Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

UEFA: „Nagyon sok a negyvennyolc csapat” – Ceferin

Nyilatkozott az európai szövetség (UEFA) elnöke, Aleksander Ceferin a világbajnoki mezőnyről, valamint az Eb-vel kapcsolatosan.

Screen-Shot-2016-09-14-at-09.10.20

Megoszlanak a vélemények a világbajnoki mezőny bővítéséről. Gianni Infantino még januárban jelentette be, hogy kilenc év múlva már 48 válogatott alkotja a világbajnokság mezőnyét. Egyesek szerint jót tehet a bővítés, hiszen a nagy múlttal rendelkező válogatottak többsége biztosan ott lehet a mundialon. Igen ám, de azzal nem számolnak, hogy még mindig nem biztos a kontinensek közötti kvóták elosztása. Az UEFA elnöke a szkeptikusok táborát erősíti. Aleksander Ceferin szerint rettentően sok a negyvennyolc együttes, illetve a világon csak néhány ország akad, amely egy ekkora mezőnyt képes vendégül látni, és rendelkezik a megfelelő számú stadionnal. „Nehéz lesz sok jelentkezőt találni, ahol tucatnyi alkalmas stadion áll rendelkezésre. Európában két, talán három ország jöhet szóba, több nem – fogalmazott a szlovén sportvezető. – Afrikában nincs ilyen, talán Kína, talán az Egyesült Államok és ennyi. A 48 nagyon magas szám.”

Ez az egyik oka, hogy sokan bírálják Gianni Infantino ötletét, aki azonban nem tágít, így a 2026-os tornára rekordméretű mezőny gyűlik majd össze. Hogy a rendezést miképpen oldja meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, még homályos, ám elképzelhető, hogy társrendezéssel próbálkozik a FIFA. A világbajnokságok történetében mindössze egyszer, 2002-ben volt közös rendezés, melyet Japán és Dél-Korea bonyolított le.

Az Európa-bajnokság már több ilyet megélt: 2000-ben Belgium és Hollandia, 2008-ban Ausztria és Svájc, valamint 2012-ben Ukrajna és Lengyelország rendezett közös kontinensviadalt. És ha már Eb, Ceferin kijelentette, 2020-ban először és utoljára szórják szét az öreg kontinensen a tornát, utána visszaállnak a legfeljebb két országos rendezésre. „A 2020-as rendezés nagy kihívás az UEFA számára, ezért a későbbiekben nem lesz ilyen, legalábbis amíg én vagyok az elnök.” – jelentette ki a sportdiplomata.

Gavalovits Sándor