnokságokkal való összehasonlításról a sportvezető. – Németországban van 17 együttes, amely egyetért abban, hogy nincs esély megelőzni a Bayern Münchent. Ennek a helyzetnek változnia kell!”

Kérdés, hogyan lehetne csökkenteni ezt a lényeges különbséget. Természetesen a nézettség nemcsak a stadionokban kimagasló, hanem a televíziós közvetítéseket is rengetegen választják. „Emelkedést tapasztaltunk a televíziós nézettségben és a szponzori aktivitásban is.” – utalt arra, hogy a visszaesés még odébb van.

Huszonhat bajnoki címnél tart a bajor sztárklub, de idén már 27-re nő ez a szám. - fotó: english.ahram.org.eg

Huszonhat bajnoki címnél tart a bajor sztárklub, de idén már 27-re nő ez a szám. – fotó: english.ahram.org.eg

A bajor kirakatcsapat eddig 26 bajnoki címet szerzett amióta – 1963-ban – átnevezték a ligát. Mögöttük a Dortmund 8-cal, a Mönchengladbach 5-tel, a Werder 4-gyel, a Hamburg és a Stuttgart áll 3-3 megszerzett salátástállal.

Sőt, több rekordot is a bajorok tartanak, így a leghosszabb veretlenségi sorozat, a legtöbb győzelem egy szezon alatt, a legtöbb gól egy szezon alatt, és még számos területen megelőzhetetlennek tűnnek Lewandowskiék.

Gavalovits Sándor